2018 m. Kandidatų turnyras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

2018 m. Kandidatų turnyras – finalinis atrankos turnyras, kuris išaiškino šachmatininką, 2018 metais žaisiantį mačą dėl pasaulio šachmatų čempiono vardo su Magnusu Karlsenu. Turnyras vyko 2018 m. kovo 10 – kovo 28 d. Berlyne. Nugalėjo JAV didmeistris Fabianas Karuana, surinkęs 9 taškus iš 14 galimų. Jis iškovojo teisę žaisti 2018 m. pasaulio šachmatų čempionato mačą su pasaulio čempionu Magnusu Karlsenu.

Nuostatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dalyvių atranka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kandidatų turnyre dalyvavo aštuoni žaidėjai, kurie į jį pateko laikantis pirmumo eilės taisyklių:

1. Paskutinįjį pasaulio čempionato mačą pralaimėjęs žaidėjas.

2. Du geriausi 2017 m. pasaulio šachmatų taurės varžybų žaidėjai.

3. Du geriausi 2016-17 m. FIDE Didžiojo prizo žaidėjai.

4. Du žaidėjai su aukščiausiais vidutiniais 2017 m. reitingais] iš 2017 m. Pasaulio šachmatų taurės, ar 1917 m. FIDE Didžiojo prizo varžybų (išskyrus tuos, kurie patenka pagal 1., 2.,ar 3. Punktus).

Vidutinis reitingas buvo apskaičiuotas, sudėjus nuo 2017 m. sausio 1 d. iki 2017 m. gruodžio 1 d. 12-kos mėnesių reitingus ir padalijus sumą iš 12-kos.

Jei reitingai būtų buvę vienodi, jie būtų apskaičiuoti dviejų ženklų po kablelio tikslumu. Jei vis dar būtų buvę lygu, būtų tikrinta kiek per2017 m. dvylika mėnesių žaidėjai yra sužaidę reitinguojamų partijų. Žaidėjas, sužaidęs didesnį tokių partijų skaičių turi pirmumo teisę.

5. Vienas Agon (organizatorių) pakviestas žaidėjas, kurio reitingas 2017 m. FIDE skelbtame reitingų sąraše buvo ne mažesnis kaip 2725.

Tuo atveju, kai žaidėjai negali, ar atsisako dalyvauti kandidatų turnyre, pirmas rezervinis žaidėjas būtų dalyvis, užėmęs aukštesnę vietą 2016–2017 m. Didžiojo prizo varžybose. Tolimesniems keitimams žaidėjai būtų atrenkami pagal aukštesnį reitingą2017 m. vidutinio Elo reitingo sąrašo.

Turnyro formatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Turnyre 8 žaidėjai žaidžia po dvi partijas ratų sistemos turnyrą (14 ratų). Jei būtų dalyvių iš vienos šalies šachmatų federacijos, tarpusavyje jie žaistų 1 ir 8 ratuose. Jei tokių daugiau (pav, 4), jie tarpusavyje žaistų 1, 2, 3 ir 8, 9, 10 ratuose.

Laiko kontrolė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiekvienam dalyviui pirmiesiems 40 ėjimų skiriama - 100 min., sekantiems 20 ėjimų - 50 min ir iki partijos pabaigos - po 15 min. Nuo 1-o ėjimo žaidėjui, atlikusiam ėjimą, pridedama 30 sek.

Kandidatų turnyro nugalėtojo nustatymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidėjas, surinkęs daugiausia taškų (už pergalę – 1 taškas už lygiąsias – ½ , už pralaimėjimą – 0 taškų) tampa pretendentu žaisti mačą su pasaulio šachmatų čempionu. Kai du, ar daugiau žaidėjų pretenduojančių į pirmąją vietą surenka po lygiai taškų, nugalėtojo nustatymui pirmumo eile lyginami šie papildomi rodikliai:

1. Tarpusavio susitikimo rezultatai (laimėjęs tarpusavio susitikimą tampa nugalėtoju), jei lygu, tai

2. Pergalių skaičius turnyre. Jei vis dar lygu, tai

3. Soneborno – Bergerio koeficientas.

Jei vis dar lygu, tai rengiamos greitųjų šachmatų varžybos. Traukiami burtai dėl spalvų ir žaidžiamos dvi partijos, po 25 min, pridedant po kiekvieno ėjimo po 10 sek.

Jei pabaigus dvi partijas vis dar lygu, traukiami burtai ir žaidžiamos dvi žaibo partijos po 5 min. plius po kiekvieno ėjimo 3 sek. Žaidėjas laimėjęs burtus gali pasirinkti figūrų spalvą.

Jei pasibaigus dviem žaibo partijoms – lygu, tai dar kartą, bet ne daugiau, kaip du kartus, žaidžiamos dvi žaibo partijos.

Jei ir vėl mačas baigiasi lygiosiomis, tai žaidžiama paskutinė žaibo partija (Amargedonas). Traukiami burtai ir žaidėjas, kuris laimėjo burtų traukimą, gali pasirinkti figūrų spalvą. Baltieji žaidimui gauna – 5 min, juodieji – 4 min, be to, po 60 ėjimo, po kiekvieno ėjimo, abiem žaidėjams pridedama po 3 sek. Jei partija baigiasi lygiosiomis, mačo nugalėtoju skelbiami juodieji.

Jei vienodai taškų buvo surinkę trys žaidėjai tai paskutinės žaibo partijos taip pat žaidžiamos. Sudaromas sąrašas, kuriame žaidėjai užima vietas pagal aukštesnį vidutinį FIDE reitingą. Pirma tarpusavyje sužaidžia antrą ir trečią reitingą turintys dalyviai, o nugalėtojas susitinka su pirmą reitingą turinčiu dalyviu.

Paskutinės žaibo partijos nugalėtojas galutinėje lentelėje užima pirmąją vietą, o jo varžovas – antrąją vietą.[1] Analogiška tvarka galioja ir esant daugiau pretendentų į 1-ąją vietą.

Atrinkti dalyviai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidėjų pasiekimai Žaidėjas Amžius Reitingas[2] Vieta pasaulyje
2016 m. pasaulio čempionato mačo finalininkas Rusija Sergejus Karjakinas 28 2763 13
2017 m. pasaulio šachmatų taurės varžybų nugalėtojas Armėnija Levonas Aronianas 35 2794 5
2017 m. pasaulio šachmatų taurės varžybų 2-os vietos laimėtojas Kinijos LR Dingas Liženis 25 2769 11
2017 m. FIDE didžiojo prizo varžybų nugalėtojas. Azerbaidžanas Šahrijaras Mamedjarovas 32 2809 2
2017 m. FIDE didžiojo prizo varžybų 2-os vietos prizininkas. Rusija Aleksandras Griščiukas 34 2767 12
Du dalyviai pagal aukščiausią (2017 m. vidutinį reitingą, dalyvavę 20162017 metų Didžiojo prizo, ar 2017 m. pasaulio šachmatų taurės varžybose. Jungtinės Amerikos Valstijos Fabianas Karuana 25 2784 8
Jungtinės Amerikos ValstijosVeslis So 24 2799 4
Organizatorių pakviestas žaidėjas Rusija Vladimiras Kramnikas 42 2800 3[3]

Pastaba. * Užimama vieta pasaulyje pagal 2018 m. kovo mėn. reitingą.

Turnyro eiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmas ratas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis FIDE Kandidatų turnyro ratas Berlyne pasižymėjo atkaklia kova – trys iš keturių partijų baigėsi rezultatyviai.

Levonas Aronianas galėjo įgyti materialinę persvarą prieš Diną Liženį, bet dėl neaiškių komplikacijų, nusprendė kartoti ėjimus ir partija baigėsi lygiosiomis.

Veslis So žaisdamas su Fabianu Karuana po debiuto išlygino padėtį, bet netrukus pats pasiūlė aštrų žaidimą, kuris, kaip netrukus paaiškėjo, naudingas nebuvo ir jam teko pripažinti varžovo pranašumą.

Vladimiras Kramnikas sudėtingoje padėtyje, perėjęs į jam naudingą pabaigą, laimėjo prieš Aleksandrą Griščiuką.

Šakhrijaras Mamedjarovas juodosiomis figūromis ilgoje valdovių su pėstininku baigmėje įveikė Sergėjų Karjakiną.[4]

Ketvirtas ratas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ketvirtame rate buvo sužaista partija po kurios pasikeitė lyderis. Vladimiras Kramnikas prieš ketvirtą ratą buvo turnyrinės lentelės priekyje. Žaisdamas baltosiomis figūromis prieš Fabianą Karuaną, jis galėjo sustatyti solidžią poziciją ant lentos ir laukti, kol juodieji, siekdami laimėti, pradės rizikuoti.

Tačiau F. Karuaną matyti lygiosios tenkino ir jis pasirinko, sunkiai pramušamą, rusiškos partijos, variantą. Pasikeitus valdovėmis pozicija buvo apylygė.

V. Kramnikas sukūrė spaudimo į centrą planą, kuris buvo lėtas ir kol baltieji ruošėsi, o vėliau atakavo valdovės sparną, juodieji buvo įgiję žaidimą priešingoje pusėje. Prasidėjo komplikacijos. Baltieji neįvertino juodųjų ėjimo (28….Bad8!) ir pateko į blogesnę padėtį. Tačiau F. Karuana tuo nepasinaudojo. Jam, dėl ilgo galvojimo, trūko laiko, todėl padarė keletą klaidų ir jo padėtis tapo kritinė.

Po baltųjų 43.c4. juodieji būtų susidūrę su sunkumais, tačiau V. Kramnikas pasirinko kitą tęsinį, kuris jam atrodė paprastesnis. Bet po poros ėjimų jis suklydo (45.c5 + ?).

Vėliau ilgą laiką vyko apylygis žaidimas, kol V. Kramnikas paėjo neatsargiai (58. Kb1?), o sekančiu ėjimu (ceitnote) – 59. Bd1?? Tai buvo lemiama klaidą, kuri leido F. Karuanai laimėti partiją ir tapti varžybų lyderiu.

Dar viena partija baigėsi rezultatyviai. Sergejus Karjakinas žaisdamas baltosiomis figūromis prieš Levoną Aronianą paaukojo pėstininką už iniciatyvą, bet po to sumaišė ėjimų eilę ir turėjo ieškoti lygiųjų, kurių surasti nepavyko. Tai buvo antras S. Karjakino pralaimėjimas per pirmuosius 4 ratus.

Netikėtai nesėkmingas 2016 m. Kandidatų turnyro nugalėtojo startas – 1 taškas iš 4 galimų! Tad, kartu su Vesliu So, jis atsidūrė turnyrinės lentelės pabaigoje.

Likusios dvi partijos: Aleksandro Griščiuko su Dinu Liženiu ir Šachrijaro Mamedjarovo su Vesliu So baigėsi lygiosiomis. Pastarojoje partijoje, anot kompjuterio Veslis So turėjo persvarą, bet ja nepasinaudojo.[5]

Dalyvių vietos po keturių ratų: 1-a – F. Karuana (3 tšk.), 2-a – V. Kramnikas (2.5), 3-ia – Š. Mamedjarovas – (2), 4-a – L. Aronianas (2), 5-a – A. Griščiukas (2), 6-a – Dinas Liženis (2) pts, 7-a – S. Karjakinas ir, Veslis So (po 1).[6]

Turnyro pusiaukelėje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Septintajame rate Armėnijos didmeistris Levonas Aronianas žaidė baltaisiais su vienu iš lyderių – Fabianu Karuana. Kad liktų kovoj dėl pirmosios vietos, L. Aronianui būtinai reikėjo pergalės prieš F. Karuaną. Tam jis buvo paruošęs debiutinę naujovę (16.g4), kuri stebino ir patyrusius didmeistrius. F. Karuana į tai atsakė atsargiais ir patikimais ėjimais. L. Aronianui teko gelbėtis bei ieškoti ėjimų, palaikančių įtampą karaliaus sparne.

L. Aronianas galvojimui išnaudojo daug laiko ir pateko į ceitnotą. Pozicija buvo labai aštri, bet jis ėjimu – 28. Bxc6! pradėjo kombinaciją per kurią dar turėjo galimybę amžinu šachu baigti partiją lygiosiomis. Tačiau ceitnote rikiu skelbė nereikalingą šachą (32. Rc4+?, geriau 32.Vh4!) po kurio tokios galimybės neliko ir baltiesiems 37-me ėjime teko pasiduoti.

Kitoje rezultatyvioje partijoje 2016 m. kandidatų turnyro nugalėtojas Sergejus Karjakinas žaidė baltosiomis figūromis prieš Vesli So. Po varžovo klaidos (35…Ke8?) jis pasiekė pirmąją pergalę turnyre. Viską žinantis kompiuteris rodė, kad po 35….Bc7!, būtų buvusi lygi padėtis.

Kitos dvi partijos baigėsi lygiosiomis, nors V. Kramnikas, žaisdamas su D. Liženiu, angliškajame debiute bandė laimėti, laikydamas varžovo figūras per atstumą, tačiau suklydo ir varžovas po smūgio centre, perėmė iniciatyvą.

Dinas Liženis galėjo rinktis: ar laimėti kokybę už pėstininką, ar valdovę už bokštą, žirgą ir pėstininką. Jis pasirinko pastarąją galimybę, bet nerado, kaip įgyti realią persvarą.

Tai leido V. Kramnikui supaprastinti padėtį. Tačiau Rusijos didmeistris, taip pat klydo, leidęs varžovui veltui pasiimti pėstininką laukelyje b3.

Netrukus paaiškėjo, kad baltieji realių galimybių laimėti nebeturi. V. Kramnikas dar atkakliai ieškojo kelio į pergalę, bet Dinas Liženis pateikė tinkamų argumentų, po kurių baltiesiems patiems teko forsuoti lygiąsias.

Dar viena partija: tarp vieno iš lyderių – Š. Mamedjarovo, žaidusio juodosiomis figūromis, ir A. Griščiuko baigėsi lygiosiomis.[7]

Dalyvių vietos po septynių ratų: 1-as F. Karuana – 5 tšk., 2-as Š. Mamedjarovas – 4.5, 3-ias V. Kramnikas – 3.5, 4-as Dinas Liženis 3.5 , 5-as A. Griščiukas 3.5, 6-as S. Karjakinas – 3, Veslis So – 2.5, 8-as L. Aronianas – 2.5.[8]

Po dešimties ratų[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dešimtajame rate Šakhrijaras Mamedjarovas bandė išsiveržti į lyderius partijoje su F. Karuana. Buvo sužaista Kataloniškas debiutas. Š. Mamedjarovas buvo sumanęs kaip reiktų spausti turnyro lyderį, bet šis išlaikė apylygę padėtį, nepateko į ceitnotą ir partija baigėsi lygiosiomis.

Dar dvi partijos: A. Griščiuko su S. Karjakinu bei D. Liženio su V. So taip pat baigėsi lygiosiomis.

Vienintelė rezultatyvi partija buvo tarp V. Kramniko ir L. Aroniano. Buvo sužaista Itališka partija. Vyko apylygis žaidimas sudėtingose padėtyse, bet L. Aronianui padarius klaidą (36….Vc7??), nepastebėjus mato, jam teko pripažinti baltųjų pergalę.

Dalyvių vietos po dešimties ratų: 1-a vieta F. Karuana (6.5 tšk.) 2-a – Š. Mamedjarovas (6) 3.-ia – A. Griščiukas (5.5), 4-a – S. Karjakinas (5) 5-a – D. Liženis (5) 6-a – V. Kramnikas – (4.5) pts, 7-a – V. So (4), 8-a – L. Aronianas (3.5).[9]

Dvyliktas ratas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dvyliktajame rate įvyko dalyvių turnyrinės padėties dramatiškas pasikeitimas: pralaimėjo abu lyderiai.

Sergejus Karjakinas, nugalėjęs Fabianą Karuaną, išsiveržė lenktynėse į pirmą vietą. Tokiam dramatiškam pasikeitimui, kai žaidėjas per vieną ratą iš 4-os vietos šokteli į pirmą, padėjo ir kito lyderio Šakhrijaro Mamedjarovo pralaimėjimas Dinui Liženiui, kuris šia pergale nutraukė savo lygiųjų seriją.

Dviejų varžovų lenktynės liko užmarštyje, nes, likus dviem ratams, net 3 varžovai buvo atsilikę tik pustaškiu.

Po šio rato, tiek S. Karjakinas tiek F. Karuana turėjo po 7 taškus iš 12 galimų, bet kadangi Sergejus laimėjo tarpusavio susitikimą, pagal nuostatus jis – pirmas, o Fabianas – antras. Pastarajam, jei jis siekia mačo su Magnusu Karlsenu, per paskutines dvi partijas reikėjo surinkti daugiau taškų už varžovą.[10]

Dalyvių vietos po dvylikos ratų: 1as buvo S. Karjakinas (7 tšk.), 2-as – F.Karuana (7), 3-as D. Liženis (6.5), 4-as – A. Griščiukas (6.5), 5-as Š. Mamedjarovas (6.5), 6-as – V. Kramnikas (5.5), 7-as – V. So (5), 8-as L. Aronianas (4)[11]

Prieš paskutinį ratą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tryliktame rate Fabianas Karuana, laimėjęs prieš Levoną Aronianą, grįžo į lyderio poziciją, turėdamas pustaškiu daugiau už Sergejų Karjakiną, kuris partiją juodosiomis figūromis prieš Veslį So baigė lygiosiomis. Tai atsitiko JAV didmeistriui dar debiute padarius juodiesiems netikėtą ėjimą (13.b4!?), po kurio, apsikeitus valdovėmis, susidarė lyginė padėtis.

Pretendentų kovoje dėl pirmos vietos padaugėjo: laimėjo savo partiją su Aleksandru Griščiuku ir Šahrijaras Mamedjarovas, taip pat Dinas Liženis, sunkioje padėtyje baigęs lygiosiomis partiją su Vladimiru Kramniku. Kinų šachmatų žvaigždė – dar nebuvo praradusi vilčių dėl mačo su Magnusu Karlsenu.[12]

Dalyvių vietos prieš paskutinį ratą: 1-as buvo F. Karuana (8 tšk.), 2-as – Š. Mamedjarovas (7.5), 3-ias S. Karjakinas (7.5), 4-as – D. Liženis (7), 5-as A. Griščiukas (6.5), 6-as – V. Kramnikas (6), 7-as – V. So (5.5), 8-as – L. Aronianas (4).[13]

Keturioliktas ratas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paskutiniame rate Fabianas Karuana, įveikęs Aleksandrą Griščiuką, surinko 9 taškus ir laimėjo kandidatų turnyrą bei iškovojo teisę žaisti mačą su pasaulio šachmatų čempionu Magnusu Karlsenu.

Prieš pirmąją laiko kontrolę, partijos dar vyko įtemptai – ilgai buvo neaišku, kas užims pirmą vietą. Bet visi F. Karuanos varžovai baigė savo partijas lygiosiomis.

Vienas iš konkurentų dėl pirmosios vietos Sergejus Karjakinas, nors ir siekė pergalės prieš Diną Liženį, bet buvo neatidus ir po Dino Liženio taktinio smūgio jau S. Karjakinui teko siekti lygiųjų.

Vladimiras Kramnikas siekdamas paaštrinti žaidimą partijos viduryje, paaukojo pėstininką Šakhrijarui Mamedjarovui. Pastarasis atrėmė grasinimus, bet realių galimybių laimėti negavo: partija baigėsi lygiosiomis.

Levonas Aronianas su Vesliu So, kurie nebuvo tarp tų, kurie kovojo dėl pirmos vietos, baigė savo partiją lygiosiomis.[14]

Ratų rezultatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lentelėse pateikti visų ratų dalyvių rezultatai.[15]

1-as ratas 2018 m. kovo 10 d. Partijos
Vladimiras Kramnikas Aleksandras Griščiukas 1–0 Game on chessgames.com
Sergejus Karjakinas Šakhrijaras Mamedjarovas 0–1 Game on chessgames.com
Levonas Aronianas Dingas Liženis ½–½ Game on chessgames.com
Fabianas Karuana Veslis So 1–0 Game on chessgames.com
2-as ratas 2018 m. kovo 11 d. Partijos
Aleksandras Griščiukas(0) Veslis So (0) 1–0 Game on chessgames.com
Dingas Liženis(½) Fabianas Karuana (1) ½–½ Game on chessgames.com
Šakhrijaras Mamedjarovas(1) Levonas Aronianas (½) ½–½ Game on chessgames.com
Vladimiras Kramnikas(1) Sergejus Karjakinas (0) ½–½ Game on chessgames.com
3-ias ratas 2018 m. kovo 12 d. Partijos
Sergejus Karjakinas (½) Aleksandras Griščiukas(1) ½–½ Game on chessgames.com
Levonas Aronianas (1) Vladimiras Kramnikas(1½) 0–1 Game on chessgames.com
Fabianas Karuana (1½) Šakhrijaras Mamedjarovas(1½) ½–½ Game on chessgames.com
Veslis So (0) Dingas Liženis(1) ½–½ Game on chessgames.com
4-as ratas 2018 m. kovo 14 d. Partijos
Aleksandras Griščiukas(1½) Dingas Liženis(1½) ½–½ Game on chessgames.com
Šakhrijaras Mamedjarovas(2) Veslis So (½) ½–½ Game on chessgames.com
Vladimiras Kramnikas(2½) Fabianas Karuana (2) 0–1 Game on chessgames.com
Sergejus Karjakinas (1) Levonas Aronianas (1) 0–1 Game on chessgames.com
5-as ratas 2018 m. kovo 15 d. Partijos
Levonas Aronianas (2) Aleksandras Griščiukas(2) ½–½ Game on chessgames.com
Fabianas Karuana (3) Sergejus Karjakinas (1) ½–½ Game on chessgames.com
Veslis So (1) Vladimiras Kramnikas(2½) ½–½ Game on chessgames.com
Dingas Liženis(2) Šakhrijaras Mamedjarovas(2½) ½–½ Game on chessgames.com
6-as ratas 2018 m. kovo 16 d. Partijos
Fabianas Karuana (3½) Aleksandras Griščiukas(2½) ½–½ Game on chessgames.com
Veslis So (1½) Levonas Aronianas (2½) 1–0 Game on chessgames.com
Dingas Liženis(2½) Sergejus Karjakinas (1½) ½–½ Game on chessgames.com
Šakhrijaras Mamedjarovas(3) Vladimiras Kramnikas(3) 1–0 Game on chessgames.com
7-as ratas 2018 m. kovo 18 d. Partijos
Aleksandras Griščiukas(3) Šakhrijaras Mamedjarovas(4) ½–½ Game on chessgames.com
Vladimiras Kramnikas(3) Dingas Liženis(3) ½–½ Game on chessgames.com
Sergejus Karjakinas (2) Veslis So (2½) 1–0 Game on chessgames.com
Levonas Aronianas (2½) Fabianas Karuana (4) 0–1 Game on chessgames.com

8-as ratas 2018 m. kovo 19 d.
Aleksandras Griščiukas(3½) Vladimiras Kramnikas(3½) 1–0 Game on chessgames.com
Šakhrijaras Mamedjarovas(4½) Sergejus Karjakinas (3) ½–½ Game on chessgames.com
Dingas Liženis(3½) Levonas Aronianas (2½) ½–½ Game on chessgames.com
Veslis So (2½) Fabianas Karuana (5) ½–½ Game on chessgames.com
9-as ratas 2018 m. kovo 20 d. Partijos
Veslis So (3) Aleksandras Griščiukas(4½) ½–½ Game on chessgames.com
Fabianas Karuana (5½) Dingas Liženis(4) ½–½ Game on chessgames.com
Levonas Aronianas (3) Šakhrijaras Mamedjarovas(5) ½–½ Game on chessgames.com
Sergejus Karjakinas (3½) Vladimiras Kramnikas(3½) 1–0 Game on chessgames.com
10-as ratas 2018 m. kovo 22 d. Partijos
Aleksandras Griščiukas(5) Sergejus Karjakinas (4½) ½–½ Game on chessgames.com
Vladimiras Kramnikas(3½) Levonas Aronianas (3½) 1–0 Game on chessgames.com
Šakhrijaras Mamedjarovas(5½) Fabianas Karuana (6) ½–½ Game on chessgames.com
Dingas Liženis(4½) Veslis So (3½) ½–½ Game on chessgames.com
11-as ratas 2018 m. kovo 23 d. Partijos
Dingas Liženis(5) Aleksandras Griščiukas(5½) ½–½ Game on chessgames.com
Veslis So (4) Šakhrijaras Mamedjarovas(6) ½–½ Game on chessgames.com
Fabianas Karuana (6½) Vladimiras Kramnikas(4½) ½–½ Game on chessgames.com
Levonas Aronianas (3½) Sergejus Karjakinas (5) 0–1 Game on chessgames.com
12-as ratas 2018 m. kovo 24 d. Partijos
Aleksandras Griščiukas(6) Levonas Aronianas (3½) ½–½ Game on chessgames.com
Sergejus Karjakinas (6) Fabianas Karuana (7) 1–0 Game on chessgames.com
Vladimiras Kramnikas(5) Veslis So (4½) ½–½ Game on chessgames.com
Šakhrijaras Mamedjarovas(6½) Dingas Liženis(5½) 0–1 Game on chessgames.com
13-as ratas 2018 m. kovo 26 d. Partijos
Šakhrijaras Mamedjarovas(6½) Aleksandras Griščiukas(6½) 1–0 Game on chessgames.com
Dingas Liženis(6½) Vladimiras Kramnikas(5½) ½–½ Game on chessgames.com
Veslis So (5) Sergejus Karjakinas (7) ½–½ Game on chessgames.com
Fabianas Karuana (7) Levonas Aronianas (4) 1–0 Game on chessgames.com
14-as ratas 2018 m. kovo 27 d. Partijos
Aleksandras Griščiukas(6½) Fabianas Karuana (8) 0–1 Game on chessgames.com
Levonas Aronianas (4) Veslis So (5½) ½–½ Game on chessgames.com
Sergejus Karjakinas (7½) Dingas Liženis(7) ½–½ Game on chessgames.com
Vladimiras Kramnikas(6) Šakhrijaras Mamedjarovas(7½) ½–½ Game on chessgames.com

Pastaba. Dalyvio pavardė, įrašyta pirma, reiškia, kad jis žaidė baltosiomis figūromis. Rezultatas 1:0 – baltieji laimėjo, 0:1 – juodieji laimėjo, o užrašas ½–½ – partija baigėsi lygiosiomis. Skaičiai skliausteliuose po pavardės – dalyvio surinkti taškai prieš ratą.

Galutiniai rezultatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulio šachmatų čempionato Kandidatų turnyras, Berlynas 2018 m. kovo 10kovo 28 d.[16]
Vieta Dalyviai Reitingas 1 2 3 4 5 6 7 8 Taškai Tarp.rez. Pergalės SB koef*.
1 Jungtinės Amerikos Valstijos Fabianas Karuana 2784 ½ ½ ½ 0 ½ ½ 1 ½ ½ 1 1 ½ 1 1 9,0 0,0 5 57,00
2 Azerbaidžanas Šahrijaras Mamedjarovas 2809 ½ ½ 1 ½ ½ 0 1 ½ ½ 1 ½ ½ ½ ½ 8,0 1,5 3 54,75
3 Rusija Sergejus Karjakinas 2763 ½ 1 0 ½ ½ ½ ½ 1 ½ ½ 1 ½ 0 1 8,0 0,5 4 54,75
4 Kinijos LR Dingas Liženis 2769 ½ ½ ½ 1 ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ 7,5 0,0 1 52,50
5 Rusija Vladimiras Kramnikas 2800 0 ½ 0 ½ ½ 0 ½ ½ 1 0 ½ ½ 1 1 6,5 1,0 3 41,50
6 Rusija Aleksandras Griščiukas 2767 ½ 0 ½ 0 ½ ½ ½ ½ 0 1 1 ½ ½ ½ 6,5 1,0 2 44,00
7 Jungtinės Amerikos Valstijos Veslis So 2799 0 ½ ½ ½ 0 ½ ½ ½ ½ ½ 0 ½ 1 ½ 6,0 0,0 1 40,50
8 Armėnija Levonas Aronianas 2794 0 0 ½ ½ 1 0 ½ ½ 0 0 ½ ½ 0 ½ 4,5 0,0 1 33,00

Pastaba. Tarp. rez.- tarpusavio rezultatas, SB* koef.- Soneborno-Bergerio koeficientas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „FIDE pasaulio čempionato 2016–2018 m. ciklo Kandidatų turnyro Nuostatai ir taisyklės“ (PDF) (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2019-12-30. Nuoroda tikrinta 2018 m. balandžio 23 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  2. „2018 m. kovo mėn. 100 geriausių žaidėjų“. Suarchyvuota iš originalo 2020-05-10. Nuoroda tikrinta 2018 m. balandžio 23 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  3. „2018 m. FIDE Kandidatų turnyro dalyviai ir tvarkaraštis“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-05-10. Nuoroda tikrinta 2020 m. gegužės 10 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  4. „Rezultatyvi FIDE kandidatų turnyro pradžia“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-05-10. Nuoroda tikrinta 2020 m. gegužės 10 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  5. „Menininkas ir ceitnotas“ (rusų). Suarchyvuota iš originalo 2020-05-10. Nuoroda tikrinta 2020 m. gegužės 10 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  6. „Po 4-o rato Karuana, įspūdingoje kovoje nugalėjęs V. Kramniką pirmauja“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-05-10. Nuoroda tikrinta 2020 m. gegužės 10 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  7. „Karuanos strategijos patikimumas“ (rusų). Suarchyvuota iš originalo 2020-05-10. Nuoroda tikrinta 2020 m. gegužės 10 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  8. „Karuana, laimėjęs prieš L. Aronianą, pirmauja turnyro pusiaukelėje“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2019-06-23. Nuoroda tikrinta 2020 m. gegužės 10 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  9. „Lyderis F. Karuana su artimiausiu varžovu Š. Mamedjarovu pasidalijo po pustaškį“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-05-10. Nuoroda tikrinta 2020 m. gegužės 10 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  10. „Ar bus Karlseno Karjakino revanšo mačas?“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2020 m. gegužės 10 d..
  11. „Po lyderių pralaimėjimo prie jų priartėjo varžovai“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-05-10. Nuoroda tikrinta 2020 m. gegužės 10 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  12. „Fabianas vėl išsiveržia į lyderius“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-05-10. Nuoroda tikrinta 2020 m. gegužės 10 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  13. „Prieš paskutinį ratą F. Karuana priekyje, nuo jo pustaškiu atsilikę Š. Mamedjarovas ir Karjakinas“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-05-10. Nuoroda tikrinta 2018 m. balandžio 26 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  14. „2018 m. kandidatų turnyras. Karuana laimi prieš A. Griščiuką ir žais su Karlsenu“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-05-10. Nuoroda tikrinta 2018 m. balandžio 26 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  15. „2018 m. kandidatų turnyras. Burtai/rezultatai“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2020-05-10. Nuoroda tikrinta 2018 m. balandžio 26 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  16. „2018 m. FIDE Kandidatų turnyras“. Suarchyvuota iš originalo 2020-05-10. Nuoroda tikrinta 2018 m. balandžio 24 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2018 m. Kandidatų turnyro partijos

Pirmasis po Fišerio amerikiečių pretendentas į šachmatų karūną