Loka (budizmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Loka (budizmas)
Bhavačakra
Sanskritas Loka
Kinų k. 六道 Liudao
Japonų k. 六道 Rokudo
Korėjiečių k. Rokdo
Vietnam. k. Lục đạo
Tibetiečių k. rigs.drug.gi.skye.gnas
Mongolų k.
Kategorija

Loka – budizmo kosmologijos sąvoka, reiškianti „pasaulis“. Ji kilusi iš indų kosmologijos to paties pavadinimo sampratos. Kadangi, pasak nusistovėjusios Mahajanoje sistemos, pasaulį sudaro 6 lokai, budizmo kontekste terminas gali būti verčiamas kaip šeši pasauliai.

Lokai sudaro žemiausią iš trijų sferų – Kamadhatų (Troškimų sferą). Istoriškai seniausiose Budizmo formose egzistavo tik penki pasauliai. Ši pasaulėžiūra išlikusi Theravadoje. Mahajana, perimdama vietos tautų idėjas, pasiūlė šeštąjį pasaulį, esantį tarp devų ir žmonių. Vienu metu Kinijos budizme buvo daoizmo įtakoje įvestas nemirtingųjų pasaulis, o Tibeto budizme pasiūlytas asurų pasaulis. Pastaroji sistema yra paplitusi plačiausiai.

Lokų samprata grafiškai atvaizduojama schemose, vadinamose bhavačakra („gyvenimo ratas“).

Sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Loka samprata artimai susijusi su reinkarnacijos ir karmos sąvokomis. Atgimimas viename iš šešių pasaulių yra nulemtas būtybės karmos. Buvimas viename jų reiškia ir buvimą samsaroje.

  • Devaloka – devų, pasaulis, esantis Meru kalno viršūnėje ir aukščiau. Sudarytas iš daugybės sluoksnių. Šie dievai yra mirtingi, nors ir gyvena labai ilgai. Kadangi gyvenimas čia labai patogus, jis neskatina kovoti dėl atbudimo, ir neretai devai po mirties atgimsta žemesniuose pasauliuose. Devaloka sudarytas iš keleto dangaus sluoksnių.
  • Asuraloka, yra aplink Meru kalną. Čia gyvena būtybės, esančios tarp žmonių ir dievų – asurai. Nors jų gyvenimas geresnis nei žmonių, jie turi daugiau patogumų, juos nuolat graužia pavydas, kerštingumas devams. Asurai nuolat kariauja, yra žiaurūs. Jais atgimsta tie, kurie turėjo gerus norus, tačiau suteikė kitiems skausmo. Nepaisant to, kad Asurai yra stipresni nei žmonės, jų pasaulis yra laikomas vienu iš keturių blogųjų pasaulių.
  • Manusjaloka – žmonių pasaulis, vienas iš dviejų gerųjų pasaulių. Tai – aukščiausia būsena žemės paviršiuje. Žmonės žemėje apgyvendinę geriausias sritis. Tai – pasaulis kur būtybės gali patirti nušvitimą tiesiogiai, nekildami hierarchijos laiptais per asurų ir devų pasaulius.
  • Tirjagjoni – gyvūnų pasaulis. Gyvūnai gyvena kartu su žmonėmis žemės paviršiuje. Kadangi gyvūnams labai sunku sukaupti gerą karmą, atgimimas gyvūnų pasaulyje dažnai nulemia ypač ilgalaikį buvimą samasaros rate.
  • Pretaloka – pasaulis, kuriame gyvena išalkę demonai pretai. Jie apgyvendinę dykumas ir negyvenamas vietas žemės paviršiuje. Jie nematomi, tačiau panašūs į žmones, bet turi didelius pilvus ir siaurus kaklus. Jais atgimsta gobšuoliai. Pretai negali pasisotinti.
  • Naraka – žemiausiai, giliai žemėje esantis pasaulis, budizmo pragaras. Narakos būtybių karma irgi gali būti apvalyta, jie gali atgimti aukštesnėmis būtybėmis.