Tarpsnis (žaidimai)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Tarpsniai ir tarpsneliai – tam tikros laiko padalos, į kurias dalinamas žaidimo (kompiuterinio, stalinio) laikas ir kurios padeda organizuoti žaidimą. Žaidimai, kurie organizuojami naudojant tarpsnius, vadinami tarpsniniais žaidimais, pvz., tarpsninės strategijos (angl. turn based strategy game).

Dvi laiko tėkmės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarpsnio idėja labiausiai pasireiškia vaidmenų žaidimuose, kur egzistuoja dvi laiko tėkmės – žaidimo vidaus laikas (veikėjų laikas) ir žaidimo išorinis laikas (žaidėjų laikas). Mūšio lauko, lėktuvų simuliatoriuose, daugelyje kompiuterinių sportinių žaidimų abu laikai – veikėjo ir žaidėjo laikai, – sutampa. Tuo tarpu daugelis stalo vaidmenų žaidimų, klasikinių strategijų turi nesutampančius laikus. Šioje situacijoje tarpsniai padeda suderinti veikėjų ir žaidėjų laikus, išlaikyti tam tikrą realizmą ir žaidimo teisingumą.

Per tarpsnį veikėjas gali atlikti vieną veiksmą ar nedidelę trumpų veiksmų seką.

Tarpsnis (ar tarpsnelis) nėra tas pats, kas ėjimas. Tarpsnis (ar tarpsnelis) yra bendras visam žaidimo pasauliui, tuo tarpu ėjimas – žaidėjo nusakomi veiksmai, kuriuos atlieka veikėjas. Tą patį tarpsnį savo ėjimus atlieka daug žaidėjų.

Staliniuose vaidmenų žaidimuose neretai naudojami dvejopi tarpsniai – tarpsniai ir tarpsneliai.

Tarpsnis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarpsnis (angl. turn) – gana ilgas laiko tarpas, pvz., 10 min., kada veikėjai gali atlikti tam tikrus veiksmus. Jei veikėjų ar NPC veiksmai konkuruoja tarpusavyje ar prieštarauja vienas kitam, tuomet veiklos eiliškumas sprendžiamas iniciatyvos metimu, susitarimu ar kitokiu žaidimo taisyklėse numatytu būdu.

Naudojant tokius tarpsnius žaidėjų laikas paprastai būna lėtesnis už veikėjų laiką. Pvz., žaidėjas per minutę sugalvoja ir pasako, ką jo veikėjas daro 10 min., t. y., žaidėjo (realiajame) pasaulyje praėjo 1 minutė, o veikėjo (žaidimo) pasaulyje praėjo 10 min. Tarpsniai gali būti pailginti ar sutrumpinti.

Pailginti tarpsniai (diena ar savaitė) gali būti naudojami žaidimo dalyse, kur nėra intensyvaus veiksmo. Tuomet žaidėjų laikas būna žymiai lėtesnis už veikėjų laiką. Tarkime, veikėjai po intensyvių nuotykių grįžta į gimtą miestelį, kur jie be nuotykių pragyvena, tarkime, pusmetį. Jie mokosi, treniruojasi, užsiima savo taikiu verslu ir pan. Šios jų veiklos rezultatyvumas gali būti nustatinėjamas naudojant pailgintus tarpsnius. Pvz., žaidėjas per minutę sugalvoja ir pasako, ką jo veikėjas daro savaitę, t. y., žaidėjo (realiajame) pasaulyje praėjo 1 minutė, o veikėjo (žaidimo) pasaulyje praėjo savaitė.

Tarpsnelis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sutrumpinti tarpsniai naudojami itin intensyvios veikėjų veiklos metu (paprastai – kautynėse). Tuomet žaidėjo laikas būna spartesnis už veikėjo laiką.

Tarpsnelis (angl. round) – gerokai trumpesnis tarpsnio variantas, naudojamas įtemptose situacijose. Vienas tarpsnelis paprastai žymi 10 sekundžių veikėjų laiko (arba 3 ar 2 sekundes). Šiuo atveju gali būti, kad žaidėjas 2 minutes galvoja ir pasakoja tai, ką veikėjas padaro per 3 sekundes – žaidėjo (realiajame) pasaulyje praėjo 2 minutės, o veikėjo (žaidimo) pasaulyje praėjo 3 sekundės.

Laiko matai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarpsniai ir tarpsneliai žaidime naudojami ir kaip tam tikri laiko vienetai. Pvz., taisyklėse neretai nurodoma, kad kerų X veikimo trukmė – 10 t (10 tarpsnelių) ar 5 T (5 tarpsniai).

Santrumpos
lietuviškai angliškai
1 tarpsnis 1 T 1 t
1 tarpsnelis 1 t 1 r

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]