Nokia

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Nokia Corporation
FormaAkcinė bendrovė
PramonėTelekomunikacijos
Internetas
Kompiuterių sistemos
ĮkurtaTamperė, Suomija (1865 m.), kaip korporacija (1871 m.)
Centrinė būstinėEspas, Suomija
Svarbiausi darbuotojaiSari Baldauf (direktorius)
Pekka Lundmark (prezidentas)
ProdukcijaMobilieji telefonai
Išmanieji telefonai
Mobilieji kompiuteriai
Telekomunikacijų tinklas
Įplaukos12,73 milijardų EUR (2014 m.)
Pajamos1,63 milijardo EUR (2014 m.)
Pelnas1,17 milijardo EUR (2014 m.)
Savininkas (-ai)HMD Global
Darbuotojų61 656 (2014 m.)
TinklalapisNokia.com

„Nokia Corporation“ (suo. Nokia Oyj) – 1865 m. įkurta Suomijos telekomunikacijų bendrovė. 2014 m. Nokia dirbo 61 656 darbuotojai 120 šalyse, pardavimai vyko 150 šalių. Pagal Fortune Global 500 2013 m. įmonė buvo 274-ta didžiausia įmonė pasaulyje.[1]

2012 bendrovė buvo antra didžiausia mobiliųjų telefonų gamintoja pasaulyje, užėmusi 22,5% rinkos pirmame metų ketvirtyje. „Nokia“ gamina mobiliuosius telefonus visoms rinkoms bei visiems protokolams, įskaitant GSM, CDMA ir W-CDMA (UMTS). „Nokia“ padalinys „Nokia Siemens Networks“ gamina telekomunikacijų įrangą, sprendimus bei teikia paslaugas. „Nokia“ produktai gaminami įvairiomis operacinėmis sistemomis, kaip kad Nokia OS, Symbian, Maemo OS ir pradėjo kurti telefonus 2017 metais su Android operacine sistema.

„Nokia“ būstinė įsikūrusi Keilaniemyje, Suomijos sostinės Helsinkio priemiestyje Espe. Tyrimų, gamybos ir pardavimų padaliniai yra įkurti daugelyje žemynų visame pasaulyje. 2006 metais įmonės tyrimų ir vystymo padaliniuose dirbo daugiau nei 21 tūkstantis žmonių. „Nokia“ vystymo centras, įkurtas 1986 metais, yra „Nokia“ pramoninis tyrimų padalinys, kurį sudaro apie 800 tyrėjų, inžinierių bei mokslininkų. Jis yra įsikūręs septyniose šalyse: Suomijoje, Danijoje, Vokietijoje, Kinijoje, Japonijoje, Didžiojoje Britanijoje ir JAV. Gamybos padaliniai yra įsikūrę Espe, Oulu ir Salo Suomijoje; Manause Brazilijoje; Pekine, Donguane ir Sužou Kinijoje; Flyte Anglijoje, Bochume Vokietijoje (planuojama uždaryti 2008 metais); Komarome Vengrijoje; Čenajuje Indijoje; Reinosoje Meksikoje; Kluže Rumunijoje ir Masane Pietų Korėjoje. „Nokia“ dizaino skyrius įsikūręs Salo Suomijoje.

Ekonomikos dalis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Nokia“ yra labai svarbi Suomijos ekonomikos dalis. Tai didžiausia įmonė Suomijoje, sudaranti beveik trečdalį Helsinkio akcijų biržos (OMX Helsinki) rinkos kapitalizacijos, o tai yra unikali situacija industrinei valstybei. Suomijos BVP išaugo daugiau nei 1,5 % 1999 metais dėl „Nokia“, 2004 metais įmonė sudarė 3,5 % BVP bei užėmė beveik ketvirtadalį Suomijos eksporto 2003 metais. 2006 metais pajamos viršijo Suomijos biudžetą.[reikalingas šaltinis]

Nokia N900 išmanusis telefonas su Maemo OS 5 operacinė sistema, veikiančia Linux principu, turi lietimui jautrų ekraną.

2007 metų brangiausių prekinių ženklų sąraše, kurį sudarė „Interbrand/BusinessWeek“, „Nokia“ užėmė 5 vietą (pirmąją tarp ne JAV kompanijų) su 33,7 mlrd. JAV dolerių ženklo verte. Azijoje ir Europoje populiariausias ženklas taip užėmė 23 vietą „Fortune“ sudarytame Pasaulyje labiausiai vertinamų kompanijų sąraše (kartu su „Exxon Mobil“; 2 vieta tinklo komunikacijų srityje, 5 vieta ne JAV kompanijų sąraše). Taip pat „Fortune Global 500“ didžiausių Pasaulio kompanijų 2007 metais sąraše „Nokia“ pakilo iš 131 į 119 vietą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompaniją įkūrė Fredrikas Idestamas (Fredrik Idestam) 1865 m. pietvakarių Suomijos Tamperės mieste, ant Tamerkoskio upės slenksčio. Vėliau įmonė buvo perkelta į Nokijos miestelį prie Nokianvirtos upės, kuri galėjo pasiūlyti daugiau resursų hidroelektrinei. Nuo šio miestelio pavadinimo ir kilo įmonės pavadinimas. Vardas kilo nuo upės, tekančios per miestelį, pavadinimo. Upės Nokianvirta pavadinimas kilo iš seno suomiško žodžio, reiškiančio tamsų kailinį gyvūną, vadinamą nokia, sabalu ar pušies kiaune.

„Finnish Rubber Works“ XX amžiaus pradžioje įkūrė savo gamyklas ir pradėjo naudoti „Nokia“ kaip savo prekinį ženklą. Po Pirmojo pasaulinio karo, „Finnish Rubber Works“ įsigijo „Nokia Wood Mills“ ir telefono bei telegrafo kabelių gamintoją „Finnish Cable Works“. Šios trys kompanijos 1967 buvo sujungtos į „Nokia Corporation“.

Naujoji bendrovė veikė daugelyje sektorių, gaminančių popieriaus gaminius, dviračių ir automobilių padangas, avalynę, asmeninius kompiuterius, ryšių kabelius, televizorius, elektros energijos gamybos mašinas, kondensatorius, aliuminį ir pan. Galiausiai po didelių popieriaus kainų mažėjimo Europoje, įmonė orientuota į telekomunikacijų verslą. Padangų gamintojas „Nokian Tyres“ 1988 metais ir batų gamintojas „Nokian Footwear“ (buvusi „Finnish Rubber Works“) 1990 metais buvo atskirti nuo „Nokia Corporation“.

2014 m. balandžio 25 dieną „Microsoft“ pranešė oficialiai baigusi įsigyti „Nokia“ įrenginių ir paslaugų verslą.[2] Po šio sandorio Nokia daugiau dėmesio skyrė telekomunikacijų infrastruktūros verslui.

2016 m. sausį kompanija įsigijo prancūzų telekomunikacijų įmonę Alcatel-Lucent siekdama padidinti savo inovacijų, tinklo galimybes, gerinti bevielio ryšio technologijas ir paslaugas.[3]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]