Stanislovas Vilhelmas Radvila

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Stanislovas Vilhelmas Radvila
Radvilos
Trimitai
Trimitai
Gimė 1880 m. vasario 6 d.
Berlyne
Mirė 1920 m. balandžio 28 d. (40 metų)
prie Malino, Ukraina
Palaidotas (-a) Nesvyžiaus Dievo Kūno bažnyčia
Tėvas Antanas Vilhelmas Radvila
Motina Marija de Kastelane
Sutuoktinis (-ė) Dolores Radvilaitė
Vaikai Ona Radvilaitė

Stanislovas Vilhelmas Radvila (lenk. Stanisław Wilhelm Radziwiłł, 1880 m. vasario 6 d. Berlyne – 1920 m. balandžio 28 d. prie Malino, Ukraina) – Lenkijos didikas, valstybės ir karinis veikėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kunigaikštis, kilęs iš Radvilų giminės Olykos- Nesvyžiaus linijos Šidlavos šakos,[1] tėvas Antanas Vilhelmas Radvila, motina grafaitė Marija de Kastelane. Brolis Jurgis Frydrichas Radvila.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žmona Dolores Radvilaitė, kunigaikščio Dominyko Marijos Ignoto Radvilos (1852−1938) ir Dolores Marijos Pranciškos de Argamonte (1854−1920) duktė. Duktė Ona (19071995 m.) ištekėjo už kunigaikščio Gilles de Maillé de la Tour Landry.

Paveldėjo iš Klecko dvaro atskirtą Davidgrodą. Jaunystėje tarnavo Prūsijos kariuomenėje leitenantu, vėliau tapo Rusijos kariuomenės karininku, dalyvavo 1905 m. kare su Japonija, o 1919 m. perėjo į Lenkijos kariuomenę. Buvo tapęs Juzefo Pilsudskio adjutantu, tačiau pasiprašė į frontą ir, sunkiai sužeistas kovose Ukrainoje prie Malino, mirė. Jo dvarą paveldėjo brolio sūnus.

Už nuopelnus apdovanotas ordinu Virtuti Militari.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Stanislovas Vilhelmas RadvilaLietuviškoji tarybinė enciklopedija, IX t. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 1982. T.IX: Pintuvės-Samneris, 306 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trimitų herbo Radvilos Archyvuota kopija 2007-01-28 iš Wayback Machine projekto. lenkų kalba