Ferrari F60

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Apie to paties pavadinimo automobilį taip pat skaitykite straipsnį „Ferrari Enzo“.
Ferrari F60
Kimi Raikkonenas bandymuose.
Kimi Raikkonenas bandymuose.
Statistika Formulėje 1
Komanda (-os) Scuderia Ferrari
Dizaineris (-iai)
Lenktynininkai Brazilija Felipe Massa
Suomija Kimi Raikkonen
Italija Luca Badoer
Italija Giancarlo Fisichella
Aktyvūs metai 2009
Dalyvauta GP 17
Pergalės 1
Podiumai 6
Pole pozicijos -
Greičiausių ratų 1
Pirmas GP Australijos GP, 2009
Pirmoji pergalė Belgijos GP, 2009
Paskutinė pergalė Belgijos GP, 2009
Paskutinis GP Abu Dabio GP, 2009

Ferrari F60Formulės 1 komandos Scuderia Ferrari bolidas, naudotas 2009 m. sezone. Tai buvo 55-tasis Italijos komandos sukurtas bolidas. Oficialiai pristatytas 2009 m. sausio 12 d. Mugello trasoje Italijoje.[1] F60 bolidas pavadintas norint paminėti komandos dalyvavimo Formulėje 1 60 metų jubiliejų (ji yra vienintelė komanda, dalyvavusi visuose sezonuose).

Pirmieji bandymai su F60 vyko nuo sausio 19 d. Mugello trasoje. Bolidą po 2 dienas vairavo abu komandos pilotai - Kimis Räikkönenas ir Felipe Massa[2]. Po paskutinių priešsezoninių bandymų Ispanijoje Barselonos trasoje Felipe Massa liko labai patenkintas italų ekipos forma.[3]

F60 techninė pusė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Važiuoklė – anglies pluoštas, korėta kompozitinė struktūra;
  • Diferencialai – riboto poslinkio;
  • Pavarų dėžė – išilginė, sekvencinė pusiau automatinė (7 pavaros + atbulinės eigos), valdoma elektronika, įmontuota spartaus perjungimo sistema;
  • Stabdžiai – ventiliuojami diskiniai, anglies pluoštas;
  • Pakaba – nepriklausoma, priekyje ir gale sukamoji amortizacija;
  • Svoris (su pilotu, tepalais ir vandeniu) – 605 kg;
  • Ratlankiai – BBS, 13 colių;
  • KERS (kinetinės jėgos kaupimo sistema) pagaminta Ferrari kartu su Magneti Marelli.

Variklis (žymėjimas – Ferrari 056): cilindrų konfigūracija – V8, stovi 90° kampu; variklio blokas – išlietas iš aliuminio; 32 vožtuvai; darbinis tūris – 2398 kub. cm; stūmoklio skersmuo – 98 mm; masė - per 95 kg; Magneti Marelli skaitmeninis elektroninis įpurškimas; Magneti Marelli statinis elektroninis uždegimas; degalai – Shell V-Power ULG-66L/2; alyva – Shell.

Pilotai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2009 m. sezono apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Monako lenktynėse K.Raikkonenas užėmė trečiąją vietą.

Pirmosiose lektynėse Australijoje Ferrari ekipa turėjo sunkumų. Didžiausių bėdų kėlė labai spartus padangų dilimas. Suomis Kimis Räikkönenas prieš pat finišą pasitraukė iš lenktynių dėl pažeisto bolido, tačiau buvo klasifikuotas tarp 16 finišavusių, o brazilas Felipe Massa iš lenktynių pasitraukė dar anksčiau.

Malaizijos GP Ferrari ekipa vėl nedemonstravo tinkamo greičio. Kvalifikacijoje Felipe Massa dėl strateginių klaidų užėmė tik 16 vietą, o Kimi Räikkönenui per lietaus lenktynes nepasisekė renkantis padangas.

Kinijoje Ferrari vėl nesugebėjo surinkti nei vieno taško, o tai buvo pats blogiausias sezono startas per visą ekipos istoriją. Lenktynėse važiavęs trečioje vietoje Felipe Massa susidūrė su elektronikos problemomis ir turėjo pasitraukti iš lenktynių, o Kimi Raikkonenas sugebėjo finišuoti tik 10 vietoje.

Bahreino GP pirmą kartą šiame sezone Ferrari pavyko iškovoti taškus - šeštoje vietoje finišavęs Kimi Raikkonenas už tai gavo 3 taškus.

Po tokio prasto sezono ekipa ėmėsi dar sparčiau tobulinti F60. Gegužės 2 d. komanda išbandė atnaujintą bolido versiją.[4]

Su patobulintu bolidu Felipe Massa gana sėkmingai pasirodė Ispanijos lenktynių kvalifikacijoje - užimta ketvirta starto pozicija. Šioje vietoje brazilui sekėsi išsilaikyti ir lenktynėse, tačiau jų pabaigoje dėl kuro papildymo problemų turėjo praleisti du pilotus - finišą jis pasiekė šeštoje vietoje. Po tokio rezultato brazilas prasitarė, kad kova dėl čempiono titulo jam jau baigta.[5]

Lenktynės Monake buvo geriausios šiame sezone. K. Raikkonenas startavęs iš antrosios vietose nesugebėjo išsaugoti vietos, tačiau liko trečias, o jam iš paskos, startą pradėjęs penktas, finišavo F. Massa. Be to brazilas nuvažiavo ir greičiausią lenktynių ratą. Po lenktynių K. Raikkonenas neslėpė nusivylimo, bet guodėsi trečia vieta.[6]

Didžiosios Britanijos lenktynėse antrą kartą šiame sezone abu Ferrari lenktynininkai finišavo taškų zonoje - Felipe Massa buvo ketvirtas, o Kimi Raikkonenas aštuntas.

Dar sėkmingesni buvo kiti du etapai - Vokietijoje Massa finišavo trečias, o Vengrijoje suomis K. Raikkonenas - antras.

Vengrijos kvalifikacijoje sunkią avariją patyrė Felipe Massa, kai į jo šalmą vienoje tiesiojoje pataikė nuo Rubenso Barrichello atitrūkųsi spyruoklė. Po smūgio Massa prarado sąmonę ir dideliu greičiu trenkėsi į trasą juosiančius padangų barjerus. Po įvykio brazilas buvo paguldytas į Budapešto ligoninę. Lenktynėse jis nestartavo.

Po šio įvykio netilo kalbos apie tai, kas pakeis brazilą likusiose lenktynėse. Iš pradžių visą sporto pasaulį nudžiugino žinia, kad Michaelis Schumacheris sutiko grįžti į Formulę 1 kol brazilas pasveiks.[7] Tačiau po kelių bandymų sesijų vokiečiui atsinaujino motociklų lenktynėse anksčiau patirta kaklo trauma ir jis, pasitaręs su gydytojais, atšaukė sugrįžimą į Formulės 1 automobilį.[8] Po to Ferrari ekipa patvirtino, jog artimiausiose lenktynėse F. Massą pakeis ilgametis italų ekipos pilotas bandytojas Luca Badoeris.[9]

Europos GP Valensijoje vėl puikiai pasirodė K. Raikkonenas. Startavęs iš šeštos pozicijos jis jau starto metu aplenkė porą lenktynininkų, o lenktynių metu sugebėjo pakilti iki trečiosios, kurioje ir finišavo. Tai buvo trečias finišas ant podiumo suomiui šiame sezone. Jo naujasis kolega L. Badoeris visą savaitgalį stengėsi susipažinti su F60 automobilio ypatumais ir nauja trasa. Visą savaitgalį italas buvo paskutinėse vietose, o lenktynėse jis finišavo 17-tas - paskutinis tarp finišavusių.

Belgijoje Ferrari pelnė pirmąją šių pergalę sezone. Startavęs iš antrosios vietos Kimi Raikkonen'as lenktynėse sugebėjo aplenkti pirmu buvusį italą Giancarlo Fisichellą su Force India automobiliu ir nugalėti lenktynes. L. Badoeris, kaip ir pirmose savo lenktynėse, buvo paskutinis tarp finišą pasiekusių lenktynininkų.

Po lenktynių Belgijoje buvo nuspręsta į Ferrari gretas pasikviesti Force India lenktynininką italą Giancarlo Fisichella. Jis pakeitė iki tol prastus rezultatus rodžiusį kitą italą L. Badoer'į.

Per paskutines penkerias sezono lenktynes taškus rinko tik K. Raikkonen'as. Italijoje suomis sugebėjo užlipti ant paskutinio podiumo laiptelio.

Japonijos ir Brazilijos lenktynėse suomis užėmė atitinkamai 4 ir 6 vietas.

Viso sezono metu lenktynininkai su F60 pelnė vieną pergalę ir iš viso 6 kartus finišavo ant podiumo. Ferrari su 70 taškų užėmė 4 vietą ir vos 1 tašku atsiliko nuo McLaren ekipos.

2009 m. sezono rezultatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paryškintas tekstas simbolizuoja pole poziciją, pakreiptas - greičiausią ratą.

Sezonas Komanda Variklis Padangos Pilotas 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Taškai Vieta
2009 Ferrari Ferrari 056 V8 B AUS MAL CHN BHR ESP MON TUR GBR GER HUN EUR BEL ITA SIN JPN BRA ABU 70 4
Massa Ret 9 Ret 14 6 4 6 4 3 DNS
Badoer 17 14
Fisichella 9 13 12 10 16
Räikkönen 15 14 10 6 Ret 3 9 8 Ret 2 3 1 3 10 4 6 12
  • † - Pilotas nefinišavo, tačiau buvo klasifikuotas, nes baigė 90 % lenktynių distancijos.

2009 m. sezono statistika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lenktynės Pole pozicijos Pergalės Greičiausi ratai
17 0 1 1

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]