V6

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
24-ių vožtuvų V6 variklis

V6 variklis – 6 cilindrų vidaus degimo variklis, kuriame cilindrai išdėstyti dviem eilėmis po tris. Žiūrint iš galo išdėstymas primena raidę V.

V6 istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis automobilis su V6 varikliu 1950 m. buvo Lancia Aurelia.

Alfredo Ferrari pseudonimu Dino 1955 m. sukūrė 1,5 l DOHC V6 variklį „Ferrari Dino V6“ Formulė 2 automobiliui. Variklio konstrukcija buvo tobulinama ir jos pagrindu vėlau sukurtas 2,5 l V6 variklis Formulė 1 automobiliui.

Daugiau V6 variklių paplito kai nuo 1962 m. su tokiais varikliais gamintas Buick Special.

Kampas tarp cilindrų eilių[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

60 laipsnių ir pan.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kampas 60° yra optimalus V6 variklių darbui. Sukelia mažiau vibracijų, turi kitų mechaninių privalumų. Todėl dauguma V6 variklių gaminami šiuo kampu tarp cilindrų.

GM/Opel siekdami kompaktiškumo V6 variklių kampą pakoregavo iki 54°.

Ferrari Dino projektuodami variklio komponentų išdėstymą pakoregavo kampą iki 65°. Teigiama, kad tai jiems leido sumontuoti didesnį karbiuratorių, bet variklis dėl to labiau vibruoja.

90 laipsnių[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kampas 90° yra mechaniškai optimalus V8 varikliams. Yra atvejų, kai gamybos linijos, pritaikytos V8 variklių gamybai, panaudojamos ir 90° V6 varikliams gaminti. Pastarieji varikliai pasižymi specifine vibracija, jaučiama kai variklis dirba laisvomis apsukomis.

120 laipsnių[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kampas 120° naudojamas gaminant lėktuvus. Jo mechaninės charakteristikos geresnės, negu 180° plokščio išdėstymo variklio.

Kampas 120° taip pat naudojamas lenktyniniams automobiliams, kur ypač svarbu kuo žemesnis svorio centras. Šis kampas netgi patogesnis už plokščią išdėstymą (180°), kadangi po varikliu lieka tarpas išmetimo vamzdžiams.

Ypač smailūs kampai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Volkswagen VR6 variklis gaminamas 10.6° ir 15° kampu tarp cilindrų eilių. Toks kampas leidžia panaudoti bendrą galvutę, o jo mechaninės charakteristikos artimos varikliui, kuriame 6 cilindrai būtų išdėstyti viena eile.