Žvaigždė (simbolis)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

Žvaigždė – vienas seniausių žmonijos simbolių, naudojamų daugelio šalių heraldikoje. Žvaigždė nuo seno simbolizavo amžinybę, o nuo XVIII a. – aukštus polėkius, amžinus ir nekintančius idealus (devizas Ad astra! – 'Į žvaigždes'). Nuo XVIII a. pabaigos pasidarė kelrodystės, laimės simboliu (posakis „gimęs po laiminga žvaigžde“). Heraldikoje žvaigždė dažnai buvo riterystės ženklas.

Žvaigždės skiriasi spindulių skaičiumi, taip pat kitais sandaros elementais.

Žvaigždžių formos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trikampio formos žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Religinis ženklas, taip vadinama „visa matanti akis“, likimo, apvaizdos simbolis. Rusijos imperijoje naudotas caro Aleksandro I laikais, kai šis domėjosi mistika (1810-1825 m.), – buvo vaizduota ordinuose ir medaliuose, kuriais apdovanodavo 1812-1814 m. karo dalyvius.

Trikampė žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trilypės vienybės – komunistai, socialistai, demokratai – simbolis Ispanijoje. Tokia žvaigždė naudota Ispanijos pilietinio karo (1936-1939) metų apdovanojimuose.

Trikampė žvaigždė pavaizduota ir Etiopijos medalyje „1941 m. Pergalės žvaigždė“ (Star of Victory 1941)[1].

Keturkampė žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kelrodystės (šviesos nakties tamsoje) simbolis. Neretai siejamas su kryžiumi. Naudojama kai kurių šalių ordinuose. Keturkampė žvaigždė yra NATO simbolis. Ji taip pat įeina į JAV CŽV emblemą. Simbolizuoja pasirinkto kelio teisingumą, sėkmingą likimą.

Penkiakampė žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Penkiakampė žvaigždė – apsaugos, saugumo simbolis, spėjama, atsiradęs Art. Rytuose, naudojama kaip karinės galios ir karo simbolis. Tai vienas seniausių simbolių Europos heraldikoje.
Penkiakampės žvaigždės naudojamos ~35 pasaulio šalių vėliavose. Manoma, kad pirmosios tokios žvaigždės vėliavoje buvo žvaigždės naujai susikūrusių JAV vėliavoje 1777 m. Senai penkiakampes žvaigždes naudoja ir islamiškos valstybės. Čia pirmoji buvo Otomanų imperija (penkiakampė Otomanų vėliavoje atsirado apie 1844 m.), iš kurios tą vėliavą paveldėjo dabartinė Turkija.
Taisyklinga penkiakampė žvaigždė, sudaryta iš susikertančių linijų, yra vadinama pentagrama ir yra vienas mistinių ir maginių simbolių.
Tarybų Rusija penkiakampę žvaigždę ėmė naudoti kaip karinį simbolį 1918 m., kai ją padarė Raudonosios Armijos simboliu. Vėliau ši žvaigždė tapo ir Tarybų Sąjungos simboliu kaip priedas prie pjautuvo ir kūjo. Valstybės, pasirinkusios socialistinį vystymosi kelią, dažnai perimdavo ir simbolį penkiakampę žvaigždę (pvz., Kinija, Vietnamas). Penkiakampės žvaigždės buvo dažnos socialistinių valstybių ordinuose, karinėje emblematikoje.

Šešiakampė žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aptinkama senojoje heraldikoje, turi religinį atspalvį. Anksčiau naudota visur ten, kur reikėdavo žvaigždės. Astrologijoje tai buvo žvaigždės simbolis.

Dovydo žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dovydo žvaigždė – žvaigždė sudaryta iš dviejų lygiakraščių trikampių, dažnai – tuščiavidurių. Paprastai Dovydo žvaigždėje trikampiai įžiūrimi.
Ji – sionistų judėjimo ir Izraelio valstybės simbolis. Todėl atsiradus Izraelio valstybei, kuri šį simbolį ėmė naudoti kaip pagrindinį, kitos pasaulio valstybės ėmė plačiau naudoti penkiakampes ir aštuonkampes žvaigždes.
Šešiakampė žvaigždė iš dviejų linijinių trikampių vadinama ir heksagrama ir jos simbolinė prasmė nėra tapati Dovydo žvaigždės simbolikai.

Betliejaus žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Betliejaus žvaigždė arba biblinė žvaigždė – pilnavidurė plokščia žvaigždė, kurią sudarantys trikampiai susilieję. Viduramžiais dailininkai ją piešdavo paveiksluose, vaizduojančiuose Kristaus gimimą Betliejuje ir atvykusius naujagimį aplankyti tris magus (Lietuvoje žinomus kaip Trys karaliai). Ši žvaigždė neturėjo jokio politinio ar nacionalinio atspalvio, todėl XVII-XIX a. jas mėgo savo simbolikoje naudoti įvairūs krikščioniški judėjimai, ypač Š. Amerikoje. Todėl XVIII a. pab. šešiakampė žvaigždė atsidūrė ir JAV herbe (virš erelio). Debesyje 13 žvaigždučių sudaro šešiakampę žvaigždę. Nuo XVI a. iki šių dienų šešiakampė žvaigždė naudojama kaip ordinų žvaigždė. Dabar ordinuose ir herbuose ji dažniausiai balta. Iki XX a. vidurio ji dažnai būdavo geltona ar auksinė. Geltonas Betliejaus žvaigždes sukompromitavo Hitlerio Vokietija, kurios valdomose teritorijose geltonas šešiakampes privalėjo nešioti žydai. Angliškai Star of Bethlehem ('Betliejaus žvaigždė') vadina paukštpienę, nes šio augalo žiedas primena baltą šešiakampę žvaigždę.

Kitokios šešiakampės žvaigždės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šešiakampė žvaigždė, gauta sudedant ne trikampius, o trikampes žvaigždes, naudota Etiopijoje (pvz., kaip Karinės aviacijos lėktuvų emblema [2] ar admirolų vėliavose [3])

Septynkampė žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Septynkampės žvaigždės Australijos vėliavoje

Septynkampė žvaigždė – senovinių Rytų valstybių simbolis. Naudotas senovės Asirijoje, Chaldėjoje, Šumere, Akade. Nuo I a. buvo Iverijos (senosios Gruzijos) emblema. 1918-1922 m. buvo nepriklausomos Gruzijos emblema, 1990-2004 m. – Gruzijos herbas.[4]
Septynkampė žvaigždė naudojama Australijos vėliavoje ir heraldikoje.
Heraldikoje septynkampė žvaigždė dažnai reiškia tiesiog žvaigždę, o ne karinį ar religinį simbolį.
Dažnai naudojamas ordinuose, pvz., Pakistano (Pakistano apdovanojime Tamgha - i-Pakistan 'Pakistano medalis' [5], Kazachstano ordine „Chalyk Kacharmany“ (Халық Қаһарманы), kuris įteikiamas Kazachstano Liaudies Didvyriams Heptagrama – septynkampė taisyklinga žvaigždė, nupiešta besikertančiomis linijomis. Heptagramos yra dvi – aštriais spinduliais ir bukais spinduliais (plačiau skaityti straipsnyje „Heptagrama“).


Bukoji heptagrama

Aštrioji heptagrama

Aštrioji heptagrama kartais žinoma kaip Elfų žvaigždė (Elven Star) ar Fėjų žvaigždė (Fairy Star), ji laikoma šventu simbolių Vicca judėjime (pvz., Blue Star Wicca). Taip pat ji yra maginių galių (angl. magickal power) simbolis kai kuriose subkultūrose.
Bukoji heptagrama buvo Kabalos (Kabbalah) simbolis, ją naudojo Alisteris Kraulis (Aleister Crowley) ir jo įkurta mistinė - religinė organizacija Ordo Templi Orientus.
Krikščionybėje heptagrama simbolizuoja tobulumą (Dievo tobulumą) ir septynias pasaulio kūrimo dienas. Tai tradicinis blogį nuvarantis simbolis, todėl kai kuriose JAV grafystėse šerifo žvaigždės (šerifo ženkleliai) būna septynkampės (šerifų žvaigždės būna tiek penkiakampės, ties šešiakampės, tiek septynkampės).
Alchemijoje heptagrama simbolizavo septynias žinomas planetas.

Aštuonkampė žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aštuonkampė žvaigždė gali būti suvokiama lyg sudėta iš dviejų keturkampių žvaigždžių, t. y., – dviejų kryžių. Todėl šios žvaigždės būdingos kai kurioms krikščioniškoms šalims, pvz., Filipinams, Lenkijai, Etiopijai [6], Estijai ([7], [8]).

Rusų ikoninėje tapyboje, ypač XIV-XV a., dažnai naudodavo aštuonkampę žvaigždę, gautą suklojus du pasuktus tuščiavidurius kvadratus. Šį simbolį vaizduodavo arba ikonų viršuje (dažniausiai viršutiniame dešiniame kampe), arba kaip aštuonkampį nimbą, arba kaip foną virš Sabaoto (dievo) galvos. Neretai tokią aštuonkampę žvaigždę sudarantys kvadratai buvo spalvoti – apatinis raudonas, viršutinis – žalias (arba jų kontūrai buvo šių spalvų). Tokios žvaigždės būdingos šiaurinei Rusijai, ikonų su jomis yra Rusijos muziejuose. Ši aštuonkampė žvaigždė simbolizuoja aštuonis tūkstantmečius, bet XIX a. pab. – XX a. pr. buvo oficialiosios pravoslavybės pripažinta eretiška.
Aštuonkampė balta žvaigždė su raudonu kontūru ir užrašu „Kraujas ir ugnis“ religinės labdaringos organizacijos „Išganymo armija“ (angl. Salvation Army) emblema.
Aštuonkampės žvaigždės dažnos ordinuose. Pvz., Lenkijos Atgimimo ordinas (lenk. Order Odrodzenia Polski).

Aštuonkampės žvaigždės sutinkamos ir nekrikščioniškose šalyse. „Nekvadratinės“ kilmės žvaigždė naudojama Pakistano ordino Nishan - i-Quaid - i-Azam 'Didžiojo vado ordinas' trečio laipsnio ženkle Sitara - i-Quaid - i-Azam „Didžiojo vado žvaigždė“ [9], Taivano Briliantinės Žvaigždės Ordine [10], Egipto ordinuose [11].

Devynkampė žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Devynkampės žvaigždės itin retos. Labai retai naudotos kai kurių musulmoniškų valstybių ordinuose (pvz., Džochoro sultonate Malakos pusiasalyje). Pakistano ordinas Nishan - i-Quaid - i-Azam 'Didžiojo Vado Ordinas' – turi devynkampę žvaigždę [12] Devynkampės žvaigždės formą turi ir Abchazijos Didvyrio medalis [13].

Dešimtkampė žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dešimtkampė žvaigždė. Naudota tarybinėje emblematikoje ir naudojama emblematikoje šalių, kurios naudoja daugiausia penkiakampes žvaigždes (dešimtkampė suvokiama kaip padvigubinta penkiakampė). Dažniausiai tokios žvaigždės naudojamos musulmoniškų valstybių ordinuose (pvz., Pakistano ordine Nishan – i-Pakistan 'Pakistano Ordinas' [14]). Naudojamos ir kitų šalių ordinuose, pvz., Latvijos Trijų žvaigždžių ordinas.

Vienuolikakampė žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vienuolikakampė žvaigždė naudojama beveik vien tik ordinuose, ir tai retai. Anksčiau naudota Portugalijos ir Etiopijos (pvz., [15]) ordinuose.

Dvylikakampė žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dvylikakampė žvaigždė. Tobulybės ženklas. Dvi valstybės – Nauru ir Nepalas vėliavose turi 12 spindulių Saules. Tačiau klasikinėje heraldikoje Saulės turi 16 spindulių, o viskas, kas turi mažiau spindulių – žvaigždės. Europoje 12-spindulę žvaigždę naudojo VDR medaliuose už nuopelnus ir ištikimybę, pvz., policininkų ženkluose (kaip moralinio ir profesinio tobulumo ženklą).

Trylikakampė žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trylikakampė žvaigždė, atrodo, niekur nebuvo naudojama.

Keturiolikakampė žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Malaizijos vėliava

Keturiolikakampė žvaigždė naudojama Malaizijos herbe ir vėliavoje. Malaizijos herbe spindulių skaičius rodo Malaizijos federacijos narių skaičių federaciją įkuriant 1963 m. 1965 m. iš Malaizijos sudėties išėjo Singapūras ir pasiskelbė nepriklausomu, neatsižvelgdamas į Malaizijos sultono nuomonę. Malaizija ir po to pasiliko 14-os spindulių žvaigždę ir 14 juostų vėliavoje.

Etiopijos herbe 14-spindulė žvaigždė imta naudoti po 1974 m. revoliucijos, herbe pasirodė 1975 m. kaip naujas elementas (imperatoriškoje Etiopijoje naudojo šešiakampę Betliejaus žvaigždę). Ji turėjo reikšti ir Etiopijos kultūros senumą (septynkampė žvaigždė), ir šiuolaikinį atsinaujinimą (padvigubinus atsiradę dar 7 spinduliai). Šią emblemą nustojo vartoti nuvertus Mengistu Haile Mariamos režimą.

Penkiolikakampė žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Penkiolikakampė žvaigždė – sutrigubinta penkiakampė žvaigždė. Retai naudojama. Tokią žvaigždę turi Saudo Arabijos įteikinėtas medalis „Kuveito išlaisvinimo medalis“ [16].

Šešiolikakampė žvaigždė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Heraldikoje žvaigždė su 16 spindulių vadinama Saule. Saulėmis vadinamos visos žvaigždės heraldikoje, kurių spindulių skaičius kartotinis 4 ir lygus 16 ar daugiau, ypač kai naudojama viena ar ornamente. Dar nuo senovės Romos laikų 16-kampė žvaigždė laikoma tyrumo (saulėto skaistumo, aiškumo ir švarumo) simboliu. Todėl nuo ankstyvosios krikščionybės ši žvaigždė lydėjo šv. Mergelės Marijos atvaizdus. Kadangi lotyniškai mergelė vadinasi Virgo, 16-kampė žvaigždė imta vadinti „virgine žvaigžde“ (angl. Virgin star).

Žvaigždžių spalvos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žvaigždės gali būti bet kurios heraldinės spalvos, spalva nurodo nacionalinę ar politinę priklausomybę.

  • Balta. Dažniausiai žvaigždės būna baltos (sidabrinės), tai klasikinė heraldinė žvaigždžių spalva.
  • Auksinė. Jos retesnės, jų yra Kinijos, Vietnamo, Angolos, Mauritanijos, Surinamo vėliavose. Kartais žvaigždės būna su auksiniu apvadu. Tai buvo būdinga socialistinių šalių raudonosioms žvaigždėms.
  • Raudona. Raudonos buvo socialistinių šalių ir kai kurių jų sąjungininkių penkiakampės žvaigždės iki 1991 m. (Afganistanas, Albanija, Alžyras, Beninas, Bulgarija, Džibutis, Jemeno Liaudies Demokratinė Respublika, Šiaurės Korėja, Jugoslavija, Laosas, Mozambikas, Mongolija, Rumunija, Čekoslovakija, Vengrija, TSRS, Zimbabvė. Išimtis – Naujoji Zelandija.
  • Žalia. Žalios penkiakampės būdingos musulmonų valstybėms (Senegalas, turintis daug musulmonų, ir arabų valstybės).
  • Juoda. Klasikinėje heraldikoje juodos žvaigždės buvo itin retos. XX a. 7-ame dešimtmetyje atsirado naujų nepriklausomų valstybių, kurios ėmė naudoti juodas žvaigždes (joms juoda spalva asocijavosi ne su tamsa, o su nacionalumu). Europoje juodą žvaigždė naudojo tik anarcho - sindikalistų judėjimai.
  • Mėlyna. Reta, naudojama Panamos vėliavoje.

Žvaigždės D. Britanijos heraldikoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

D. Britanijos heraldikoje skiriamos trys žvaigždžių rūšys – star, estoiles ir mullet.

Anglijos heraldika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Anglijos heraldikoje šių žvaigždžių tipų skirtumai nėra griežtai apibrėžti.
Paprastai žvaigždės su banguotais spinduliais vadinamos estoile, o su tiesiais spinduliais – mullet. Estoile tipo žvaigždė niekad neturi skylutės centre ir dažniausiai turi šešis spindulius. Mullet žvaigždės gali būti paprastos ir „pervertos“ (angl. pierced) – turėti skylutę centre. Šios žvaigždės dažniausiai yra penkiakampės, nors dažnai pasitaiko šešiakampės ir aštuonkampės.

Škotijos heraldika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Škotijos heraldikoje mullet žvaigždės yra tiesiais spinduliais ir pervertos, o star žvaigždės – nepervertos. Žodis mullet yra kilęs iš molette ir reiškia pentino ratuką (angl. spur revel ar spur rowel). Todėl mullet tipo žvaigždės iš tikrųjų yra pentinų ratukai ir turi būti su skylutėmis. Pvz., Jardine klano herbe yra šešiakampis pentinų ratukas [1]

Mullet ir cadency[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Britanijoje žvaigždę naudojo kaip linijų vyresnybės (cadency) ženklą – trečiojo sūnaus skydą žymėdavo mullet žvaigžde. Tai siejasi su vienu D. Britanijos heraldikos ypatumų – herbai yra asmeniniai, todėl ir vienos šeimos nariai turi turėti skirtingus skydus. Sūnų skydai buvo žymimi cadency (linijų vyresnybės) simboliais. Mirus tėvui, kuris naudodavo skydą be vyresnybės ženklų, šį skydą perimdavo vyriausias sūnus.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Похлебкин В.В. Словарь международной символики и эмблематики. М., 1994.
  • Fox-Davies A.C. A Complete Guide to Heraldry. London, 1925.
  • Flags of the World – https://www.fotw.info/flags/
  • Medals of the World – http://www.medals.org.uk/

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.medals.org.uk/ethiopia/ethiopia001.htm Archyvuota kopija 2006-09-21 iš Wayback Machine projekto.
  2. https://www.fotw.info/flags/et-round.html]
  3. https://www.fotw.info/flags/et^e.html
  4. https://www.fotw.info/flags/ge_1990.html#emb
  5. http://faculty.winthrop.edu/haynese/medals/Pakistan/pk1opk4c.jpg Archyvuota kopija 2007-01-22 iš Wayback Machine projekto.
  6. http://www.medals.org.uk/ethiopia/ethiopia009.htm Archyvuota kopija 2006-08-23 iš Wayback Machine projekto.
  7. http://www.medals.org.uk/estonia/estonia-republic/estonia4.htm Archyvuota kopija 2012-09-26 iš Wayback Machine projekto.
  8. http://www.medals.org.uk/estonia/estonia-republic/estonia6.htm Archyvuota kopija 2008-01-22 iš Wayback Machine projekto.
  9. http://faculty.winthrop.edu/haynese/medals/Pakistan/pk1oqa3c.jpg Archyvuota kopija 2007-01-22 iš Wayback Machine projekto.
  10. http://www.medals.org.uk/taiwan/taiwan005.htm
  11. http://www.medals.org.uk/egypt/egypt-republic/egypt-republic013.htm
  12. http://faculty.winthrop.edu/haynese/medals/Pakistan/pk_qia.jpg Archyvuota kopija 2007-01-22 iš Wayback Machine projekto.
  13. http://www.medals.org.uk/abkhazia/abkhazia001.htm
  14. http://faculty.winthrop.edu/haynese/medals/Pakistan/pk_opak.jpg Archyvuota kopija 2007-01-22 iš Wayback Machine projekto.
  15. http://www.medals.org.uk/ethiopia/ethiopia011.htm Archyvuota kopija 2017-12-23 iš Wayback Machine projekto.
  16. http://www.tioh.hqda.pentagon.mil/Awards/KUWAIT%20LIBERATION-SAUDI%20GOVT1.html Archyvuota kopija 2009-05-30 iš Wayback Machine projekto.