Eksploatacinis filmas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį straipsnį ar jo skyrių reikėtų peržiūrėti.
Būtina ištaisyti gramatines klaidas, patikrinti rašybą, skyrybą, stilių ir pan.
Ištaisę pastebėtas klaidas, ištrinkite šį pranešimą.

Eksploatacinis filmas (angl. exploitation film) – kino žanras, kuriame pagrindine tema dažniausiai būna tam tikros rūšies prievarta (eksploatacija). Paprastai tai mažo biudžeto filmai, kuriuose gausu prievartos scenų ir erotikos elementų, rasizmo ir panašių epizodų, kurių paprastai nebūna didžiuosiuose kino teatruose demonstruojamose juostose. Taip pat neretai dėl prastos kokybės priskiriami B klasės filmams.[1]

Šio žanro filmų populiarumo pikas buvo praėjusio amžiaus septintasis ir aštuntasis dešimtmečiai, nors žanro užuomazgų būta ir anksčiau. Pradžioje tokie filmai, ribojami cenzūros, buvo rodomi mažuose arba lauko kino teatruose, dabartiniu laikotarpiu juos rodo specializuoti televizijos kanalai arba jie iš karto platinami DVD formatu.

Pirmieji žymesni filmai, priskirti šiam žanrui, buvo sukurti JAV 1930–40 metais ir tuometinės griežtos cenzūros rėmuose juose buvo eksploatuojamos seksualinės ar narkotikų vartojimo temos („Marihuana“ (1936), „Refeer Madness“ (1938), „Sex Madness“ (1938), „Mom and Dad“ (1945), „She Shoulda Said No!“ (1949)).

Kategorijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Eksploataciniai filmai yra skirstomi į kategorijas pagal savo pobūdį, temą, veiksmo vietą ir kitus veiksnius. Viso priskaičiuojama daugiau kaip 20 žanro kategorijų, tačiau neretai keletas skirtingų temų būna supintos į vieną juostą. Pagrindinės kategorijos yra:

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Eric Schaefer, Bold! Daring! Shocking! True!": A History of Exploitation Films, 1919–1959 Durham, N.C., Duke University Press, 1999.