Sąrašas:Lietuvos ūsuočiai

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Lietuvos ūsuočių sąrašas)
Peršokti į: navigacija, paiešką

Lietuvos ūsuočių gentys ir rūšys[redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje aptiktos 136 ūsuočių rūšys[1]:

Pošeimis: Lamiinae
Triba: Mesosini
Gentis: Dėminukai (Mesosa)
Szemfoltos cincér P4080037 crop.jpg Straubliukiškasis ūsuotis Mesosa curculionoides (Linnaeus, 1761)
Mesosa myops.jpg Margasis dėminukas Mesosa myops (Dalman, 1817)
Triba: Monochamini
Gentis: Ožiaragiai (Monochamus)
Monochamus.jpg Pušinis ožiaragis Monochamus galloprovincialis (Olivier, 1795)
Monochamus sutor.jpg Mažasis ožiaragis Monochamus sutor (Linnaeus, 1758)
Schneiderbock - Monochamus sartor - male 01 (HS).jpg Monochamus sartor (Fabricius, 1787)
Callichromatini.JPG Monochamus rosenmuelleri (Cederjelm, 1798)
Monochamus saltuarius.jpg Monochamus saltuarius (Gebler, 1830)
Triba: Lamiini
Gentis: Lamia
Lamia textor.jpg Gluosninis kelmagraužis Lamia textor (Linnaeus, 1758)
Triba: Pogonocherini
Gentis: Šakagraužiai (Pogonocherus)
Pogonocherus fasciculatus 2 beentree.jpg Dėmėtasis šakagraužis Pogonocherus fasciculatus (De Geer, 1775)
Pogonocherus decoratus (Fairmaire, 1855)
Pogonocherus hispidus01.jpg Pogonocherus hispidus (Linnaeus, 1758)
Pogonocherus ovatus (Goeze, 1777)
Pogonocherus hispidulus.jpg Pogonocherus hispidulus (Piller & Mitterpacher, 1783)
Triba: Acanthoderini
Gentis: Oplosia
Oplosia cinerea.jpg Oplosia cinerea ({{{autoriai}}}, [[]])
Gentis: Aegomorphus
Aegomorphus clavipes.jpg Aegomorphus clavipes (Schrank, 1781)
Triba: Acanthocinini
Gentis: Pušiagraužiai (Acanthocinus)
AcanthocinusAedilis.jpg Ilgaūsis pušiagraužis Acanthocinus aedilis (Linnaeus, 1758)
Acanthocinus.griseus.-.calwer.38.10.jpg Mažasis pušiagraužis Acanthocinus griseus (Fabricius, 1792)
Gentis: Leiopus
Leiopus nebulosus skanuotas.jpg Leiopus nebulosus (Linnaeus, 1758)
Leiopus linnei (Walinn, Nylander & Kvamme, 2009)
Leiopus punctulatus (Paykull, 1800)
Gentis: Exocentrus
Exocentrus.lusitanus.-.calwer.38.11.jpg Exocentrus lusitanus (Linnaeus, 1767)
Triba: Tetropini
Gentis: Tetrops
Tetrops praeustus.jpg Ūsuotis nykštukas Tetrops praeustus (Linnaeus, 1758)
Tetrops starkii (Chevrolat, 1859)
Triba: Saperdini
Gentis: Saperda
Saperda carcharias.jpg Didysis drebulinis ūsuotis Saperda carcharias (Linnaeus, 1758)
Saperda populnea brok beentree.jpg Mažasis drebulinis ūsuotis Saperda populnea (Linnaeus, 1758)
Saperda scalaris03.jpg Raštuotasis drebulinis ūsuotis Saperda scalaris (Linnaeus, 1758)
Saperda similis 1231159.jpg Saperda similis (Laicharting, 1784)
Saperda perforata scan.jpg Saperda perforata (Pallas, 1773)
Saperda octopunctata.jpg Saperda octopunctata (Scopoli, 1772)
Saperda.punctata.-.calwer.40.02.jpg Saperda punctata (Linnaeus, 1767)
Gentis: Menesia
Menesia bipunctata.jpg Šunobelinis ūsuotis Menesia bipunctata (Zoubkov, 1829)
Gentis: Stenostola
Stenostola ferrea.jpg Stenostola ferrea (Schrank, 1776)
Triba: Phytoeciini
Gentis: Oberea
Oberea oculata.jpg Akiuotasis ūsuotis Oberea oculata (Linnaeus, 1758)
Oberea pupillata.jpg Oberea pupillata (Gyllenhal, 1817)
Oberea erythrocephala 1148006.jpg Oberea erythrocephala (Schrank, 1776)
Oberea linearis up.JPG Oberea linearis (Linnaeus, 1761)
Gentis: Phytoecia
Phytoecia nigripes.jpg Gurgždinis ūsuotis Phytoecia affinis (Harrer, 1784)
Phytoecia.caerulea.-.calwer.40.09.jpg Phytoecia caerulea (Scopoli, 1772)
Phytoecia pustulata (Schrank, 1776)
Phytoecia virgula (Charpentier, 1825)
Phytoecia nigricornis.jpg Phytoecia nigricornis (Fabricius, 1781)
Phytoecia.cylindrica.-.calwer.40.10.jpg Phytoecia cylindrica (Linnaeus, 1758)
Gentis: Opsilia
Opsilia coerulescens bl.jpg Opsilia coerulescens (Scopoli, 1763)
Triba: Agapanthiini
Gentis: Agapanthia
XN Agapanthia villosoviridescens 01.jpg Graižažiedinis ūsuotis Agapanthia villosoviridescens (De Geer, 1775)
Pošeimis: Lepturinae
Triba: Oxymirini
Gentis: Oxymirus
Oxymirus cursor 1 bialowieza forest beentree.jpg Išvartinis medkirtis Oxymirus cursor (Linnaeus, 1758)
Triba: Rhamnusiini
Gentis: Rhamnusium
Rhamnusium bicolor.jpg Dvispalvis medkirtis Rhamnusium bicolor (Schrank, 1781)
Triba: Rhagiini
Gentis: Ragijai (Rhagium)
Rhagium mordax bialowieza forest beentree.jpg Dygusis ragijus Rhagium mordax (De Geer, 1775)
Rhagium inquisitor.jpg Briaunotasis ragijus Rhagium inquisitor (Linnaeus, 1758)
Rhagium sycophanta.jpg Rhagium sycophanta (Schrank, 1781)
Rhagium.bifasciatum.jpg Rhagium bifasciatum (Fabricius, 1775)
Gentis: Stenocorus
Stenocorus meridianus, Variabler Stubbenbock.jpg Neporinis medkirtis Stenocorus meridianus (Linnaeus, 1758)
Gentis: Pachyta
Pachyta quadrimaculata3.jpg Keturdėmis medkirtis Pachyta quadrimaculata (Linnaeus, 1758)
Pachyta lamed.png Pachyta lamed (Linnaeus, 1758)
Gentis: Brachyta
Brachyta interrogationis.jpg Brachyta interrogationis (Linnaeus, 1758)
Gentis: Evodinus
Evodinus borealis.jpg Evodinus borealis (Gyllenhal, 1827)
Gentis: Acmaeops
Acmaeops marginatus (Fabricius, 1781)
Acmaeops smaragdulus (Fabricius, 1792)
Acmaeops septentrionis.jpg Acmaeops septentrionis (Thomson, 1866)
Acmaeops pratensis.jpg Acmaeops pratensis (Laicharting, 1784)
Gentis: Dinoptera
Acmaeops collaris 2006.07.05 12.17.48-p7050380.jpg Ąžuolinis medkirtis Dinoptera collaris (Linnaeus, 1758)
Gentis: Gaurotes
Carilia virginea, Zwiesel.JPG Raudonpilvis medkirtis Gaurotes virginea (Linnaeus, 1758)
Gentis: Pidonia
Pidonia lurida.jpg Pidonia lurida (Fabricius, 1787)
Triba: Lepturini
Gentis: Cortodera
Cortodera femorata.png Kelminis ūsuotis Cortodera femorata (Fabricius, 1787)
Gentis: Grammoptera
Grammoptera ruficornis couple.JPG Rudaūsis ūsuotis Grammoptera ruficornis (Fabricius, 1781)
Gentis: Alosterna
Alosterna tabacicolor, Zwiesel.jpg Tabokinis medkirtis Alosterna tabacicolor (De Geer, 1775)
Alosterna ingrica.jpg Alosterna ingrica (Baeckmann, 1902)
Gentis: Pseudovadonia
Pseudovadonia livida beentree.jpg Pseudovadonia livida (Fabricius, 1776)
Gentis: Anoploderos (Anoplodera)
Leptura sexguttata fg01.JPG Šešiadėmė anoplodera Anoplodera sexguttata (Fabricius, 1775)
Anoplodera rufipes.jpg Anoplodera rufipes (Schaller, 1783)
Gentis: Lepturobosca
Lepturobosca virens-1.JPG Žalioji anoplodera Lepturobosca virens (Linnaeus, 1758)
Gentis: Stictoleptura
Stictoleptura rubra W 070709.jpg Raudonoji leptura Stictoleptura rubra (Linnaeus, 1758)
Stictoleptura variicornis (Dalman, 1817)
Gentis: Paracorymbia
Paracorymbia maculicornis01.jpg Paracorymbia maculicornis (De Geer, 1775)
Gentis: Anastrangalia
Anastrangalia dubia up.JPG Anastrangalia dubia (Scopoli, 1763)
Cerambycidae - Anastrangalia sanguinolenta-2.JPG Anastrangalia sanguinolenta (Linnaeus, 1761)
Anastrangalia reyi (Heyden, 1889)
Gentis: Judolia
Šešiadėmė judolija Judolia sexmaculata (Linnaeus, 1758)
Gentis: Pachytodes
Cerambycidae - Judolia cerambyciformis.JPG Pachytodes cerambyciformis (Schrank, 1781)
Gentis: Macroleptura
Macroleptura thoracica (Creutzer, 1799)
Gentis: Lepturos (Leptura)
Juodaleptura.jpg Juodoji leptura Leptura aethiops (Poda, 1761)
Strangalia quadrifasciata 8527 heller.jpg Keturjuostė leptura Leptura quadrifasciata (Linnaeus, 1758)
Leptrua annularis.jpg Leptura annularis (Fabricius, 1801)
Gentis: Lepturalia
Lepturalia nigripes (De Geer, 1775)
Gentis: Rutpela
Strangalia maculata zvikov beentree.jpg Rutpela maculata ({{{autoriai}}}, [[]])
Gentis: Stenurella
Stenurella bifasciata.jpg Dvijuostė leptura Stenurella bifasciata (O.F. Müller, 1776)
Leptura melanura5.jpg Dviveidė leptura Stenurella melanura (Linnaeus, 1758)
Stenurella.nigra.jpg Raudonpilvė leptura Stenurella nigra (Linnaeus, 1758)
Gentis: Pedostrangalia
Smailiapilvė leptura Pedostrangalia pubescens (Fabricius, 1787)
Gentis: Strangalia
Strangalia attenuata beentree.jpg Keturjuostė strangalina Strangalia attenuata (Linnaeus, 1758)
Pošeimis: Cerambycinae
Triba: Graciliini
Gentis: Gracilia
Gracilia minuta.jpg Žilvitinis šakagraužis Gracilia minuta (Fabricius, 1781)
Gentis: Axinopalpis
Axinopalpis gracilis.jpg Axinopalpis gracilis (Krynicky, 1832)
Triba: Molorchini
Gentis: Molorchus
Molorchus minor.jpg Mažasis trumpasparnis medkirtis Molorchus minor (Linnaeus, 1758)
Gentis: Glaphyra
Lapuotinis trumpasparnis ūsuotis Glaphyra umbellatarum (Schreber, 1759)
Triba: Obriini
Gentis: Obrium
Obrium cantharinum.jpg Minkštavabalinis ūsuotis Obrium cantharinum (Linnaeus, 1767)
Obrium brunneum oben.jpg Obrium brunneum (Fabricius, 1792)
Triba: Cerambycini
Gentis: Cerambyx
Boktor.JPG Didysis ąžuolinis ūsuotis Cerambyx cerdo (Linnaeus, 1758) Įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą.
Cerambyx scopolii.jpg Mažasis ąžuolinis ūsuotis Cerambyx scopolii (Fuesslin, 1775)
Triba: Callichromatini
Gentis: Aromia
Aromia moschata on plant.jpg Muskusinis ūsuotis Aromia moschata (Linnaeus, 1758)
Triba: Hylotrupini
Gentis: Hylotrupes
Hylotrupes bajulus01 v.jpg Naminis ūsuotis Hylotrupes bajulus (Linnaeus, 1758)
Triba: Callidiini
Gentis: Leioderes
Leioderes kollari (L. Redtenbacher, 1849)
Gentis: Semanotus
Callidium.undatum.-.calwer.36.08.jpg Semanotus undatus (Linnaeus, 1758)
Gentis: Ropalopus
Ropalopus clavipes.jpg Ropalopus clavipes (Fabricius, 1775)
Ropalopus femoratus.jpg Ropalopus femoratus (Linnaeus, 1758)
Ropalopus macropus up.JPG Ropalopus macropus (Germar, 1824)
Gentis: Callidium
276CallViol4.jpg Violetinis ūsuotis Callidium violaceum (Linnaeus, 1758)
Callidium coriaceum (Paykull, 1800)
Callidium aeneum bl.jpg Callidium aeneum (De Geer, 1775)
Gentis: Pyrrhidium
Pyrrhidium sanguineum1.jpg Pyrrhidium sanguineum (Linnaeus, 1758)
Gentis: Phymatodes
Phymatodes testaceus01.jpg Phymatodes testaceus (Linnaeus, 1758)
Gentis: Poecilium
Poecilium alni above.jpg Poecilium alni (Linnaeus, 1767)
Triba: Anaglyptini
Gentis: Anaglyptus
Anaglyptus mysticus.jpg Anaglyptus mysticus (Linnaeus, 1758)
Triba: Clytini
Gentis: Xylotrechus
Xylotrechus rusticus. 2007-06-14.JPG Drebulinis kelmagraužis Xylotrechus rusticus (Linnaeus, 1758)
Xylotrechus arvicola (dorsal).jpg Xylotrechus arvicola (Olivier, 1795)
Xylotrechus ibex (Gebler, 1825)
Xylotrechus antilope side.JPG Xylotrechus antilope (Schönherr, 1817)
Xylotrechus pantherinus (Savenius, 1825)
Gentis: Plagionotus
Plagionotus detritus skanuotas.jpg Plagionotus detritus (Linnaeus, 1758)
Plagionotus arcuatus2.jpg Ąžuolinis kelmagraužis Plagionotus arcuatus (Linnaeus, 1758)
Gentis: Echinocerus
Echinocerus floralis (Pallas, 1773)
Gentis: Chlorophorus
Chlorophorus herbstii.jpg Chlorophorus herbstii (Brahm, 1790)
Chlorophorus varius01.jpg Chlorophorus varius (O.F. Müller, 1766)
Chloropphorus figuratus up.JPG Chlorophorus figuratus (Scopoli, 1763)
Gentis: Cyrtoclytus
Cyrtoclytus capra.jpg Raštuotasis ūsuotis Cyrtoclytus capra (Germar, 1824)
Gentis: Clytus
Kaefer gelbgestreift.jpg Clytus arietis (Linnaeus, 1758)
Pošeimis: Necydalinae
Gentis: Necydalis
Necydalis major 1231091.jpg Didysis trumpasparnis medkirtis Necydalis major (Linnaeus, 1758) Įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą.
Necydalis ulmi female up.JPG Necydalis ulmi (Chevrolat, 1836)
Pošeimis: Prioninae
Gentis: Ergates
Borodziej próchnik.JPG Ūsuotis dailidė Ergates faber (Linnaeus, 1761) Įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą.
Gentis: Prionus
Prionus coriarius02.jpg Pjūklaūsis kelmagraužis Prionus coriarius (Linnaeus, 1758) Įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą.
Gentis: Tragosoma
Tragosoma depsarium.jpg Šiaurinis medkirtis Tragosoma depsarium (Linnaeus, 1767)
Pošeimis: Spondylidinae
Gentis: Arhopalus (Criocephalus)
Arhopalus rusticus 1231094.jpg Rudasis medkirtis Arhopalus rusticus (Linnaeus, 1758)
Arhopalus ferus01.jpg Arhopalus ferus (Mulsant, 1839)
Gentis: Asemum
Asemum striatum 1231095.jpg Juodasis medkirtis Asemum striatum (Linnaeus, 1758)
Gentis: Nothorhina
Nothorhina muricata.jpg Taškuotasis medkirtis Nothorhina muricata ({{{autoriai}}}, [[]])
Gentis: Tetropium
Eglinis medkirtis.jpg Eglinis medkirtis Tetropium castaneum (Linnaeus, 1758)
Tetropium fuscum01229.JPG Matinis medkirtis Tetropium fuscum (Fabricius, 1787)
Gentis: Spondylis
Spondylis buprestoides2.jpg Trumpaūsis medkirtis Spondylis buprestoides (Linnaeus, 1758)

Ieškotinos Lietuvoje rūšys[redaguoti vikitekstą]

27 rūšys tikėtina, kad irgi turėtų gyventi Lietuvoje, tačiau oficialiai Lietuvos teritorijoje dar neaptiktos.

Pošeimis: Lepturinae
Gentis: Acmaeops
Acmaeops angusticollis (Gebler, 1833) Aptiktas šiaurės Baltarusijoje ir Lenkijoje
Gentis: Grammoptera
Grammoptera abdominalis (Stephens, 1831) Aptiktas Baltarusijoje, šiaurės Lenkijoje, Danijoje, Švedijoje, Kaliningrado srityje
Grammoptera ustulata.png Grammoptera ustulata (Schaller, 1783) Aptiktas Baltarusijoje, Lenkijoje, Danijoje, pietų Švedijoje
Gentis: Nivellia
Nivellia sanguinosa (Gyllenhal, 1827) Aptiktas šiaurės vakarų Baltarusijoje, šiaurės rytųLenkijoje, Kaliningrado srityje
Gentis: Paracorymbia
Paracorymbia scutellata (Fabricius, 1781) Aptiktas Latvijoje, šiaurės vakarų Baltarusijoje, šiaurės rytų Lenkijoje, Danijoje, pietų Švedijoje
Gentis: Pachytodes
Pachytodes erraticus (Dalman, 1817) Aptiktas šiaurės vakarų Baltarusijoje, Lenkijoje
Gentis: Pedostrangalia
Pedostrangalia revestita (Linnaeus, 1767) Aptiktas Danijoje, šiaurės Lenkijoje, pietų Švedijoje
Pošeimis: Spondylidinae
Gentis: Asemum
Asemum tenuicorne (Kraatz, 1879) Aptiktas pietų Švedijoje
Gentis: Tetropium
Tetropium gabrieli (Weise, 1905) Aptiktas Danijoje, šiaurės Lenkijoje
Pošeimis: Cerambycinae
Gentis: Nathrius
Nathrius brevipennis (Mulsant, 1839) Aptiktas Danijoje, Švedijoje, Lenkijoje
Gentis: Purpuricenus
Purpuricenus.kaehleri.-.calwer.35.06.jpg Purpuricenus kaehleri (Linnaeus, 1758) Aptiktas rytų Baltarusijoje, Lenkijoje
Gentis: Poecilium
Poecilium pusillum (Fabricius, 1787) Aptiktas pietų Švedijoje, Lenkijoje
Gentis: Chlorophorus
Cerambycidae - Chlorophorus sartor-001.jpg Chlorophorus sartor (O.F. Müller, 1766) Aptiktas šiaurės Lenkijoje, šiaurės Baltarusijoje
Gentis: Rhaphuma
Rhaphuma gracilipes (Faldermann, 1835) Aptiktas šiaurės vakarų Baltarusijoje, Lenkijoje
Gentis: Clytus
Clytus lama (Mulsant, 1847) Aptiktas šiaurės vakarų Baltarusijoje, Lenkijoje
Cerambycidae Clytus.jpg Clytus rhamni (Germar, 1817)
Clytus tropicus (Panzer, 1795) Aptiktas šiaurės vakarų Baltarusijoje, Lenkijoje
Pošeimis: Lamiinae
Gentis: Mesosa
Mesosa nebulosa - Meulenbelt20080506 409.jpg Mesosa nebulosa (Fabricius, 1781) Aptiktas Danijoje, pietų Švedijoje, šiaurės Lenkijoje, Baltarusijoje
Gentis: Iberodorcadion
Iberodorcadion fuliginator.jpg Iberodorcadion fuliginator (Linnaeus, 1758) Aptiktas Latvijoje
Gentis: Anaesthetis
Anaesthetis.testacea.-.calwer.39.08.jpg Anaesthetis testacea (Fabricius, 1781) Aptiktas Latvijoje, Estijoje, pietų Švedijoje, šiaurės Lenkijoje, šiaurės vakarų Baltarusijoje
Gentis: Acanthocinus
Acanthocinus reticulatus (Razoumowsky, 1789)
Gentis: Exocentrus
Exocentrus adspersus (Mulsant, 1846) Aptiktas pietų Švedijoje, Lenkijoje
Exocentrus punctipennis (Mulsant & Guillebeau, 1856) Aptiktas šiaurės Lenkijoje, vakarų Baltarusijoje
Gentis: Stenostola
Stenostola dubia up.JPG Stenostola dubia (Laicharting, 1784) Aptiktas Latvijoje, Estijoje, Danijoje, pietų Švedijoje, šiaurės Lenkijoje
Gentis: Oberea
Oberea rufipes (Olivier, 1795) Aptiktas Latvijoje, Baltarusijoje ir Lenkijoje
Gentis: Agapanthia
Agapanthia intermedia bl1.jpg Agapanthia intermedia (Ganglbauer, 1883) Aptiktas Baltarusijoje ir Lenkijoje
Cerambycidae - Agapanthia violacea-1.JPG Agapanthia violacea (Fabricius, 1775) Aptiktas Baltarusijoje ir šiaurės Lenkijoje

Šaltiniai[redaguoti vikitekstą]

  1. „A catalogue of Lithuanian beetles (Insecta, Coleoptera)“ (PDF). Vytautas Tamutis, Brigita Tamutė, Romas Ferenca. Nuoroda tikrinta 2011-11-06. 


Lietuviški vardynai ir sąrašai
Lietuvos raudonoji knyga

Vardynai: Augalų (Iliustruotas Lietuvos augalų genčių vardynas) | Grybų | Paukščių | Žuvų
Sąrašai: Lietuvos žuvys | Lietuvos varliagyviai | Lietuvos ropliai | Lietuvos paukščiai | Lietuvos žvirbliniai paukščiai | Lietuvos žinduoliai | Lietuvos šikšnosparniai
Lietuvos dieniniai drugiai | Lietuvos žirgeliai | Lietuvos tiesiasparniai | Lietuvos kamanės
Lietuvos vabalai:
  auksavabaliai (Cetonidae) | blizgiavabaliai (Buprestidae) | lapgraužiai (Chrysomelidae) | sprakšiai (Elateridae) | ūsuočiai (Cerambycidae) | maitvabaliai (Silphidae)  
žygiai (Carabidae)
| juodvabaliai (Tenebrionidae)