Nikė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Lekitas su Nike, laikančia smilkalus.

Graikų mitologijoje Nikė – pergalės deivė, Palanto ir Stiksės dukra, Kratoso, Bijos ir Zelo sesuo, Dzeuso palydovė. Mene vaizduojama su sparnais. Romėniškas Nikės ekvivalentas – Viktorija.

Nikė buvo garbinama kaip Atėnė Nikė – dviejų deivių sąjunga. Atėnų Akropolyje stovi Atėnės Nikės šventykla, pastatyta apie 410 m. pr. m. e. Pasak Pausanijaus, Atėnės Nikės statula buvo be sparnų – Nike Apteros (kad statula negalėtų palikti Atėnų miesto). Šioje šventykloje taip pat buvo atrastas garsusis Nikės atrištais sandalais atvaizdas (Nike Slancio), kuris dabar demonstruojamas Akropolio muziejuje Atėnuose. Samotrakės saloje buvo atrasta viena žymiausių marmurinių helenistinio laikotarpio skulptūrų – Samotrakės Nikė, dabar eksponuojama Luvre.

Graikai Nikę vaizdavo nuogą (ar šarvais prisidengusią) moterį su sparnais. Kai kuriuose Graikijos regionuose ji vaizduojama kaip važnyčiojanti karietą, dar kitur – laikanti ginklus, trofėjus, grojanti fleita arba lyra. Nikės atvaizdas buvo dažnas ant daugumos Graikijos monetų.

Dzeusas ir Atėnė dažnai vaizduojami su Nikės statulėle rankose. Nikės statulėlė būdavo daroma iš aukso ir dramblio kaulo.