Google Ads

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Google Ads
KūrėjasGoogle Inc.
Pirmoji versija2000 m. spalio 23 d.
TipasInternetinė reklama
Svetainė ads.google.com

Google Ads (anksčiau – Google AdWords)[1] – „Google“ siūloma internetinės reklamos sistema, talpinanti reklamas tiek pačioje „Google“ paieškos sistemoje, tiek ir kituose AdSense sistemoje prisiregistravusiose tinklalapiuose. Paslaugos siūlomos pagal mokėjimo už paspaudimą (PPC) kainodaros modelį. AdWords reklamos kainą nustato patys naudotojai, nurodydami, kiek daugiausia jie mokės už kiekvieną naują lankytoją, kuris atvyko į jų tinklalapį spragtelėdamas pele ant reklamos. Sistema naudoja atviro kodo duomenų bazę MySQL.[2]

Ankstesnis logotipas

Kainos nustatymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

AdWords leidžia siūlyti kiek norint mažą kainą, bet jei kiti naudotojai pasiūlys daugiau, tokios reklamos bus rodoma labai nedaug. Reklamos vietą laimi daugiausia pasiūlęs naudotojas, tačiau jis sumoka ne savo pasiūlytą sumą, bet sumą, kurią pasiūlė antras, šį aukcioną pralaimėjęs naudotojas. Taip naudotojas apsaugomas nuo neprotingų išlaidų. Ši sistema vadinama „apibendrintu antrosios kainos aukcionu“.[3][4]

Naudotojas taip pat nurodo maksimalų leistiną dienos biudžetą.

AdWords reklama pateikiama greta jai giminingų tekstų ar paieškos terminų. Kaina nustatoma kiekvienam raktažodžiui ar jų deriniui atskirai ir dažniausiai būna maždaug keliasdešimt centų už lankytoją, nors gali svyruoti nuo kelių centų iki kelių dolerių. AdWords mokama kreditine kortele.

Reklamos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Reklaminiai skelbimai arba reklamjuostės gali būti tekstiniai ar įvairių formatų grafiniai. Skelbimus „Google“ turi patvirtinti, nors reikalavimų palyginti nedaug (patikrinama gramatika, turinio legalumas). Tekstinius skelbimus galima nesunkiai per kelias minutes sukurti tiesiai AdWords svetainėje. AdWords pateikia įvairią rodytų reklamų statistiką.

AdWords palyginus gerai pritaikyta vietinėms reklamoms: skelbimų rodymą galima įjungti ir išjungti kiekvienai pasaulio valstybei atskirai. Lankytojo vieta nustatoma pagal jo IP adresą.

AdSense tinklas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naudotojas panorėjęs gali reklamuotis ne tik paieškos sistemoje, bet taip pat ir AdSense tinkle, kuriam priklauso labai įvairūs tinklalapiai. „Google“ parenka šiuos tinklalapius pagal turinio panašumą su reklamos tekstu. Tinklalapio savininkas reklamai skirtoje vietoje įkelia JavaScript komandų seką, kuri potencialiam lankytojui pateikia reklamą. Savininkas pasirenka leistinų reklamų kiekį, formatą, gali nurodyti draudžiamus klientus ar temas. Uždirbamas sutartas procentas už nuorodomis nusekusius lankytojus reklamuotojo sumokėtos sumos. Įprastame tinklalapyje reklamomis paprastai nuseka tik procento dalys lankytojų, nors prastos kokybės svetainėse, kur nėra ką skaityti jų nuseka daugiau. AdSense tinkle reklamuotis žymiai pigiau, tačiau jo tinklalapiai gali būti gana prastos kokybės bei reputacijos. AdWords naudotojas mato šių tinklalapių sąrašą ir gali blokuoti savo reklamą nepatinkančiose svetainėse.

Atakos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Norėdamas padidinti pelną, AdSense svetainės savininkas kartais mėgina pats sekti savo tinklalapyje esančiomis reklaminėmis nuorodomis. Taip pat bandoma atakuoti besireklamuojantį konkurentą, nuolat spragsint pele ant jo reklamos ir taip priverčiant mokėti už „lankytojus“ kurie iš tiesų turiniu nesidomi. „Google“ teigia turinti sudėtingą tokių klastočių aptikimo sistemą, kuri paprastai apsaugo lankytoją nuo nepelnytų išlaidų. 2006 metais buvo bylinėjamasi dėl 90 milijonų su tokiomis klastotėmis susijusių dolerių[5].

2010 metais „Google“ pelnas iš AdWords siekė 28 milijardus dolerių[6].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. www.google.com/adwords AdWords svetainė
  2. https://archive.today/20120712021756/eldapo.blogspot.com/2007/05/lets-get-real-database.html]
  3. Benjamin Edelman, Michael Ostrovsky, and Michael Schwarz: „Internet Advertising and the Generalized Second-Price Auction: Selling Billions of Dollars Worth of Keywords“. American Economic Review 97(1), 2007 pp 242–259.
  4. Hal R. Varian: „Position Auctions“. International Journal of Industrial Organization, 2006, doi:10.1016/j.ijindorg.2006.10.002 .
  5. Associated Press (2006-03-08). „Google settles advertising suit for $90 million“. MSNBC. Suarchyvuotas originalas 2012-11-22. Nuoroda tikrinta 2012-01-12.
  6. „Financial Tables“. Google Investor Relations. Nuoroda tikrinta 2008-01-31.