Google Glass

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Google akiniai
Google Glass logotipas

Google Glass – kompanijos Google sukurti išmanieji akiniai, arba papildytosios realybės akiniai, dėvimas kompiuteris (angl. wearable computer). Akinių pagalba galima fotografuoti ir filmuoti, regos lauko kamputyje matyti žemėlapį nepažįstamame mieste, laiką, oro temperatūrą, pranešimą apie naują elektroninį laišką arba SMS žinutę ir kt. Šių akinių pagalba galima leisti tiesioginę transliaciją to, ką esamu momentu mato akinius užsidėjęs asmuo. Juose įdiegta operacinė sistema Android. Akinių prototipą 2012 m.balandžio mėn. pademonstravo vienas Google kompanijos įkūrėjų Sergey Brin.

„Google“ akiniai yra akinių rėmelyje įmontuotas „dėvimas“ kompiuteris, galintis prisijungti prie interneto. Iš esmės jis pateikia ieškomą informaciją vartotojui, leidžia jam bendrauti socialiniuose tinkluose neturint mobiliojo įrenginio ar kompiuterio. Nedidelis ekranėlis parodo tam tikrus duomenis tiesiai į akį, todėl jis netrukdo bendram vaizdui. Jo kaina – apie 1, 5 tūkst. JAV dolerių.[1]

Panašius produktus kuria ir kitos kompanijos.[2] Lumus firmos akiniuose labai mažas ekranas yra patalpintas ne prieš vartotojo akį, šie akiniai vaizdą rodo tiesiai stikle. Projektorius patalpintas dešinėje akinių auselėje. Tuo pačiu metu vaizdas matyti ne viename, bet abiejuose stikluose.

„Google Glass“ produktas jau yra susidūręs su privatumo teisių pažeidimais. Gali būti draudžiama juos dėvėti ten, kur draudžiama fotografuoti bei filmuoti – bankuose, lošimo namuose, oro uosto patikros zonose ir panašiai. JAV kai kur jau buvo bandoma uždrausti dėvėti išmaniuosius akinius vairuojant.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]