Akas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Akas
עַכּוֹ‎
Akrės pilies bokštas
Laiko juosta: (UTC+2)
------ vasaros: (UTC+3)
Valstybė Izraelio vėliava Izraelis
Apskritis Šiaurės apskritis (Izraelis)
Gyventojų (2007) 46 000
Vikiteka Akas
Kirčiavimas Ãkas
UNESCO vėliava UNESCO (angl.) (pranc.): 1042

Akas arba Akrė[1] (hebr.עַכּוֹ‏‎ = Akko, arab. عكّا = ʻAkkā) – miestas šiaurės Izraelyje, vakarų Galilėjoje, prie Viduržemio jūros. Uostas prie Haifos įlankos. Metalo apdirbimo, chemijos, keramikos, statybinių medžiagų, maisto pramonė. Svarbus turistinis centras.

Švenčiausias bahajų miestas, yra Bahajų pasaulinio centro objektų. Daug architektūros paminklų: mečetė (1781 m.), kryžiuočių miestas (XII a.), turkų pirtys (XVIII a.), bažnyčia ir vienuolynas ir kt.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Akas yra vienas seniausių tebegyvenamų miestų Izraelyje. Jis minimas dar XIX a. pr. m. e. duoklių Tutmoziui III sąraše. Akas taip pat minimas ir Amarnos laiškuose. Minimas hebrajų Biblijoje kaip miestas, kur izraelitams nepavyko išvyti kanaaniečių. Nuo II tūkstantmečio iki IV a. pr. m. e. tai buvo svarbus finikiečių prekybos centras. 336 m. pr. m. e. miestą užkariavo Aleksandras Makedonietis ir pavadino Ptolemėjo Antiochija (Antiochia Ptolemais). Akas klestėjo 285246 m. pr. m. e. valdant Egipto karaliui Ptolemajui II Filadelfui ir nuo 65 pr. m. e. valdant romėnams. Vėliau miestas perėjo Bizantijai, 614 m. buvo užkariautas persų, o 638 m. – arabų. Tuo metu miestas tapo svarbiausiu Palestinos regiono uostu. 1104 m., pirmojo kryžiaus žygio metu, uostą užėmė Balduinas I. Miestas pavadintas Akre (St. Jean d’Acre) ir tapo svarbiausiu uostu Levante bei pagrindiniu kryžininkų ekspansijos į Palestiną tašku. Akrę buvo užėmęs Saladinas, bet 1191 m. atkovotas kryžininkų. Galiausiai po 1291 m. Akrės apgulties kryžininkai buvo išvyti iš Palestinos, o kraštą užėmė mameliukai. 15161918 m. miestas priklausė Osmanų imperijai, 19221948 m. Didžiosios Britanijos Palestinos mandatinei teritorijai.[2]

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://pasaulio-vardai.vlkk.lt/vietovardis/akas_izraelis_
  2. Akas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. I (A-Ar). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2001