Afrikanų kalba

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Afrikansas
Afrikaans
KalbamaPAR, Namibijoje
Kalbančiųjų skaičius>10 mln.
Vieta pagal kalbančiųjų skaičiųį šimtuką nepatenka
KilmėIndoeuropiečių
 germanų
  vakarų germanų
Oficialus statusas
Oficiali kalbaPietų Afrikos Respublikos vėliava Pietų Afrikos Respublika
Kalbos kodai
ISO 639-1af
ISO 639-2afr
ISO 639-3afr
Geografinis paplitimas
Vikipedija Afrikanų kalba

Afrikansas (kitaip afrikanerių kalba, būrų kalba, originalo kalba: Afrikaanse taal) – iš germanų prokalbės kilusi indoeuropiečių kalbų šeimos vakarų germanų pogrupio kalba, vartojama Pietų Afrikoje ir Namibijoje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Afrikanso kalba artimesnė XVII amžiaus olandų kalbai nei dabartinei. Olandų įkurtoje Kapo kolonijoje vietinių vartojama olandų kalba pamažu kito, ja taip pat kalbėjo kiti emigrantai iš Europos (daugiausia vokiečiai ir prancūzai, taip pat kolonijoje esantys vergai afrikiečiai bei malajai), įtakos turėjo vietinės bantų ir choisanų kalbos. 1710 m. Kapo kolonijoje buvo daugiau vergų nei baltųjų gyventojų, todėl kalba kreolizavosi (ja kalbėjo žmonės, nemokantys literatūrinės olandų kalbos). Iki XX amžiaus pradžios afrikansas buvo laikomas vietiniu olandų kalbos dialektu. 1910 m. įkurtos Pietų Afrikos Sąjungos valstybinėmis kalbomis buvo anglų ir olandų, ir tik 1925 m. vietoj olandų kalbos valstybine kalba paskelbtas afrikansas.

Pagrindiniai afrikanso skirtumai nuo olandų kalbos: žodyno skirtumai (daug žodžių perimta iš afrikiečių ir malajų kalbų), supaprastėjusi gramatika, skirtingas žodžių tarimas, rašyba artimesnė tarimui.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]