Foksė Braun

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Foksė Braun

PavadinimasFoxy Brown
Kilmės šalis JAV
RežisieriusJack Hill
Scenaristas (-ai)Jack Hill
VaidinaPam Grier
Metai1974
Žanrastrileris
Trukmė94 min.
Kalbaanglų
Biudžetas500 tūkst. dolerių
Pajamos2,46 mln. dolerių
IMDb įrašas

Foksė Braun (angl. Foxy Brown) – 1974 m. JAV sukurtas kriminalinis filmas, kuriam pagrindinį vaidmenį atliko Pam Grier. Pradžioje šis filmas buvo planuotas kaip juostos „Kofi“, išleistos metais anksčiau ir taip pat režisuotos Jacko Hillo tęsinys, tačiau vėliau kino studija persigalvojo. Vėliau būtent „Kofi“ ir „Foksė Braun“ paskatino režisierių Kventiną Tarantino sukurti filmą „Džekė Braun“, kuriame pagrindinis vaidmuo taip pat buvo patikėtas Pam Grier.

Juosta įvertinta 56% teigiamų atsiliepimų „Rotten Tomatoes“ tinklalapyje.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Pam Grier – Foksė Braun
  • Antonio Fargas – Linkas Braunas
  • Peter Brown – Styvas Elijas
  • Kathryn Loder – Ketrin Val
  • Terry Carter – Maiklas Andersonas
  • Juanita Brown – Klaudija

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Maiklas Andersonas, Foksės Braun vaikinas, buvo policijos infiltruotas į narkotikus platinančią gaują, tačiau, atskleidus jo tapatybę, sužeistas per susišaudymą. Nors oficiali policijos versija skelbė, kad ji žuvo, iš tiesų Maiklas sveiksta ligoninėje po plastinės operacijos.

Tuo metu Foksės brolis Linkas pasiskolina 20 tūkstančių dolerių iš narkotikų platintojų, tačiau nesugeba jų laiku grąžinti ir dabar yra persekiojamas. Foksė padeda jam pasprukti nuo susidorojimo ir paslepia savo bute.

Maiklui išėjus iš kligoninės ir vėl susitikus su Fokse, Linkas įtaria, kad naujasis sesers draugas yra tas pats buvęs policijos informatorius, todėl nusprendžia jį įduoti savo skolintojams, tokiu būdu tikėdamasis išvengti bausmės už negrąžintą skolą.

Maiklas nušaunamas ir Foksė, įtardama brolio kaltę, priverčia jį prisipažinti kam jis išdavė jos draugą. Sužinojusi, kad tai Ketrin Val, tuo pačiu besiverčianti eskorto merginų verslu turtingiems klientams organizavimu, ji įsidarbina pas ją prostitute. Netrukus ji gauna užduotį su kita mergina Klaudija vykti į viešbutį „aptarnauti“ teisėjo, turinčio teisti du Ketrinos aplinkos vyrus. Foksės įkalbėta, Klaudija padeda jai pažeminti teisėją, išstumdama šį pusnuogį iš kambario, dėl ko šis supykęs kitą dieną nuteisia Ketrinos žmones maksimalia bausme.

Įtardama kažką negero, Ketrina nurodo sekti Foksę, kuri tuo metu stengiasi padėti Klaudijai pabėgti. Sučiupta Foksė prisipažįsta kas esanti ir yra nusiunčiama į vadinamąją „fermą“, kur ją prievartauja ir svaigina narkotikais, o Linkas ir jo mergina nužudomi kaip nereikalingi liudininkai.

Galiausiai Foksei pavyksta pabėgti iš „fermos“ ir ji kreipiasi pagalbos į juodaodžių gaują, kad ši padėtų sustabdyti narkotikų plitimą gatvėse. Sužinojusi, kad į Meksiką turi būti gabenama Ketrinai priklausanti narkotikų siunta, ji susipažįsta su pilotu ir įsiprašo į jo lėktuvą, o atsidūrusi Meksikoje kartu su naujaisiais pagalbininkais susidoroja su Ketrinos bendrininkais ir jos meilužiu Styvu.

Galiausiai keršydama Foksė atvyksta pas Ketriną, ketindama atsiteisti už Maiklo mirtį.