Minas (graikų mitologija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Graikų mitologijoje Minas – legendinis Kretos karalius, Dzeuso ir Europos sūnus. Su žmona Pasifaje susilaukė Ariadnės, Androgeno, Deukaliono, Faedros, Glauko, Katrėjo ir kt. Kretos salos kultūra jo garbei buvo pavadinta Mino kultūra.

Minas su savo broliais Radamantu ir Sarpedonu užaugo prižiūrimi Asteriono, Kretos karaliaus. Kai Asterionas mirė sostą paliko Minui, kuris ištrėmė savo brolius.

Žodis Minas reiškia „karalius“, neaišku, reikšmę žodis įgavo prieš ar po Mino.

Minotauras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Minas buvo iškviestas į dvikovą dėl karaliaus sosto, todėl jis meldė Poseidono pagalbos. Poseidonas pasiuntė milžininšką baltą bulių. Minas ketino paaukoti bulių Poseidonui, bet nusprendė to nedaryti. Jis apkeitė ir paaukojo kitą bulių. Supykęs Poseidonas prakeikė Pasifaję, Mino žmoną, zoofilija. Dedalas pastatė jai medinę karvę, kurioje ji pasislėpė. Baltasis bulius susiporavo su medine karve ir Pasifajė tapo nėščia nuo bulio. Pasifajė pagimdė siaubingą pabaisą Minotaurą, pusiau žmogų, pusiau bulių. Dedalas jam pastatė sudėtingą labirintą, kuriame Minas patalpino Minotaurą. Minas įkalino Dedalą ir jo sūnų Ikarą bokšte, kad niekas nesužinotų labirinto paslapties.

Britomartė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai Minas mėgino suvilioti nimfą Britomartę, ši pabėgo, persekiotojas vijosi per visą salą, kol galiausiai ji šoko į jūrą. Tačiau ją išgelbėjo Eginos salos žvejys.

Mino mirtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Minas ieškojo Dedalo keliaudamas iš miesto į miestą užduodamas galvosūkį. Jis turėjo spiralinę kriauklę ir klausė, kas galėtų paėmęs virvelę perrišti ją. Kai atvyko į Kamiko miestą Sicilijoje karalius Kokalas žinojo, kad Dedalas galės įminti mįslę, todėl nuėjo jo patarimo. Dedalas jam patarė pririšti vieną virvelės galą prie skruzdelės ir paleisti ją į kriauklę, taip buvo įmintas galvosūkis kaip perrišti krauklę. Minas suprato, kad Dedalas buvo karaliaus Kokalo rūmuose ir pareikalavo susitikti su juo. Kokalas sugebėjo įkalbinti Miną prieš susitinkant su Dedalu nusimaudyti. Kokalo dukterys užmušė Miną nudegindamos verdančiu vandeniu.

Po mirties Minas tapo vienu iš trijų teisėjų pomirtinėje Hado karalystėje. Jis teisia graikus, o jo brolis Radamantas – azijiečių sielas, trečiasis teisėjas Ajakas – europiečių sielas.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]