Marijonas Pliateris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Marijonas Plateris)
Marijonas Pliateris
Pliateriai
Pliaterių herbas
Pliaterių herbas
Gimė 1873 m. birželio 22 d.
Švėkšna
Mirė 1951 m. spalio 24 d. (78 metai)
Vilnius
Palaidotas (-a) Bernardinų kapinėse 
Tėvas Adomas Alfredas Pliateris
Motina Genowefa Pusłowska
Sutuoktinis (-ė) Ludwika Maria Janina Hołyńska
Vaikai Jerzy,
Kazimierz,
Andrzej,
Maria

Marijonas Vandalinas Steponas Broel-Pliateris (Marian Stefan Wandalin Plater-Broel; 1873 m. birželio 22 d. Švėkšnoje – 1951 m. spalio 24 d. Vilniuje) – aktyvus kultūros veikėjas, archeologas, kolekcininkas, unikalios meno vertybių kolekcijos savininkas, bibliofilas, grafas iš garsios Pliaterių giminės, paskutinis Veprių dvarininkas.

Adomo Alfredo Pliaterio sūnus, Jurgio Pliaterio brolis.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Veprių dvaras, grafo rezidencija

1895 m. aukso medaliu baigė licėjų. 1902 m. paskirtas rusų dvaro kamerjunkeriu, vėliau paaukštintas į patarėją. Kurį laiką Vilniaus žemės banko direktorius. Vienas iš Vilniaus mokslo ir dailės muziejaus kūrėjų ir rėmėjų, visuomeniniais pagrindais tvarkė šio muziejaus knygų, senųjų spaudinių ir raižinių skyrių.

1909 m. po tėvo mirties paveldėjo Veprių dvarą, kur įkūrė savo rezidenciją. Fundavo Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus Karalienės bažnyčios statybą Vepriuose, 1901 m. pastatė spirito varyklą (dabartinis vad. „Baltasis namas“) ant Veprių ežero kranto, rekonstravo kitus ūkinius pastatus.

Tais pačiais metais į Veprių dvarą iš gimtosios Švėkšnos perkėlė didžiulę Jurgio Pliaterio biblioteką. Joje tarp 2500 tomų knygų 1919 m. buvo aptiktas pirmojo Simono Daukanto istorinio veikalo „Darbai senųjų lietuvių ir žemaičių“ rankraštis, joje saugota Mikalojaus Daukšos Postilė. 1924 m. valstybei nusavinus dvarą, grafui paliktas tik vandens malūnas, spirito varykla ir pora sklypų su trobesiais Veprių miestelyje. Pardavęs šį turtą grafas išvyko gyventi į Lenkijos okupuotą Vilnių, kur ir mirė. Palaidotas Bernardinų kapinėse.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Su Liudvika Marija Janina Holynska (18881952 m.) Marijonas Pliateris susilaukė trijų sūnų: Jurgio (19131939 m.}, Kazimiero (gimusio Vepriuose 19152004 m.) ir Andžejaus (1917- m.), bei dukters Marijos (19091923 m.)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]