Liudikai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Liudikai
Gyventojų skaičius ~5 000
Populiacija šalyse Karelija
Kalba (-os) liudikų, rusų
Religijos stačiatikiai
Giminingos etninės grupės kiti finougrai

Liudikai (savivardis: lyydilaizet) – senovinė pabaltijo finų gentis, taip pat etninė dabartinių karelų subgrupė, tiek savo kalba, tiek kultūra besiskirianti nuo tikrųjų karelų.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Liudikų gyvenama teritorija yra vadinama Onegos Karelija. Ji yra į šiaurės vakarus nuo Onegos ežero ir apima dabartinį Karelijos Respublikos Kondopogos rajoną ir dalį Suojarvio rajono.

Šis regionas šiaurėje ribojasi su Baltąja Karelija, pietuose ir vakaruose – su Oloneco Karelija, o rytuose – su Onegos ežeru.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karelijos regionas
Onegos Karelija
Kondopogos cerkvė
Tauta liudikai
Didžiausi miestai Kondopoga
Liudikų gyvenama teritorija

Liudikai yra viena pirmųjų genčių Karelijoje, minimi jau IX a. vokiečių metraščiuose (ten vadinami liudi). X a. juos mini arabų keliautojas Achmedas ibn Fadlanas, kaip tautą luud-aana. Senovės rusėnų dokumentuose jie figūruoja kaip людины ir su karelais nebuvo siejami.

Nors liudikų etnogenezė nėra iki galo ištyrinėta, spėjama, kad joje, kaip ir livikų atveju, dalyvavo senieji vesiai ir nuo XI a. kraštą kolonizavę korelai iš vakarų. Taip formavosi kalba, rasiniai bruožai, kultūra. Tolesnė liudikų istorija yra artimai susijusi su Oloneco Karelijos istorija.