Diomedo žirgai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Diomedo arkliai)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Diomedo žirgai graikų mitologijoje – keturi laukiniai, nesuvaldomi, žmogėdros arkliai (kumelės). Jie priklausė Diomedui (arba Resui), Trakijos karaliui, Arėjo ir Kirenės sūnui, kurie gyveno prie Juodosios jūros krantų. Trakijos Diomedas tapatinamas su Resu ir yra skirtingas personažas nei Argo karalius Diomedas.

Manoma, kad Bucefalas, Aleksandro Didžiojo žirgas, yra kilęs iš šių Diomedo žirgų.

Kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasak Iliados, karalius Diomedas, Argo didvyris, kovojęs su Arėjumi, pavogė arklius iš karaliaus Reso arklidžių Trakijoje.

Heraklis ir Diomedo kumelės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vienas iš Heraklio žygdarbių buvo pavogti šiuos arklius. Anot vienos mito versijos, Heraklis pasitelkė Abderą ir kitus pagalbininkus. Jie pagrobė arklius, bet juos puolė vytis Diomedo kariai. Kol Heraklis kovėsi su Diomedu, jis paliko Abderą prižiūrėti arklius, bet nežinojo, kad juos reikia laikyti pririštus prie bronzinių ėdžių, todėl arkliai suėdė Abderą. Keršydamas Heraklis Diomedą sušėrė jo paties arkliams, o šalia vaikino kapo įkūrė Abderą.

Paėdę arkliai tapo ramesni, ir Heraklis, pasinaudojęs proga, užrišo jų nasrus ir lengvai nuvedė karaliui Euristėjui, kuris paaukojo arklius Herai. Kai kuriose mito versijose jie buvę paleisti laisvai bėgioti aplink Argą, tapę visiškai ramūs, kitoje versijoje Euristėjas įsakė arklius nugabenti į Olimpą ir paaukoti Dzeusui, bet Dzeusas atsisakęs dovanos ir pasiuntęs vilkus, liūtus ir lokius sudraskyti Diomedo arklius.