Padmasambhava

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Padmasambhava
Sanskritas पद्मसम्भव Padmdasambhava
Kinų k. 蓮花生 Lianhuasheng
Japonų k.
Korėjiečių k.
Vietnam. k. Liên Hoa Sinh
Tibetiečių k. padma.'byung.gnas
(Pema Čungne)
Mongolų k.
Kategorija Bodhisatva

Padmasambhava (पद्मसम्भव Padmdasambhava – „lotose gimęs“) – VIII a. Vadžrajanos budizmo asmenybė, Tibeto budizmo įkūrėjas, vėliau sudievintas ir tapęs budizmo mitologijos dievybe, Tibete garbinama kaip Bodhisatva (ar kaip Tathagata).

Kiti jo pagarbūs vardai yra Guru Rinpočė, Lopon Rinpočė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Legendinė biografija teigia, kad jis atėjo į pasaulį kaip aštuonmetis vaikas, gimęs lotose, plaukiojusiame ežere. Tai įvyko senovinėje Indijos valstybėje Udijanoje. Jis turėjo dvi žmonas, kurių viena buvo karaliaus duktė Mandarava.

Pirmasis Tibeto imperatorius Trisong Decenas (742–797) pakvietė Padmasambhavą stiprinti budizmo Tibete, ir atidavė jam į žmonas savo dukterį Ješe Tsogyal. Padmasambhavos misija Tibete buvo labai sėkminga, jis, naudodamas slaptas tantrines technikas sutramdė rūsčias kalnų dievybes ir įgijo žmonių pasitikėjimą.

Jo dėka Tibete suklestėjo Vadžrajanos budizmas, kuris tapo Tibeto budizmo vystymosi pradžia. Jis keliavo po įvairias istorinio Tibeto vietoves, steigdamas vienuolynus: žymūs vienuolynai (gompa), siejami su Padmasambhavos vardu yra Samye (Tibete), Paro Taktsangas ir kiti. Legendos teigia, kad jis keliavo ant savo žmonos, kuri pasivertė skraidančiu tigru, nugaros. Taip pat yra tikima, kad Padmasambhava paslėpė daug slaptųjų raštų, vad. termų, iš kurių vienas yra Tibeto mirusiųjų knyga.

Legendinė jo palaidojimo vieta yra Tibete, Jerpoje.

Sudievinimas ir ikonografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jau gyvenimo laikotarpiu Padmasambhavos asmenybė buvo apipinta legendomis, o po mirties jis buvo galutinai sudievintas. Jo tiesioginiai pasekėjai yra Tibeto budizmo mokykla Njingmapa, kurie laiko šį žmogų antruoju Buda, atėjusiu po Šakjamunio. Tačiau ir vėlesnės Tibeto budizmo mokyklos (Karmapa, Sakjapa, Kagjupa) bei reformuotasis Bonas yra sudievinę Padmasambhavą, jis dažniausiai laikomas bodhisatva. Tarp jų yra daug atstovų, suradusių mistines Padmasambhavos termas.

Yra nusistovėjusi sudėtinga ikonografija, kaip Padmasambhava turi būti vaizduojamas tradiciniuose paveiksluose (tankose). Egzistuoja 8 pagrindinės jo manifestacijos, kurias jis įgijo skirtingais gyvenimo laikotarpiais.

  • Guru Orgyen Dorje Chang – vaizduojamas tamsiai mėlynas, laikantis vadžrą, kartu su žmona.
  • Guru Shakya Senge – vaizduojamas su vienuolio rūbais, besimokantis tantros paslapčių.
  • Guru Pema Gyalpo – vaizduojamas kaip jaunas princas.
  • Guru Pema Jungne – dažniausias pavaizdavimas. Sėdi lotose ir vilki vienuolio rūbais. Jo vienas skiriamųjų bruožų yra ilga lazda su trimis sumautomis galvomis, vad. khatvanga.
  • Guru Loden Chokse – vaizduojamas kaip princas, mušantis būgnelį.
  • Guru Nyima Ozer – vaizduojamas nuogas, tik su strėnraiščiu.
  • Guru Dorje Drolo – nuožmioji Vadžrakilajos manifestacija.
  • Guru Senge Dradog – vaizduojamas tamsiai mėlynas, laikantis žaibų skeptrą ir skorpioną.