Devai (budizmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Devai (budizmas)
Sanskritas देव Deva
Kinų k. 天 Tiān
Japonų k. 天 Ten
Korėjiečių k. Cheon
Vietnam. k. Thiên
Tibetiečių k. lha
Mongolų k. tenger
Kategorija devai

Devas (skr. देव Deva) – budizmo mitologijos ir kosmologijos sąvoka, reiškianti „dievas“. Ji kilusi iš indų mitologijos to paties pavadinimo sampratos (devai). Devų gyvenamas loka vadinamas Devaloka, ir tai yra viena iš šešių būties formų. Kartu devai sudaro vieną žemiausių hierarchinių grupių budizmo mitologijoje.

Devaloka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Devaloka – devų, pasaulis, esantis Meru kalno viršūnėje ir aukščiau. Devaloko dievai yra mirtingi, nors ir gyvena labai ilgai. Taigi, jie sukasi samsaros rate. Kadangi gyvenimas čia labai patogus, jis neskatina kovoti dėl atbudimo, ir neretai devai po mirties atgimsta žemesniuose pasauliuose. Tai – pasaulis kur labiausiai reiškiasi iliuzijos demonas Mara.

Devaloka sudarytas iš šešių dangaus sluoksnių.

  • Parinirmita-vašavartinas – aukščiausias sluoksnis. Jam priklauso patys laimingiausi dievai, ir tarp jų yra Mara. Jų valdovas yra Vašavartinas.
  • Nirmanaratis – Jų valdovas yra Visakha.
  • Tušitas – dangus, kuriame gyvena bodhisatvos, ruošdamiesi gyvenimui žmonių pasaulyje. Sidharta Gautama gyveno čia bodhisatva Śvetaketu. Dabar šiame danguje gyvena bodhisatva Nāthadeva, kuris taps Buda Maitrėja. Šio dangaus valdovas yra Santusita.
  • Jama dangus – žemiausiai esantis dangus, kuris nesiekia Meru kalno viršūnės. Dangaus valdovas yra Sujama.
  • Trajastrimša – Meru kalno viršūnėje esantis dangus. Čia žydi nuostabiausi sodai, pastatyti gražiausi rūmai. Čia gyvena 33 devai, kurių valdovas – Šakras. Jiems patarnauja padėjėjai ir apsarės.
  • Čaturmaharadžika-kaika – žemiausias Devaloko sluoksnis, susisiekiantis su Asuraloka. Šiame danguje gyvena devai, valdantys Saulę ir Mėnulį. Tai pat čia viešpatauja keturi lokapalai, saugantys keturias pasaulio šalis ir valdantys keturių rūšių mitines būtybes. Tai – Vaišravana, Virudhaka, Dhritaraštra ir Virupakša.

Devų kategorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Devai sudaro pačią žemiausią Budizmo mitologijos dievybių kategoriją, esančią žemiau nei vidjaradžos. Dauguma šių mitologinių personažų yra atėję iš Indų mitologijos. Budizme be keturių lokapalų pripažįstami 12 svarbiausių devų, globojančių pasaulio šalis ir svarbiausius šviesulius. Tai: Brahma, Šakras, Agnis, Jama, Rakšasa, Varuna, Vajus, Vaišravana, Išana, Prithivi, Surja, Čandra. Kitos dievybės yra Mahešvara (Šiva), Sarasvati, Mahakalas, Šri Mahadevi (Lakšmė), Skanda, Mariči, Vinajaka (Ganešas), Vadžradhara, Hariti ir t. t.