Rytinė langinė kregždė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Delichon dasypus
Rytinė langinė kregždė (Delichon dasypus)
Rytinės langinės kregždės
Apsaugos būklė

Nekeliantys susirūpinimo (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Paukščiai
( Aves)
Būrys: Žvirbliniai paukščiai
( Passeriformes)
Šeima: Kregždiniai
( Hirundinidae)
Gentis: Langinės kregždės
( Delichon)
Rūšis: Rytinė langinė kregždė
( Delichon dasypus)
Binomas
Delichon dasypus
Bonaparte, 1850
Sinonimai
  • Chelidon dasypus Bonaparte, 1850
Paplitimas
Paplitimas
Rytinių langinių kregždžių apytikslis paplitimo arealas pasaulyje:
     perimvietės
     sėslios
     žiemavietės

Rytinė langinė kregždė (Delichon dasypus) – kregždinių (Hirundinidae) šeimos paukščių rūšis.

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Perimvietės Rytų Azijos vidutinių platumų ir subtropikų klimato juostose. Šiauriausios populiacijos peri regionuose aplink Baikalo ežerą, išskyrus jo šiaurinius regionus.

Žiemoja Pietryčių Azijoje (Mianmare, Tailande, Indokinijoje, Malakos pusiasalyje, Malajų salyne), ir mažiau Pietų Azijoje (Bangladeše, Indijos dalyje, retkarčiais net Šri Lankoje), taip pat Taivano salos pakraščiuose prie pajūrio.

Sėslios populiacijos gyvena pietryčių Kinijos pajūrio regionuose ir dalyje pietinės Japonijos regionų.

Paplitimas Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Anot socialinio tinklo „FacebookVentės Rago ornitologinės stoties paskyros, 2016 m. spalio 28 d. prie muziejaus pastato, po paprastosios langinės kregždės lizdu buvo rasta negyva kregždė [2] Rūšies nustatymui prireikė atlikti genetinius tyrimus, kol paaiškėjo kad tai rytinė langinė kregždė. Tai pirmasis šios paukščių rūšies stebėjimas ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje bei vakarų palearktikoje.[3] Ši nauja rūšis šalyje užregistruota vakarų Lietuvos Šilutės rajono savivaldybėje rudeninės paukščių migracijos metu.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nedidelis paukštis, labai panašus į Lietuvioje gyvenančią paprastąją langinę kregždę (Delichon urbicum) bei jai yra gimininga rūšis. Rytinės langinės kregždės kūno ilgis 12–13 cm, kūno svoris apie 18 g.[4] Kojos ir jų pirštai rusvi rožiniai padengti baltomis plunksnelėmis, akys rudos, o snapas juodas.

Elgsena[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įprastai deda 3-4, kartais iki 6 visiškai baltų, 20,2 mm × 14,1 mm dydžio ir 2,1 g svorio kiaušinių. Perėjimo trukmė bei jauniklių išbuvimo laikas lizde nežinomas, bet greičiausiai panašus kaip ir yra pas paprastąsias langines kregždes - kuomet kiaušinius peri 14-16 dienų, o po 22-32 jaunikliai palieka lizdą. Lizdą stato, kiaušinius peri ir jauniklius maitina abiejų lyčių tėvai.

Mityba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Azijinės langinės kregždės minta mažais skraidančiais vabzdžiais, ir paprastai juos gaudo skraidydamos. Bet jų dietoje aptinkamos drugių (Lepidoptera) ir kolembolų (Collembola) lervutės parodo, kad jos maistą lesą ir ant žemės.

Porūšiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Anot pasaulio paukščiai: rekomenduojami angliški pavadinimai (Birds of the World: Recommended English Names) v12.1 internetinės versijos, kurio sąrašus sudaro tarptautinė ornitologų sąjunga ir pasaulio paukščių vadovo (Handbook of the Birds of the World) internetinių versijų, yra išskiriami 3 rytinių langinių kregždžių porūšiai:[5][4]

  • Delichon dasypus cashmeriense (Gould, 1858); perimvietės Himalajuose, pietų centrinėje Kinijoje, žiemavietės – Indijoje ir Pietryčių Azijoje;
  • Delichon dasypus nigrimentale (Hartert, E, 1910); populiacijos gyvena pietų ir rytų Kinijoje, Taivane – žiemoja Pietryčių Azijoje.
  • Delichon dasypus dasypus (Bonaparte, 1850); populiacijos gyvena pietų centriniame Sibire ir jos driekiasi į šiaurės rytų Kiniją, Korėjos pusiasalį ir Japoniją.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red List - Delichon dasypus“. IUCN Red list. Nuoroda tikrinta 2016-10-01.
  2. facebook.com / Ventės Rago ornitologinė stotis / Ventės Ragas Ornithological Station is on Facebook. | 19 October 2018
  3. silutesnaujienos.lt / Pirmą kartą Ventėje sugauta liepsnotoji pelėda | 2018-10-30
  4. 4,0 4,1 Asian House-Martin 'Delichon dasypus. birdsoftheworld.org. Tikrinta: 23 May 2022
  5. worldbirdnames.org / Swallows

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]