Felipe Massa

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Felipe Massa

Felipe Massa 2016 m. Malaizijos Grand Prix
GimėFelipe Massa
1981 m. birželio 25 d. (42 metai)
San Paulas, Brazilija
Karjera Formulėje 1
TautybėBrazilija brazilas
Komanda{{{Komanda}}}
Automobilio numeris19
Dalyvauta GP252 (250 startai)
Čempionas0
Pergalių11
Podiumai41
Taškai1124
Pole pozicijos16
Greičiausių ratų15
Pirmas GP2002 m. Australijos Grand Prix
Pirmoji pergalė2006 m. Turkijos Grand Prix
Paskutinė pergalė2008 m. Brazilijos Grand Prix
Paskutinis GP2016 m. Abu Dabio Grand Prix

Felipė Masa (port. Felipe Massa; g. 1981 m. balandžio 25 d. San Paule, Brazilijoje) – brazilų Formulės 1 lenktynininkas. Massa karjerą pradėjo nuo aštuonerių metų važinėdamas kartingais. Septynerius metus varžėsi nacionalinėse ir regioninėse varžybose. Po to Massa laimėjo „Formula Chevrolet“ čempionatą ir 2000 m. iškovojo Italjos ir Europos „Formula Renault“ čempiono titulus. 2001 m. jis tapo „Euro Formula 3000“ čempionu.

Massa Formulės 1 karjerą pradėjo Sauber komandoje ir 2003 m. tapo Scuderia Ferrari komandos testuotoju. 2004 m. jis grįžo į Sauber ir vėliau prisijungė prie Ferrari, su kuria 2006 m. laimėjo dvejas lenktynes, tarp jų ir savo namų Grand Prix. Massa tapo pirmuoju brazilu po Ayrton Senna laimėjusiu Brazilijos Grand Prix. 2007 m. Massa laimėjo trejas lenktynes ir čempionatą baigė ketvirtoje vietoje. Jis liko antras 2008 m. čempionate po ilgos kovos dėl titulo su Lewis Hamilton. 2009 m. Vengrijos Grand Prix Massa buvo sužeistas su atsiskyrusia Brawn GP komandos lenktynininko Rubens Barrichello automobilio pakabos spyruokle. Dėl traumos Massa buvo priverstas praleisti likusią sezono dalį, bet 2010 m. grįžo. 2011 m. Massa kentėjo nuo kritusios sportinės formos ir nepelnė nė vieno podiumo, nors ir reguliariai pelnydavo taškus. Massa prisidėjo prie 2007 ir 2008 m. Ferrari iškovotų konstruktorių čempionės titulų ir su komanda turėjo kontraktą iki 2013 m. pabaigos.[1] 2013 m. rugsėjo 10 d. jis patvirtino, kad 2013 m. pabagoje paliks Farrari komandą. Nuo 2014 m. Massa Williams komandoje šalia Valtteri Bottas pakeitė Pastor Maldonado.[2]

2016 m. rugsėjo 1 d. Massa paskelbė, kad sezono pabaigoje pasitrauks iš „Formulės 1“, tačiau jis grįžo į komandą Valtteriui Bottui prisijungus prie „Mercedes“.

Ankstyvoji karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Felipe Massa savo kartingų karjerą pradėjo būdamas 8 metų amžiaus, pirmame savo čempionate jis liko 4 vietoje. Dar 7 metus jis lenktyniavo tarptautiniuose ir savo šalies čempionatuose. 1998 m. brazilas persikėlė į Formula Chevrolet čempionatą, o Brazilijos čempionate užėmė 5 vietą. Kitais metais, laimėjęs 3 iš 10 lenktynių, jis tapo čempionu. 2000 m. jis išvyko į Europą, kur pradėjo dalyvauti Italijos Formula Renault pirmenybėse. Tais pačiais metais jis laimėjo ir Italijos, ir Europos Formula čempionatus. Turėdamas galimybę persikelti į Formula 3 čempionatą brazilas nusprendė startuoti Formula 3000, kuriame dominavo – laimėjęs 6 iš 8 lenktynių jis laimėjo čempionatą. Po tų metų jam buvo pasiūlyta išbandyti Sauber ekipos bolidą.

Formulės 1 karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2002–2005 m. Sauber[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 2002 iki 2005 (išskyrus 2003) lenktyniavo Sauber ekipoje. Debiutiniame sezone Massa lenktyniavo kartu su 1999 m. Formulės 3000 čempionu Nick Heidfeld. Massa įrodė, kad yra konkurencingas pilotas, tačiau padarė kelias svarbias klaidas sezono metu. Jis surinko 4 taškus, parodęs geriausią sezono rezultatą Ispanijos GP pelnydamas 5 vietą. 2003 m. sezoną Felipe praleido Ferrari ekipos gretose kaip pilotas bandytojas. 2004-ųjų sezone Massa pelnė 12 iš 34 Sauber ekipos taškų, geriausiu sezono rezultatu pasiekdamas 4 vietą Belgijos GP. 2005 m. Massa liko su Sauber, tačiau sezone pelnė tik 11 taškų.

2006 m. Ferrari[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 2006 m. atstovauja Ferrari komandą. Massa debiutas komandoje buvo geras, kvalifikavęsis antroje vietoje Bahreine, Malaizijoje finišavęs penktas, nors startavo tik 21 vietoje. Pirmąjį karjeroje podiumą Massa pasiekė Niurburgringe, finišavęs trečias po Michaelio Schumacherio ir Fernando Alonso. Taip pat Felipe pasiekė greičiausią ratą Barselonos GP ir pelnė dar keturis podiumus 2006 m. sezone. Pirmoji pergalė sezone buvo pasiekta Turkijos GP metu. Savo poziciją Ferrari komandoje Massa išsaugojo po 2006 m. rugsėjo 10 žinios, jog Michaelis Schumacheris pasitrauks iš Formulės 1 po sezono pabaigos.[3] Spalio 22 d. Felipe Massa pelnė pergalę namų GP Brazilijoje ir tapo pirmu brazilu laimėjusiu šioje trasoje po Ayrtonos Sennos 1993 m.[4] Sezoną Massa baigė sezoną surinkęs 80 taškų trečioje vietoje po čempionu tapusio Fernando Alonso ir komandos draugo Michaelio Schumacherio. Po sezono brazilas pratesė sutartį 2007 metams.

2007 m. Ferrari[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiame sezone Massa laimėjo Bahreino, Ispanijos ir Turkijos GP. Kanados GP metu jis buvo diskvalifikuotas už išvažiavimą iš boksų degant raudonai šviesai.[5] Po šio įvykio jis laimėjo dar vienas lenktynes Turkijoje ir finišavo podiume šešis kartus, įskiaitant antrąją vietą jo namų GP Brazilijoje. Šiame GP jis pirmavo didžiąją dalį lenktynių, tačiau užleido poziciją komandos draugui Kimi Raikkonenui, kuriam pergalė lėmė čempiono nugalėtojo titulą. Felipe Massa baigė sezoną su 94 taškais ketvirtoje pilotų įskaitos vietoje.

2007 m. spalį jis pratęsė sutartį su Ferrari iki 2010 m.[6]

2008 m. Ferrari[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Felipe Massa Didžiosios Britanijos GP metu

Pirmas sezono etapas Australijoje brazilui susiklostė sudėtingai. Kvalifikacijoje jis užėmė 4 vietą, tačiau lenktynių pradžioje pirmame posūkyje išlėkė iš trasos ir apgadino savo bolidą. Dar vėliau Massa susidūrė su D. Coulthard’u ir vėl lankėsi techninio aptarnavimo zonoje. Po kelių ratų jis pasitraukė iš lenktynių dėl techninio gedimo.

Malaizijos GP metu Massa pelnė Pole poziciją, aplenkdamas komandos draugą Raikkonen'ą. Tačiau 31-ame rate Felipe padarė klaidą, po kurios jo bolidas atsidūrė žvyre ir jis privalėjo palikti lenktynes. Pats pilotas tegia, kad tai nebuvo jo klaida.[7]

Trečiųjų lenktynių Bahreine kvalifikacijoje jis per plauką nusileido BMW-Sauber pilotui Robert Kubicai ir užėmė antrąją vietą.[8] Tačiau jau lenktynių starte sugebėjo pralenkti lenką ir iki pat lenktynių pabaigos išlaikyti pirmąją vietą. Tai buvo šeštoji pergalė jo karjeroje. „Be abejo, kelios pastarosios savaitės man buvo nelengvos, tačiau toks jau tas gyvenimas, tai ne pirmas kartas ir nepaskutinis. Gyvenime pasitaiko juodų dienų, man pasitaikė dvi tokios per pirmąsias dvejas lenktynes“, – po lenktynių kalbėjo brazilas.[9]

Penktose sezono lenktynėse Turkijoje brazilas trečią kartą iš eilės pelnė pole poziciją ir pergalę šioje trasoje. „Fantastiška, bet sunki pergalė", – po lenktynių sakė F. Massa.[10]

Monako GP kvalifikacijoje brazilas iškovojo pole poziciją, tačiau labai permainingomis oro sąlygomis vykusiose lenktynėse finišavo trečioje vietoje. Septintosios sezono lenktynės įvyko Kandaoje, čia, ypatingai blogose sąlygose (traso danga byrėjo į gabalėlius), Felipė sugebėjo kvalifikuotis tik šeštoje pozicijoje, ir startavo ne pačioje geriausioje vietoje. Lenktynės buvo ypač nesėkmingos… Po pirmojo apsilankymo boksuose Masa išvažiavo taip ir neįsipylęs nei lašo degalų, ir turėjo dar sykį sugryžti jau po sekančio rato, tačiau itin trumpam sustojimui. Tai jį nustūmė į, praktiškai rikiuotės galą. Tačiau vėliau, dėka savo sugebėjimų ir užsispyrimo, jis įstengė prasimuš ti net iki 4 pozicijos, bet….vėl sustojimas boksuose, kas ir vėl nepagelbėjo… Tačiau Masa nepasiduoda ir puikiai startuoja paskutiniams ratams. Gražus lenkimas ir jis jau penktas. Šioje pozicijoje Felipė ir baigė tikrai sezono įdomiausias varžybas.

Singapūro GP kvalifikacijoje iškovojo penktąją sezone pole poziciją ir užtikrintai pirmavo lenktynėse. Po Nelson Piquet Jr. avarijos trasoje pasirodžius saugos automobiliui, kaip ir daugelis pilotų, atsidarius „boksams“ sustojo pasipildyti kuro ir pasikeisti padangas. Tačiau neteisingai suveikus Ferrari komandos naudojamam šviesoforui, pajudėjo iš sustojimo su dar neatjungta kuro pildymo žarna ir ją nusitempęs praleido daugybę laiko laukdamas, kol mechanikai ją atjungs. Lenktynėse, kuriose netikėtai nugalėjo Fernando Alonso brazilas finišavo tryliktas, nepelnė nė taško ir smarkiai susikomplikavo padėtį kovoje, dėl čempiono titulo.

Japonijos GP lenktynėse startavo iš penktos vietos. Po chaotiško starto, dėl kurio kaltas buvo Lewisas Hamiltonas nusirito į rikiuotės vidurį. Netrukus gindamasis nuo brito, jį apsuko ir buvo nubaustas Drive Through (pravažiavimo pro „boksus“) bauda. Lenktynėse brazilas važiavo greitai, įveikė greičiausią ratą. Tačiau sudalyvavo kontroversiškame incidente su Sebastienu Bourdais, kuris grįždamas iš „boksų“ nepraleido brazilo ir Ferrari pilotą apsuko. Sebastienui Bourdais po lenktynių gavus baudą, Massa pakilo į septintąją vietą, pelnė 2 taškus ir atsilikimą iki čempionato lyderio Lewiso Hamiltono sumažino iki 5 taškų.

Paskutinėse Brazilijos lenktynėse brazilas užėmė pole poziciją. Iki čempionato lyderio Hamiltono jam trūko 7 taškų, tad reikėjo nugalėti, o britas turėjo finišuoti žemiau 5 vietos, kad Massa taptų čempionu. Lenktynėse nugalėti brazilui pavyko, tačiau britas sugebėjo finišuoti 5 vietoje, tad vienu tašku aplenkti brazilą čempionato įskaitoje.

2009–2013 Ferrari[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmose 2009 m. sezono lenktynėse Australijoje Ferrari ekipa turėjo sunkumų – Felipe Massa ir Kimi Raikkonenas nebaigė lenktynių dėl techninių priežasčių.

Antrose Formulės-1 lenktynėse, Malaizijoje, Felipe Massa vėl liko be taškų. Permainingomis sąlygomis vykusios lenktynės buvo sustabdytos dėl prasto trasos matomumo, kurį sukėlė kilęs lietus lenktynių pradžioje. Massai teko tenkintis devinta vieta, už kurią neskiriami taškai. Lenktynes laimėjo Brawn GP lenktynininkas Jensonas Buttonas. Pilotai, kurie finišavo taškų zonoje, gavo tik pusę jų, nes nebuvo įveikta 75 % distancijos. Taigi už pirmą vietą 5 taškai, 2-4; 3-3; 4-2,5; 5-2; 6-1,5; 7-1; 8-0,5. Paskutini kartą pilotai gavo tik pusę taškų 1991 metais Australijos GP. Tuomet lenktynės dėl prastų oro sąlygų buvo sustabdytos jau 14 rate.

Kiek geresnius rezultatus Felipe pradėjo rodyti antroje sezono pusėje. Monake ir Didžiojoje Britanijoje brazilas pelnė ketvirtas vietas. Vokietijoje Massa pasiekė pirmąjį finišą podiume – pelnė trečiąją vietą.

Vėliau Ferrari ekipoje iki 2013 m. sezono pabaigos geresnių rezultatų nepasiekė – 2010 ir 2011 m. jis liko šeštas, po to septintas, o 2013 m. – aštuntas bendroje įskaitoje.

2013 m. rugsėjo d. brazilas paskelbė, kad sezono pabaigoje pasitrauks iš Ferrari ekipos.

Trauma Vengrijos GP[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vengrijos GP antrojoje kvalifikacijos dalyje brazilas patyrė sunkią avariją. Važiuojant viena trasos tiesiųjų į jo šalmą atsitrenkė nuo Rubenso Barrichello bolido atitrūkusi trečioji amortizatoriaus spyruoklė. Massa po smūgio prarado sąmonę ir dideliu greičiu trenkėsi į trasą juosiančius padangų barjerus. Po avarijos jis buvo skubiai išvežtas į trasos, o vėliau ir į Budapešto gynybos ministerijos ligoninę. Lenktynėse jis nestartavo. Tą pačią dieną jam buvo skubiai atlikta operacija, nes Massa patyrė smegenų sukrėtimą ir kaukolės skilimą. Vėliau kurį laiką jis praleido vaistų sukeltoje komoje.[11]

Williams (nuo 2014 m.)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2013 m. lapkričio 11 d. Williams paskelbė, kad F. Massa jungiasi prie jų komandos ir bus Valtteri Bottas komandos draugu.

Pirmaisiais metais 2014 m. sezone su nauja komanda brazilas pelnė du finišus ant podiumo bei dar tris finišus ketvirtoje vietoje. Iš viso surinkęs 134 taškus F. Massa liko 7-oje bendros įskaitos vietoje.

2015 m. rezultatai buvo panašūs – dvi trečiosios vietos ir šeštoji vieta bendroje įskaitoje.

2016 m. rugsėjo 1 d. Massa paskelbė, kad sezono pabaigoje pasitrauks iš Formulės 1.[12]

2017 m. sausio 16 d. Massa grįžo į „Williams“ komandą po to, kai Valtteri Bottas prisijungė prie „Mercedes“.[13]

Karjeros statistika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karjeros apibendrinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sezonas Lenktynių serija Komandos pavadinimas Dalyvauta lenktynių Pole pozicijos Pergalės Taškai Galutinė vieta
1998 Brazilijos Formulė Chevrolet ? ? ? ? ? 5
1999 Brazilijos Formulė Chevrolet ? 10 ? 3 ? 1
2000 Formulė Renault 2000 Eurocup Cram Competition 9 ? 3 140 1
Italijos Formulė Renault 2000 Cram Competition 8 4 4 147 1
2001 Euro Formulė 3000 Draco Junior Team 8 6 6 60 1
Europos Supertouring Čempionatas Team Nordauto 4 0 0 71 23
2002 Formulė 1 Sauber Petronas 16 0 0 4 13
2003 Formulė 1 Scuderia Ferrari Marlboro Pilotas-bandytojas
2004 Formulė 1 Sauber Petronas 18 0 0 12 12
2005 Formulė 1 Sauber Petronas 19 0 0 11 13
2006 Formulė 1 Scuderia Ferrari Marlboro 18 3 2 80 3
2007 Formulė 1 Scuderia Ferrari Marlboro 17 6 3 94 4
2008 Formulė 1 Scuderia Ferrari Marlboro 18 6 6 97 2
2009 Formulė 1 Scuderia Ferrari Marlboro 9 0 0 22 11
2010 Formulė 1 Scuderia Ferrari Marlboro 19 0 0 144 6
2011 Formulė 1 Scuderia Ferrari 19 0 0 118 6
2012 Formulė 1 Scuderia Ferrari 20 0 0 122 7
2013 Formulė 1 Scuderia Ferrari 19 0 0 112 8
2014 Formulė 1 WilliamsF1 19 1 0 134 7
2015 Formulė 1 WilliamsF1 19 0 0 121 6
2016 Formulė 1 WilliamsF1 21 0 0 53 11

Euro Formula 3000 rezultatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

(legenda) (bold – pole pozicija; italics – greičiausias ratas)

Metai Komanda 1 2 3 4 5 6 7 8 Vieta Taškai
2001 Draco Junior Team VLL
1
PER
1
MNZ
1
DON
8
ZOL
Ret
IMO
1
NÜR
1
VAL
1
1 60

Europos Supertouring čempionato rezultatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

(legenda)

Metai Komanda Automobilis 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Vieta Taškai
2001 Team Nordauto Alfa Romeo 156 MNZ
1
MNZ
2
BRN
1
BRN
2
MAG
1
MAG
2
SIL
1
SIL
2
ZOL
1
ZOL
2
HUN
1
HUN
2
A1R
1
A1R
2
NÜR
1
NÜR
2
JAR
1

14
JAR
2

6
EST
1

5
EST
2

Ret
23 71

Formulės 1 rezultatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

(legenda) (bold – pole pozicija; italics – greičiausias ratas)

Metai Komanda Važiuoklė Variklis 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Vieta Tšk.
2002 Red Bull Sauber Petronas Sauber C21 Petronas 02A 3.0 V10 AUS
Ret
MAL
6
BRA
Ret
SMR
8
ESP
5
AUT
Ret
MON
Ret
CAN
9
EUR
6
GBR
9
FRA
Ret
GER
7
HUN
7
BEL
Ret
ITA
Ret
USA JPN
Ret
13 4
2004 Red Bull Sauber Petronas Sauber C23 Petronas 04A 3.0 V10 AUS
Ret
MAL
8
BHR
12
SMR
10
ESP
9
MON
5
EUR
9
CAN
Ret
USA
Ret
FRA
13
GBR
9
GER
13
HUN
Ret
BEL
4
ITA
12
CHN
8
JPN
9
BRA
8
12 12
2005 Sauber Petronas Sauber C24 Petronas 05A 3.0 V10 AUS
10
MAL
10
BHR
7
SMR
10
ESP
11
MON
9
EUR
14
CAN
4
USA
DNS
FRA
Ret
GBR
10
GER
8
HUN
14
TUR
Ret
ITA
9
BEL
10
BRA
11
JPN
10
CHN
6
13 11
2006 Scuderia Ferrari Marlboro Ferrari 248 F1 Ferrari 056 2.4 V8 BHR
9
MAL
5
AUS
Ret
SMR
4
EUR
3
ESP
4
MON
9
GBR
5
CAN
5
USA
2
FRA
3
GER
2
HUN
7
TUR
1
ITA
9
CHN
Ret
JPN
2
BRA
1
3 80
2007 Scuderia Ferrari Marlboro Ferrari F2007 Ferrari 056 2.4 V8 AUS
6
MAL
5
BHR
1
ESP
1
MON
3
CAN
DSQ
USA
3
FRA
2
GBR
5
EUR
2
HUN
13
TUR
1
ITA
Ret
BEL
2
JPN
6
CHN
3
BRA
2
4 94
2008 Scuderia Ferrari Marlboro Ferrari F2008 Ferrari 056 2.4 V8 AUS
Ret
MAL
Ret
BHR
1
ESP
2
TUR
1
MON
3
CAN
5
FRA
1
GBR
13
GER
3
HUN
17
EUR
1
BEL
1
ITA
6
SIN
13
JPN
7
CHN
2
BRA
1
2 97
2009 Scuderia Ferrari Marlboro Ferrari F60 Ferrari 056 2.4 V8 AUS
Ret
MAL
9
CHN
Ret
BHR
14
ESP
6
MON
4
TUR
6
GBR
4
GER
3
HUN
DNS
EUR BEL ITA SIN JPN BRA ABU 11 22
2010 Scuderia Ferrari Marlboro Ferrari F10 Ferrari 056 2.4 V8 BHR
2
AUS
3
MAL
7
CHN
9
ESP
6
MON
4
TUR
7
CAN
15
EUR
11
GBR
15
GER
2
HUN
4
BEL
4
ITA
3
SIN
8
JPN
Ret
KOR
3
BRA
15
ABU
10
6 144
2011 Scuderia Ferrari Marlboro Ferrari 150° Italia Ferrari 056 2.4 V8 AUS
7
MAL
5
CHN
6
TUR
11
ESP
Ret
MON
Ret
CAN
6
EUR
5
6 118
Scuderia Ferrari GBR
5
GER
5
HUN
6
BEL
8
ITA
6
SIN
9
JPN
7
KOR
6
IND
Ret
ABU
5
BRA
5
2012 Scuderia Ferrari Ferrari F2012 Ferrari 056 2.4 V8 AUS
Ret
MAL
15
CHN
13
BHR
9
ESP
15
MON
6
CAN
10
EUR
16
GBR
4
GER
12
HUN
9
BEL
5
ITA
4
SIN
8
JPN
2
KOR
4
IND
6
ABU
7
USA
4
BRA
3
7 122
2013 Scuderia Ferrari Ferrari F138 Ferrari 056 2.4 V8 AUS
4
MAL
5
CHN
6
BHR
15
ESP
3
MON
Ret
CAN
8
GBR
6
GER
Ret
HUN
8
BEL
7
ITA
4
SIN
6
KOR
9
JPN
10
IND
4
ABU
8
USA
12
BRA
7
8 112
2014 Williams Martini Racing Williams FW36 Mercedes PU106A Hybrid 1.6 V6 t AUS
Ret
MAL
7
BHR
7
CHN
15
ESP
13
MON
7
CAN
12
AUT
4
GBR
Ret
GER
Ret
HUN
5
BEL
13
ITA
3
SIN
5
JPN
7
RUS
11
USA
4
BRA
3
ABU
2
7 134
2015 Williams Martini Racing Williams FW37 Mercedes PU106B Hybrid 1.6 V6 t AUS
4
MAL
6
CHN
5
BHR
10
ESP
6
MON
15
CAN
6
AUT
3
GBR
4
HUN
12
BEL
6
ITA
3
SIN
Ret
JPN
17
RUS
4
USA
Ret
MEX
6
BRA
DSQ
ABU
8
6 121
2016 Williams Martini Racing Williams FW38 Mercedes PU106C Hybrid 1.6 V6 t AUS
5
BHR
8
CHN
6
RUS
5
ESP
8
MON
10
CAN
Ret
EUR
10
AUT
20
GBR
11
HUN
18
GER
Ret
BEL
10
ITA
9
SIN
12
MAL
13
JPN
9
USA
7
MEX
9
BRA
Ret
ABU
9
11 53

† Lenktynininkas nebaigė lenktynių, bet buvo klasifikuotas, nes įveikė daugiau nei 90 % lenktynių distancijos.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Ferrari hands Felipe Massa one-year contract extension“. autosport.com (anglų). Haymarket. 2012-10-16. Nuoroda tikrinta 2012-10-16.
  2. „Massa to partner Bottas at Williams for 2014“. Formula1.com (anglų). Formula One Administration. 2013-11-11. Nuoroda tikrinta 2013-11-11.
  3. M. Schumacheris pasitraukia po sezono pabaigos[neveikianti nuoroda]
  4. Massa pergalė namų GP Archyvuota kopija 2006-11-27 iš Wayback Machine projekto.
  5. Ferrari nesipriešina Massos diskvalifikacijai Archyvuota kopija 2007-10-10 iš Wayback Machine projekto.
  6. Ferrari pratęsė sutartį su Massa Archyvuota kopija 2007-12-28 iš Wayback Machine projekto.
  7. F. Massa: tai buvo ne mano klaida Archyvuota kopija 2008-04-04 iš Wayback Machine projekto.
  8. F. Massai „pole“ poziciją kainavo klaida Archyvuota kopija 2008-04-07 iš Wayback Machine projekto.
  9. F. Massa sugrįžo į pergalių kelią Archyvuota kopija 2008-04-07 iš Wayback Machine projekto.
  10. Massa: Trečioji pergalė iš eilės Turkijoje[neveikianti nuoroda]
  11. F. Massa dar dvi dienas bus komoje
  12. „Felipe Massa: Williams driver to retire from F1“. 2016-09-01. Nuoroda tikrinta 2016-09-08.
  13. „Felipe Massa to replace Valtteri Bottas for 2017 season“ (anglų). 2017-01-16. Suarchyvuotas originalas 2017-01-18. Nuoroda tikrinta 2017-01-16.