Gerionas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Gerijonas)
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į šaltinius.

Gerionas[1] (sen. gr. Γηρυών / Γηρυόνη) graikų mitologijoje – Chrisaoro ir Kalirojės (Kalirhoja) sūnus. Jis buvo sparnuotas milžinas, kurio kūną sudarė trys žmonių kūnai sujungti per liemenį. Mūšyje jis buvo nenugalimas, nes galėjo šešiose savo rankose vienu metu turėti tris kardus ir tris skydus, arba vienu metu šauti strėlę ir mesti ietis. Turėdamas tris galvas pasižymėjo ir dideliu protu.

Gerionas gyveno Eritėjos saloje, už Heraklio stulpų, į vakarus nuo Viduržemio jūros. Gerijonas laikė dvigalvį šunį Ortrą, kuris buvo Cerberio brolis, ir purpurinių karvių bandą. Bandą saugojo Ortras ir žmogus Euritionas.

Heraklio žygis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Heraklio dešimtas darbas buvo parvaryti Geriono karves. Keliaudamas jis perėjo Libijos dykumą (Libijos vardu graikai tuomet vadino Afriką), jis buvo taip nualintas karščio, kad iššovė strėlę į Heliją, saulės dievą. Helijas maldavo Heraklio baigti, tada Heraklis pareikalavo auksinės valties, kuria Helijas kiekvieną naktį plaukdavo per jūrą. Heraklis pasinaudojo valtimi, kad pasiektų Eritėją.

Heraklis mėgindamas pavogti bandą, užmušė Ortrą, vėliau Euritioną. Gerijonas atvyko, pagal kai kurias versijas, sužinojęs apie Heraklio veiksmus iš Menoetijo, Hado piemens. Galiausiai Heraklis užmušė ir Gerioną, sukapojęs jo kūną į tris dalis. Pasak kitos versijos, Heraklis Gerioną nušovė Hidros krauju suvilgyta nuodinga strėle.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Gerionas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VI (Fau-Goris). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004