Tėvo diena

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tėvas su savo vaiku


   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Tėvo diena – šventė, kurioje švenčiama tėvystė, panašiai kaip ir per motinos dieną – motinystė. Šią dieną oficialiai pirmiausiai pradėjo švęsti JAV, kur tėvo diena švenčiama panašiai kaip ir motinos diena.

Šį judėjimą tėvams pagerbti sukūrė 1910 m. Louisa Dodd. Jos motina mirė gimdydama šeštą vaiką ir tuomet jos tėvas vienas užaugino visus vaikus.

Lietuvoje tėvo diena švenčiama birželio mėnesio pirmą sekmadienį.

Tėvo diena pasaulyje minima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bulgarija tėvo dieną švenčia pirmą birželio sekmadienį, Turkija - trečią birželio sekmadienį. Brazilija - rugpjūčio mėn. antrą sekmadienį, Australija, Naujoji Zelandija - rugsėjo mėn. pirmą sekmadienį.

Austrija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Austrijoje priimta tėvo dieną švęsti birželio mėn. antrą sekmadienį. Per ją, panašiai kaip ir per motinos dieną, perkamos gėlės ir smulkios dovanelės. Šią šventę pradėta švęsti nuo 1956 m.

Belgija, Italija, Portugalija, Ispanija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Italijoje tėvo diena (festa del papà) švenčiama kovo 19 d. (Šv. Juozapas). Kaip katalikiška valstybė, Italija mini Juozapo dieną, nes Juozapas Jėzui atstojo tėvą. Vaikai dovanoja tėvui savo darbo smulkias dovaneles, skaito eilėraščius, atlieka mokykloje ar vaikų darželyje išmoktus vaidinimus.

JAV[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1924 m. prezidentas Calvin Coolidge rekomendavo tėvo dienos norinčioms valstijoms įsivesti ją. Prezidentas Richard Nixon 1974 m. nurodė tėvo dieną švęsti birželio mėn. trečią sekmadienį. JAV per tėvo dieną vaikai sveikina tėvus, dalyvauja bendrose išvykose su tėvais, kurios dažnai visam gyvenimui lieka jų atmintyje kaip laimingiausios akimirkos.

Taip pat birželio mėn. trečią sekmadienį švenčia: Argentina, Anglija, Kanada, Čilė, Prancūzija, Japonija, Kolumbija, Nyderlandai, Malta.

Kinija, Taivanas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kinijoje tėvo diena švenčiama rugpjūčio 8 d. Kinų kalboje 8 yra tariamas ba. Taigi 08-08 yra „baba“ kas kinų kalboje tolygu „tėvas“.

Pietų Korėja[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pietų Korėjoje tėvo diena vadinama „vaikų diena“. Tai nacionalinė šventė, suteikianti galimybę tėvams su vaikais parkuose bendrauti ir kartu praleisti laiką.

Liuksemburgas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Liuksemburge tėvo diena švenčiama spalio mėn. pirmą sekmadienį. Čia vaikai taip pat įteikia tėvams gėlių ir mažas dovanėles.

Šveicarija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šveicarijoje tėvo diena nešvenčiama, išskyrus Tičino kantoną, kur švenčiama kaip ir Italijoje – kovo 19 d.

Tailandas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tailande tėvo diena vadinama Wan Phor ir švenčiama visoje šalyje. Ji švenčiama per karaliaus Bhūmibolo Adulyadedžo gimtadienį, gruodžio 5 d. Tą dieną pasižymėję tėvai apdovanojami. 2004 m. buvo apdovanoti 327 tėvai. Jeigu gruodžio 5 d. pasitaiko sekmadienis, tai tėvo diena perkeliama į sekantį pirmadienį.

Švedija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Švedijoje tėvo diena (fars dag) švenčiama antrą lapkričio mėn. sekmadienį. 1931 m. ta tradicija atėjo iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir buvo švenčiama taip pat birželio mėn., bet vėliau perkelta į rudenį. Tą pačią dieną švenčiama Estijoje ir kitose Skandinavijos šalyse, išskyrus Daniją, kur švenčiama birželio 5 d. (Konstitucijos diena).

Vokietija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 1936 m. Vokietijoje tėvo dieną švenčiama Kristaus dangun žengimo diena. Tai yra 10 dienų prieš sekminių šventę. Dangun žengimo diena minima kaip Jėzaus grįžimo pas savo Tėvą diena.

(Jono14,12)