Sinonimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Keli pavadinimai, taikomi tam pačiam biologiniam taksonui, apibrėžiami str. Sinonimas (biologija)

Sinonimas (lot. synonymum, gr. συνώνυμος 'bendravardis') – tokią pačią arba artimą reikšmę turintis, tačiau kitaip skambantis žodis. Pavyzdžiui, ūmus – staigus, žirgas – arklys – kuinas. Sinonimų svarbiausios funkcijos – tikslinamoji, ekspresinė ir estetinė.[1]

Sinonimai pagyvina kalbą, daro ją išraiškingesnę, gyvesnę. Tinkamai parinkti sinonimai gali suteikti tekstui muzikalumo (poezijoje), suteikti socialinių ar istorinių akcentų.

Sinonimų gausumas paprastai yra gero kalbėjimo stiliaus požymis. Bet yra sričių, kuriose sinonimija nepageidaujama. Pavyzdys yra terminija. Gerai sutvarkytoje terminų sistemoje vieną sąvoką atitinka vienas terminas. Pavyzdžiui, mokslinėse publikacijose greta vartojami žodžiai reinutrė ir pelėvirkštis gali įnešti painiavos. Specifinė išimtis yra biologijos sisteminių grupių (taksonų) pavadinimai – visuotinai priimta turėti visiškus sinonimus, pavyzdžiui, Quercus rubra ir raudonasis ąžuolas, kurie yra identiški savo prasme sinonimai. Tačiau savo vartosena tokios sinonimų poros skiriasi. Lotyniški atitikmenys yra tikrai tarptautiniai žodžiai, jie be jokių adaptacijų vartojami visose kalbose, o lietuviški (ar kitos kalbos) vartojami tik toje kalboje.

Sinonimų, kaip ir homonimų, klasifikacija yra gana įvairi, ir ji taip pat daug priklauso nuo to, kaip suvokiama sinonimo sąvoka. Jeigu vienu iš sinonimijos požymių laikysime tarpusavio pakeičiamumą, tai absoliučių sinonimų nebūna, kadangi žodžiai, vartojami tam tikrame kontekste, yra su juo susiję reikšminėmis sąsajomis. Todėl net ir, regis, tapačios reikšmės daiktavardžiai, kaip kiškis ir zuikis, gryčia ir troba, karvelis ir balandis negali vienas kito pakeisti junginiuose kiškis piškis, važiuoti zuikiu, boba, boba, eik į trobą, taikos balandis.

Visi sinoniminiai žodžio atitikmenys sudaro sinonimų eilę, pavyzdžiui, bailus: baikštus, baugštus, baimingas, gąslus… Centrinis sinonimų eilės žodis, turintis bendriausią reikšmę ir neturintis emocinių atspalvių, vadinamas dominante.

Sinonimų skirstymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • pagal kilmę:
    • vienakilmiai arba homogeniniai sinonimai – atsiradę vienos kalbos ribose (arklys – žirgas – kuinas),
    • įvairiakilmiai arba heterogeniniais sinonimai – atsiradę ne iš vienos kalbos (charakteringas – būdingas, kalbotyra – lingvistika).
  • pagal morfeminę struktūrą:
    • bendrašakniai (namas – namelis – namukas),
    • nebendrašakniai (eiti – kiūtinti – slimpinti).
  • pagal konotuotumą:
    • stilistiškai konotuotieji – turintys emocinių, ekspresinių atspalvių. Pavyzdžiui, kuinas ir eržilas yra stilistiškai konotuoti, nes atskleidžia kalbančiojo požiūrį, jo emocines asociacijas.
    • stilistiškai nekonotuotieji – stilistiškai neutralūs. Pvz., arklys yra stilistiškai nekonotuotas, nes tik neutraliai nusako denotatą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]