Vikisritis:Augalų karalystė

Biologijos Augalų Vikisritis

Augalų karalystė, augalai (Plantae) yra eukariotai, t. y. turintys tikrąjį branduolį organizmai. Priskaičiuojama apie 300 000 rūšių. Augalus tiria daug mokslų: bendrosios botanikos, augalų anatomijos, augalų fiziologijos, augalų sistematikos. Yra specialieji mokslai skirti tik vienai augalų grupei tirti, pavyzdžiui, dendrologija tiria tik sumedėjusius augalus kaip kad medžius, krūmus, briologija – samanas ir kt.

Augalai
 
Lietuviškas augalų vardynas

Rinktinis straipsnis

Lapamakštė
Lapamakštė

Lapas – pagrindinis autotrofinių augalų mitybos organas, vykdantis fotosintezę. Lapai reguliuoja vandens apykaitą (transpiracija), aprūpina augalą deguonimi (kvėpavimas). Jie vadinami žaliaisiais augalų plaučiais. Lapai gali būti įvairiausių spalvų, kotuoti ir bekočiai, maži ir plonyčiai (smidriniai), dideli ir platūs (alokazija), pergamento plonumo arba labai stori (agava), spyglio ar vamzdinės formos. Lapas sudarytas iš trijų dalių: lapalakšties – pagrindinės ir stambiausios dalies; lapkočio – jis įgalina lapą sukiotis ir užimti geresnę ekspoziciją šviesos šaltinio atžvilgiu; pamatinės dalies – pentis, makšties.

Ar žinote, kad...

Plačialapis šaukštis (Petasites hybridus)
Plačialapis šaukštis (Petasites hybridus)

...šaukštis turi labai didelius lapus, kuriais galima prisidengti galvą kepinant saulei ar lyjant lietui. Be to, augalas vaistinis, lapuose randama gleivinių medžiagų, vartojamas kaip prakaitą varanti premonė. Taip pat jis medingas ir dekoratyvus...

...gajosios pušies Metušelo medžiui Methuselah yra 4844 metų. Ir tai žinomas seniausias šiuo metu augalas Žemėje. Auga Baltuosiuose kalnuose (Kalifornijoje, JAV).

Durnaropė
Durnaropė

...durnaropės visose dalyse randama stiprių alkaloidų ir apsinuodijus išdžiūsta burnos ertmė, pasidaro sausa ir parausta oda, išsiplečia akių vyzdžiai. Vėliau ištinka epileptiniai traukuliai, jėgų išsekimas, o paralyžavus kvėpavomo centrą, žmogus miršta...

...kai kurie humusingų miškų dirvožemyje augantys gegužraibinių šeimos augalai minta gatavomis organinėmis medžiagomis, kurias gauna iš grybų, gyvenančių simbiozėje su jų šaknimis...

Dviskiautis ginkmedis
Dviskiautis ginkmedis

...ginkmedis - seniausia žinoma medžių rūšis, Žemėje egzistavusi dar prieš 270 milijonų metų permo periodu. Dėl savo rūšies amžiaus dar vadinamas "gyvąja iškasena".

... pupinių augalų šaknų gumbeliuose gyvena atmosferos azotą fiksuojančios bakterijos, kurios dirvą praturtina azotu...

Paprastoji tuklė
Paprastoji tuklė

...paprastoji tuklė gaudo vabzdžius ir juos suvirškina savo išskiriamais proteolitiniais fermentais. Be to, kartu su fermentais išskiriamos ir antiseptinės medžiagos, artimos benzoinei rūgščiai, kurios apsaugo sugautus organizmus nuo greito gedimo...

...visžalės sekvojos medis Hyperion yra 115,66 m aukščio ir tai aukščiausias šiuo metu augalas. Auga Redvudo nacionaliniame parke (Kalifornija, JAV).

Muskusinis ūksminas
Muskusinis ūksminas

...muskusinio ūksmino lapai kvepia muskusu, žiedai - puvėsiais, o vaisių skonis ir kvapas primena žemuoges...

...mažoji plūdena yra mažiausias Lietuvos gaubtasėklis augalas, kurio dydis tik 3-4 mm?

Saldžioji stevija
Saldžioji stevija

...Saldžioji stevija (Stevia rebaudiana) žolė priklausanti stevijų genčiai auganti Pietų Amerikoje, yra saldžiausias pasaulyje augalas. Iš jos lapų išskiriamas natūralus, nemaistingas saldiklis neturintis kalorijų žinomas kaip steviozidas yra 150-300 kartų saldesnis už cukrų.

...miglinis augalas kvapnioji gardūnytė turi malonų kvapą dėl joje esančios specifinės medžiagos - kumarino?

Gigantiškoji viktorija
Gigantiškoji viktorija

...gigantiškosios viktorijos lapai užauga virš 2,5 m skersmens ir gali išlaikyti iki 40-45 kg svorį. Per kiekvieną sezoną vienas augalas išaugina 40-50 lapų. Auga Amazonijoje.

...gigantiškasis amorfofalas (Amorphophallus titanum) turi didžiausius pasaulyje žiedynus, kurie gali išaugti beveik iki 2,5 m aukščio ir iki 1,5 m pločio.

Didysis mamutmedis
Didysis mamutmedis

...didieji mamutmedžiai masyviausi augalai Žemėje. Žinomo kaip General Sherman medžio tūris 1 489 m³. Auga Giant Forest miške, Sekvojos nacionaliniame parke (Kalifornija, JAV).

...tikrieji baobabai laikomi storiausią kamieną turintys medžiai. Žinomo kaip „Glencoe Baobab“ medžio kamieno skersmuo 15,9 m. Jis auga Glencoe Farm, Limpopo provincijoje (PAR).

Smailiašakis kiminas
Smailiašakis kiminas

...kiminai atmosferinį vandenį sugeria visu paviršiumi, todėl sukaupia 20-30 kartų daugiau vandens, negu patys sveria..

...bengalinio fikuso medis žinomas kaip Didysis banjanas buvo plačiausias vientisas medis pasaulyje. Jis turėjo net 3300 išsišakojusių šakų ir atraminių/orinių šaknų. Visa vieno medžio visuma primena mišką, nes medis išsikerojęs 1 kilometrą Skersmens ir užima 1,5 hektaro plotą.

Bambukų miškas
Bambukų miškas

...bambukai greičiausiai augantys augalai. Kai kurios jų rūšys per parą (24 val.) paauga 100 cm.

Rinktinė iliustracija


Topinambas

Biologijos sritys

Augalų sąrašai:

Grybų sąrašai:

Gyvūnų sąrašai: