Latvijos bankas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Latvijos bankas
Latvijos banko emblema Latvijos banko būstinė
Latvijos banko
emblema
Latvijos banko
būstinė
Būstinė Ryga, Latvija Latvija
Įkurtas 1922 m. rugsėjo 7 d.
Prezidentas Ilmārs Rimšēvičs
Šalies (-ių) centrinis bankas Latvija
Valiuta latas
ISO 4217 Kodas LVL
Tinklalapis www.bank.lv

Latvijos bankas (lot. Latvijas banka) – Latvijos centrinis bankas. Pagrindinis biuras įsikūręs Krišjanio Valdemaro g. 2A, Rygoje, filialai veikia Daugpilyje, Liepojoje, Rezeknėje. Banko prezidentas Ilmārs Rimšēvičs.

Latvijos bankas koordinuoja valstybės finansų sistemos darbą, užtikrina ekonominį stabilumą. Jis yra atsakingas už euro stabilumą, vykdo pinigų emisiją. Banko veiklą kontroliuoja Latvijos Saeima.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Latvijos bankas įkurtas 1922 m. rugsėjo 7 d. kaip valstybės centrinis bankas. Prijungus Latviją prie SSRS, 1940 m. rugsėjo 7 d. bankas buvo likviduotas, o jo funkcijas perėmė SSRS Gosbanko Latvijos respublikinis skyrius. Vokiečių okupacijos metais per Antrąjį pasaulinį karą Latvijos bankas buvo atnaujinęs darbą, tačiau nacionalinės valiutos emisijos nevykdė.

1990 m. kovo 2 d. Latvijos TSR Aukščiausioji taryba priėmė įstatymą „Apie bankus“ ir įkūrė respublikinį centrinį banką. Tačiau visas nacionalinio banko funkcijas, įskaitant emisinę, ėmė vykdyti tik po Nepriklausomybės paskelbimo 1991 m. rudenį. Ryšium su Latvijos įstojimu į Europos Sąjungą, nuo 2004 m. gegužės 1 d. Latvijos bankas įsitraukė į Europos centrinių bankų sistemą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]