Jurgis Frydrichas Radvila

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jurgis Frydrichas Radvila
Radvilos
Trimitai
Trimitai
Gimė 1860 m. sausio 22 d.
Berlyne
Mirė 1914 m. sausio 24 d. (54 metai)
Palaidotas (-a) Nesvyžiaus Dievo Kūno bažnyčia
Tėvas Antanas Vilhelmas Radvila
Motina Marija de Kastelane
Sutuoktinis (-ė) Marija Rožė iš Branickių giminės
Vaikai Rožė Radvilaitė
Antanas Albertas Radvila
Karolis Mikalojus Radvila
Leonas Vladislovas Radvila
Teresė Radvilaitė
Elžbieta Radvilaitė

Jurgis Frydrichas Radvila (lenk. Jerzy Frederyk Radziwiłł, 1860 m. Berlyne – 1914 m.) – Lietuvos ir Lenkijos didikas, valstybės ir karinis veikėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jurgio Frydricho Radvilos žmona Marija Rožė

Kunigaikštis, kilęs iš Radvilų giminės antrosios Olykos- Nesvyžiaus linijos,[1] tėvas Antanas Vilhelmas Radvila, motina grafaitė Marija de Kastelane. Brolis Stanislovas Vilhelmas Radvila.

Žmona Marija Rožė (18631941 m.) iš Bielaja Cerkov Branickių giminės buvo labai turtinga nuotaka ir gera šeimininkė. Jiems pavyko atgaivinti ir atstatyti daugelį giminės valdų, tačiau pernelyg įtemptas darbas Jurgį Frydrichą susargdino, o vėliau jį ištiko paralyžius, todėl visas ūkis gulė ant kunigaikštienės pečių. Bet ji ne tik suspėdavo, bet ir pagarsėjo draugiškumu bei plačiais ryšiais. Jos rūmų Paryžiuje ir Romoje salonų durys buvo atviros Europos šalių valdančiųjų atstovams, aristokratijai, diplomatams, politikams, intelektualams, menininkams.

Po vyro mirties gyveno daugiausia Nesvyžiuje arba savo sodyboje Lipkuose, Ukrainoje. Netgi revoliucija Rusijoje ir dalies pajamų netekimas nepakeitė jos gyvenimo būdo. Tik kai pajuto senkant santaupoms, nusprendė parduoti kai kurias valdas Ukrainoje ir grįžti į Nesvyžių. Tačiau ir į Nesvyžių su tarybinių karių tankais atėjo 1939 m. Rusai ją suėmė ir rengėsi ištremti ir tik Italijos karaliaus įsikišimas leido jai išvykti į Romą, kur ji netrukus mirė.

Vyriausia duktė Rožė Radvilaitė (18841949 m.) ištekėjo už kunigaikščio Liudviko Čartoryskio.

Sūnus Antanas Albertas Radvila (Aba) (18851935 m.), XVI Nesvyžiaus valdytojas, XIV Klecko valdytojas, vedė Doroty Parker-Deacon ir nors vėliau išsiskyrė, santuokoje 1917 m. gimusi duktė Elžbieta Marija ištekėjo už Vytauto Tado Čartoryskio, o šiam mirus – už Jano Bonč Tomaševskio.

Sūnus Karolis Mikalojus Radvila (18861968 m.), II Davidgrodo valdytojas, vedė Dominyko Marijos Radvilos iš Nesvyžiaus dukterį Izabelę Radvilaitę. Jų duktė Izabelė ištekėjo už Edmundo Ferdinando Radvilos.

Sūnus Leonas Vladislovas Radvila (18881959 m.), XVII Nesvyžiaus valdytojas ir XV Klecko valdytojas, vedė Olgą Simolin-Vetberg. Jų sūnus Antanas Jurgis (19121967 m.) vedęs nebuvo. Sūnus Jurgis Mikalojus (g.1921 m.) vedė Elianą Šalandon (pranc. Eliane Chalandon), o jų duktė Diana Marija (g.1953 m.) ištekėjo už Liudviko Sviatopulko Červertynskio.

Duktė Teresė Radvilaitė (18991975 m.) ištekėjo už Huberto Liubomirskio.

Duktė Elžbieta Radvilaitė (g. 1894 m.) buvo ištekėjusi už Alberto Tiškevičiaus, šiam mirus ištekėjo už Vlodzimiežo Žeromskio.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Jurgis Frydrichas RadvilaLietuviškoji tarybinė enciklopedija, IX t. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 1982. T.IX: Pintuvės-Samneris, 306 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jurgis Frydrichas Radvila
Gimė: 1860 m. Mirė: 1914 m. (~54 metai)
Prieš tai:
Antanas Vilhelmas Radvila
Radvilų giminės galva

19041914
Po to:
Antanas Albertas Radvila