Europos korespondencinių šachmatų čempionatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Europos korespondencinių šachmatų čempionatas - tai ICCF- Europos[1], rengiamas Europos šachmatų susirašinėjant čempionatas.

Į varžybas kviečiami praėjusio čempionato prizininkai ir 1-2 vietas užėmę žaidėjai iš kandidatų atrankos turnyrų. Dalyvauja 15 dalyvių.

Čempionatai taip pat yra atrankinės varžybos į korespondencinių šachmatų pasaulio čempionatą. Pradžioj du geriausiai pasirodę žaidėjai patekdavo į finalą, o vėliau - į pasaulio čempionato kandidatinius turnyrus[2].

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis ICCF Europos šachmatų čempionatas susirašinėjant vyko 1963-1966 m. 1-ąją vietą užėmė Verneris Šternas (Rytų Vokietija) - 13½ taško; 2-3 vietose, surinkę po 10 taškų, buvo du žaidėjai. Pagal aukštesnį papildomą rodiklį, aplenkęs G. Ernstą (Vakarų Vokietija), 2-ąją vietą užėmė Ristas Kauranenas (Suomija).[3][4] Finaliniai turnyrai tik tradiciniu paštu vyko iki 2005 m.[5].

Atsiradus galimybei internetu žaisti šachmatų partijas, Europos čempionato vykdymas kito: pradžioje bandyta žaisti elektroniniu paštu, o netrukus ir per interneto serverį.

Elektroniniais laiškais atrankiniai atvirieji Europos čempionato turnyrai buvo žaidžiami 2002-2007 m.[6] Toliau vykdant čempionatus susidarė sumaištis. 63-iasis čempionatas prasidėjo vėliau nei buvo numatyta, nes dalis į jį patekusių elektroniniais laiškais žaidėjų atsisakė toliau žaisti tradiciniu paštu. Dalis laikėsi nuomonės, kad perėjimas tik prie elektroninių laiškų atimtų galimybę daliai žaidėjų kovoti čempionate. Buvo nutarta iš padėties išsisukti: iš karto pradedant du finalus po 15-ka žaidėjų: vieną (63-iąjį) – elektroninio, kitą (64-ąjį) - tradicinio pašto laiškais.[7]. Šis nutarimas lėmė, kad tą pačią dieną - 2005.04.18. prasidėtų 63-iojo [8] ir 64-ojo Europos korespondencinių šachmatų čempionato finaliniai turnyrai[9] .

Prasidėjus (2008.02.01) 65-ajam Europos čempionato finalui jau naudotas serveris[10]. Vis tik žaidimas tradiciniu paštu nebuvo užmirštas. Jis buvo atgaivintas 2017.09.15[11]. Serveriu vykę čempionatai dėl to nenutrūko: tais pat metais - 2017.12.15, naudojant serverį, prasidėjo 71 –asis čempionatas.[12].

Nuostatos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimas laiškais[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiekvienam žaidėjui pagal 2019 taisyklių redakciją galvojimui dešimčiai ėjimų skirta 40 dienų, nebent varžybų nuostatuose būtų nurodyta kitaip. Laiko riba gali būti pažeista tik kartą. Sutaupytas laikas perkeliamas į sekančią žaidimo laiko kontrolę. Laikas skaičiuojamas pagal pašto antspaudą nuo jo gavimo iki atsakymo išsiuntimo datos. Laiško buvimo pašte laikas neįskaičiuojamas. Žaidėjui pasiuntusiam neįskaitomai užrašytą, neteisingu adresu, ar dviprasmišką ėjimą ir, kai tai privaloma, nepasiuntusiam laiško oro paštu, baudžiamas, pridedant prie jo sunaudoto laiko 5 dienas. Laiko riba gali būti pažeista tik kartą.

Sutaupytas laikas perkeliamas į sekančią žaidimo laiko kontrolę. Laikas skaičiuojamas pagal pašto antspaudą nuo jo gavimo iki atsakymo išsiuntimo datos. Laiško buvimo pašte laikas neįskaičiuojamas. Žaidėjui pasiuntusiam neįskaitomai užrašytą, neteisingu adresu, ar dviprasmišką ėjimą ir, kai tai privaloma, nepasiuntusiam laiško oro paštu, baudžiamas, pridedant prie jo sunaudoto laiko 5 dienas.

Kiekvienais kalendoriniais metais žaidėjas gali paprašyti 45 dienas atostogų.[13]. Pašto turnyrauose pasiekti rezultatai galioja ir serverio turnyruose.[14].

Žaidimas serveriu[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naudojant serverį kiekvienam žaidėjui 10-čiai ėjimų skiriama - 50 dienų. Fiksuojama turnyro pradžios data. Turnyro pabaigos data nenustatoma. Varžovo reikalavimu partija stabdoma, kai žaidėjas viršija galvojimui skirtą laiką. Kiekvienas dalyvis per metus gali pasiimti 30 d. atostogų (nuo 69 čemp. – 45 dienas) [15]). Dėl papildomų atostogų kreipiamasi į turnyro direktorių (nuo 67 čemp. – į specialią atostogų tarnybą[16]). Surinkus po lygiai taškų, vietos paskirstomos, naudojant Zonen-Bergerio koef. (nuo 68 čemp. - įvesti du rodikliai: pirmoj eilėj vietos nustatomos pagal Baumbacho (pergalių skaičių) metodą, jei lygu – Zonen- Bergerio koef.) [17]. Kai reikia serveris paskiria arbitrą.[18].

Dalyvių atranka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidėjai norintys dalyvauti čempionato finaliniame turnyre turi žaisti atrankos turnyruose. Jų yra 4 pakopos: atvirieji, ketvirtfinaliai, pusfinaliai ir kandidatų turnyrai. Neturintiems reitingo gali tekti pradėti nuo atvirojo turnyro ir kilti aukštyn per visas keturias pakopas. Turintiems reitingus lengviau: priklausomai nuo jų dydžio, jie gali iš karto patekti į ketvirtfinalį, pusfinalį, ar kandidatų turnyrą.


Iššsikovoti atrankinėse varžybose leidimai žaidimui atrankos ketvirtfinalio, pusfinalio ar kandidatų turnyre, išskyrus leidimus pagal kvalifikacinius ICCF titulus, ar pasiektus reitingo taškus, gali būti panaudoti tik vieną kartą.

Leidimai pagal turnyrų rezultatus galioja nuo turnyro, kuriame buvo įgytas leidimas, pabaigos 3 metus. To pačios pakopos turnyre pasiektas papildomas leidimas galios dar metus ( pav., antrasis įgytas leidimas galios 4 metus nuo turnyro, kuriame jis buvo įgytas, pabaigos).

Atvirasis turnyras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Turnyras susideda iš 7 dalyvių. Į jį žaidėjai registruojami nuolat ir varžybos prasideda, užsiregistravus 7 dalyviams. Toliau registracija vyksta į sekantį turnyrą ir t. t.

Europos čempionato atvirajame turnyre turi teisę dalyvauti ;

  • anksčiau nežaidę, ar neturintys ICCF reitingo,
  • turintys žemesnį už 2100 reitingą žaidėjai.

Turnyrą laimėjęs žaidėjas įgyja leidimą žaisti aukštesnėje atrankos pakopoje – viename ketvirtfinalio turnyre

Ketvirtfinalio turnyras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Turnyras susideda iš 11-kos dalyvių. Į jį žaidėjai įtraukiami nuolat ir varžybos prasideda, atsiradus 11 dalyvių. Toliau ruošiamas sekantis ketvirtfinalio turnyras ir t. t.

Europos čempionato ketvirtfinalio turnyre turi teisę dalyvauti ;

  • žaidėjai iki turnyro pradžios turintys 2100-2299 reitingą.
  • jei žaidėjas atvirajame atrankos turnyre yra išsikovojęs leidimą vieną kartą žaisti ketvirtfinalio turnyre.
  • žaidėjas, neturintis ICCF reitingo, jei jį delegavo nacionalinė federacija, pridėjusi pažymą, patvirtinančią žaidėjo pajėgumą be atrankos žaisti ketvirtfinalio turnyre.

1-ą ir 2-ą vietą užėmę žaidėjai įgyja leidimą žaisti aukštesnėje atrankos pakopoje – viename pusfinalio turnyre.

Pusfinalio turnyrai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Turnyrai susideda iš 13-kos dalyvių. Organizatorius turi teisę keisti dalyvių skaičių iki 11-kos, 15-kos, ar 17-kos. Prasideda kartą į metus: rugsėjo mėn. Europos čempionato pusfinalio turnyre turi teisę dalyvauti:

  • žaidėjai iki turnyro pradžios turintys 2300-2499 reitingą,
  • kai žaidėjai yra užėmę 1-ą, ar 2-ą vietą Europos čempionato ketvirtfinalio turnyre ir turi teisę vieną kartą dalyvauti Europos chempionato pusfinalio turnyre,
  • dalyviai prieš tai buvusiame, ar dar tebevykstančiame kandidatų turnyre, neiškovoję teisės žaisti finale, bet surinkę ne mažiau 45% galimų taškų.
  • praėjusio čempionato pusfinalininkai, kurie nepateko į aukštesnę pakopą, bet iškovojo ne mažiau 55 % galimų taškų.

1-ą ir 2-ą vietą užėmę žaidėjai įgyja leidimą žaisti aukštesnėje atrankos pakopoje – viename kandidatų atrankos turnyre.

Kandidatų turnyrai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Turnyrai susideda iš 13-kos dalyvių. Organizatorius turi teisę keisti dalyvių skaičių iki 11-kos, 15-kos, ar 17-kos. Prasideda kartą į metus: kovo mėn. Europos čempionato pusfinalio turnyre turi teisę dalyvauti:

  • žaidėjai iki turnyro pradžios turintys 2500 ar aukštesnį reitingą,
  • turintys didmeistrio titulą,
  • turintys vyresniojo tarptautinio meistro titulą ir 2450 reitingą,
  • nepriklausomai nuo reitingo, kai žaidėjai yra užėmę 1-ą, ar 2-ą vietą Europos čempionato pusfinalio turnyre ir turi teisę vieną kartą dalyvauti Europos čempionato kandidatų turnyre,
  • prieš tai buvusio, ar dar tebevykstančio finalo dalyviai, neiškovoję teisės žaisti kitame finale, bet surinkę ne mažiau 45% galimų taškų.
  • praėjusio čempionato kandidatų turnyro dalyviai, kurie nepateko į aukštesnę pakopą, bet iškovojo ne mažiau 55 % galimų taškų.

1-ą ir 2-ą vietą užėmę žaidėjai įgyja leidimą žaisti aukštesnėje atrankos pakopoje – viename kandidatų turnyre.

Čempionato finalas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Turnyras paprastai susideda iš 15-kos žaidėjų, tačiau organizatorius gali keisti dalyvių skaičių iki 11, 13, ar 17-kos.

Turnyras vyksta kartą per dvejus metus.

Jame turi teisę dalyvauti:

  • praėjusiame čempionate: 1-ą, 2-ą, ar 3-ią vietas, užėmę žaidėjai,
  • kandidatų turnyruose: 1-ą ar 2-ą vietas, užėmusieji dalyviai.

Tuo atveju, kai pretendentų dalyvauti finaliniame turnyre skaičius viršija 17-ka, žaidėjai įtraukiami pirmumo eile:

  1. Žaidėjai iškovoję teisę, bet į praėjusį čempionatą nepatekę dėl pirmumo eilės reikalavimų.
  2. Pirmąją vietą praėjusiame čempionate užėmęs žaidėjas.
  3. Pirmąją vietą kandidatų turnyre užėmę žaidėjai.
  4. Antrąją vietą praėjusiame čempionate užėmęs dalyvis.
  5. Antrą vietą kandidatų turnyre užėmę žaidėjai.
  6. Trečiąją vietą praėjusiame čempionate užėmęs dalyvis.

Iškovojusio teisę dalyvauti finaliniame turnyre žaidėjo įtraukimą galimą atidėti tik vieną kartą.

Jei po to, kai įtraukus visus norinčius dalyvauti žaidėjus, liko laisvų vietų, turnyro direktorius gali įjungti žaidėją iš praėjusio čempionato finalo, ar kandidatų turnyrų: pirmenybę teikiant, surinkusiems vienodai taškų su antros vietos laimėtoju, bet nepatekusiais dėl žemesnių papildomų rodiklių.

Europos zonos direktorius taip pat turi teisę į dvi laisvas vietas įtraukti, pasiekusius labai aukštų tarptautinių rezultatų žaidėjus.

Serverio varžybų atrankoje iškovotos patekimo į sekančią pakopą teisės galioja ir paštu vykusių varžybų atrankoje, bet ne atvirkščiai.

Europos čempionai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Europos čempionatai iki 2005 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Europos korespondencinių šachmatų čempionatai (1-62).[19]
Čempionatas Metai Čempionas Čempionatas Metai Čempionas
1-as[20] 1963 - 65 Rytų VokietijaVerneris Šternas 32-as[21] 1985 - 93 UkrainaVladimiras Usačis
2-as[22] 1964 - 67 ČekoslovakijaJindrichas Zapletalas 33-ias[23] 1986 - 94 LiuksemburgasNorbertas Stulas
3-ias[24] 1965 - 68 Rytų VokietijaErichas Tylė 34-as[25] 1987 - 94 LietuvaValentinas Normantas
4-as[26] 1966 - 70 Jugoslavijos Socialistinė Federacinė RespublikaFrancekas Brglezas 35-as[27] 1987 - 94 RusijaSergejus Stoliaras
5-as[28] 1967 - 72 ŠvedijaFolkė Ekstriomas 36-as[29] 1987 - 93 LietuvaRičardas Žitkus
6-as[30] 1968 - 72 Sovietų SąjungaMichailas Govbinderis 37-as[31] 1988 - 94 ČekijaLiboras Danekas
7-as[32] 1970 - 74 Rytų VokietijaVerner Šternas 38-as[33] 1988 - 95 VokietijaGerhardas Binderis
8-as[34] 1971 - 75 DanijaJanas Slotas 39-as[35] 1988 - 94 VokietijaGiunteris Šuhas
9-as[36] 1971 - 75 RumunijaA. Antonas /Sovietų Sąjunga A.N. Vaismanas 40-as[37] 1989 - 94 ŠvedijaBo Jortas
10-as[38] 1972 - 77 DanijaOvė Ekebergas 41-as[39] 1989 - 96 BelgijaRičardas Polačekas
11-as[40] 1973 - 78 ItalijaBela Totas 42-as[41] 1990 - 95 VokietijaVolfgangas Hesleris
12-as VokietijaKlausas Engelis 43-ias[42] 1990 - 97 RusijaVitalijus Antonovas
13-as DanijaHenrikas Siorensenas 44-as[43] 1991 - 97 NyderlandaiValteris Moijus
14-as[44] 1975 - 81 VokietijaW. Zauermanas / Lietuva Anicetas Uogelė 45-as[45] 1991 - 95 VokietijaKarl-as Heincas Kraftas
15-as VokietijaHansas Palmas 46-as[46] 1992 - 97 UkrainaAleksejus Lepichovas
16-as[47] 1976-82 Rytų VokietijaHansas-Ulrichas Griunbergas 47-as[48] 1992 - 97 ItalijaAlfio Skuderis
17-as Sovietų SąjungaArkadijus Podolskis 48-as[49] 1993 - 99 ItalijaDžiampieras Davidas
18-as Sovietų SąjungaVladimiras Kalužinas 49-as[50] 1993 - 97 ItalijaUgas Fremiotis
19-as DanijaArne Siorensenas 50-as[51] 1994 - 98 LietuvaAlius Mikėnas
20-as DanijaBentas Siorensenas 51-as[52] 1994 - 98 NorvegijaArnė Vinje
21-as 1980 - 86 DanijaS. Pedersenas 52-as[53] 1994 - 98 VokietijaManfredas Hafneris
22-as 1980 - 86 Sovietų SąjungaPiotras Jašelinas 53-ias[54] 1994 - 2000 TurkijaFatih Atakisi
23-ias 1981 - 86 RusijaAleksandras Korelovas 54-as[55] 1995 - 99 VokietijaJ. Zawatckis /Vokietija M. Štetleris
24-as 1981 - 87 Sovietų SąjungaAlfredas Deuelis 55-as[56] 1995 - 99 LenkijaVieslavas Paskas
25-as[57] 1982 - 88 LietuvaVladas Gefenas 56-as[58] 1995 - 99 VokietijaVerneris Hazė
26-as[59] 1983 - 89 LietuvaGediminas Rastenis 57-as[60] 1996 - 00 ItalijaGabrielius Kardelis
27-as[61] 1983 - 90 RusijaAnatolijus Syčevas 58-as[62] 1996 - 00 AustrijaZygfridas Noišmidas
28-as[63] 1984 - 90 LatvijaJanis Vitomskis 59-as[64] 1996 - 02 RumunijaVladimiras Salčenu
29-as[65] 1984 - 90 NorvegijaFrankas Hovdė 60-as[66] 1997 - 99 PrancūzijaPatrikas Špycas
30-as[67] 1985 - 92 Sovietų SąjungaAnatolijus Parnasas 61-as[68] 1997 - 01 GruzijaPata Gaprindašvili
31-as[69] 1985 - 92 VokietijaDyteris Morlokas 62-as[70] 1997 - 01 ItalijaEtoris D'Adamas

Europos čempionatai po 2005 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vėlesni Europos korespondencinių šachmatų čempionatai [71].
Ėjimų siuntimas Turnyro kodas Čempionatas Pradžia Turnyro kat. Čempionas
Serveris EU/C71/finalas[72] 71-asis Europos čempionatas, finalas 2017.12.15 10

Rusija Aleksandras Batrakovas ir Rusija Igoris Telepnevas

Laiškai paštu EU/C70/finalas[73] 70-asis Europos čempionatas, finalas 2017.9.15 4
Serveris EU/C69/finalas[74] 69-asis Europos čempionatas, finalas 201512.15. 8 Italija Kostantinas Delicija
Serveris EU/C68/finalas[75] 68-asis Europos čempionatas, finalas 2013.12.15. 10 Islandija Dadis Erti Jonsonas
Serveris EU/C67/finalas[76] 67-asis Europos čempionatas, finalas 2011.7.1. 9 Ispanija Karlosas Krusado Duenjas
Serveris EU/C66/finalas[77] 66-asis Europos čempionatas, finalas 2008.2.1. 9 Ispanija Karlosas Krusado Duenjas
Serveris EU/C65/finalas[78] 65-asis Europos čempionatas, finalas 2008.2.1. 9 Belgija Kristofas Paulsas
Laiškai paštu EU/C64/finalas[79] 64-as Europos čempionatas, finalas 2005.4.18. 9 Slovėnija Andrejus Lokas
E-laiškai EU/C63/finalas[80] 63-iasis Europos čempionatas, finalas 2005.4.18. 12 Vokietija Klausas Vėberis

Lietuvos šachmatininkų rezultatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvos šachmatininkai gana sėkmingai žaidė pasibaigusiuose Europos korespondencinių šachmatų čempionatų finaluose. Visa eilė jų tapo Europos korespondencinių šachmatų čempionais, tai: Anicetas Uogelė, Vladas Gefenas, Gediminas Rastenis, Valentinas Normantas, Ričardas Žitkus, Alius Mikėnas.

Taip pat, yra tapusių prizininkais: Alfredas Samerdokas 69-ajame Europos čempionate (2015-2019) pelnė sidabro medalį[74], Virginijus Dambrauskas 40-ajame (1989-1994) iškovojo bronzą[37] , Anicetas Uogelė 43-iajame čempionate pelnė bronzos medalį[81].

Aukštas ketvirtąsias vietas užėmė: Viktoras Milvydas (27-asis čemp.[61]), Aleksandras Agejevas (39-asis čemp.[35]), Andrius Šimkus (48-asis čemp.[82]).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „ICCF Europa reglamentas“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2018-03-24. Nuoroda tikrinta 2019 m. Kovo 9 d.. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)
  2. „ICCF taisyklės nuo 2018 m. 1.2.1.3. Kandidatų turnyrai“ (PDF) (anglų). Suarchyvuotas originalas (PDF) 2021-03-01. Nuoroda tikrinta 2019 m. Kovo 7 d.. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)
  3. Шахматы. Энциклопедический словарь / гл. ред. А. Е. Карпов. — М.: Советская энциклопедия, 1990. — С. 452
  4. „1-as Europos čempionatas susirašinėjant“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. Kovo 2 d.. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)
  5. „EU/C64/final, EU/FSM/64 Finalas paštu“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 7 d..
  6. „Europos Čempionato atvirasis turnyrai elektroniniais laiškais“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2018-03-24. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 7 d..
  7. „2004 m. ICCF Suvažiavimas. Europos zonos delegatų susitikimas“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2004-12-04. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 7 d..
  8. „EU/C63/final, EU/FSM/63 Email Final“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 9 d..
  9. „EU/C64/final, EU/FSM/64 Postal Final“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 9 d..
  10. „EU/C65/final, EU/FSM/65 Serverio finalas“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 9 d..
  11. „EU/C70/final, 70-asis Europos čempionato finalas“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 7 d..
  12. „EU/C71/final. 71-asis Europos čempionato finalas“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 7 d..
  13. „ICCF taisyklės nuo 2017 m. žaidimo paštu taisyklės“ (PDF) (anglų). Suarchyvuotas originalas (PDF) 2020-09-21. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 7 d..
  14. „ICCF taisyklės nuo 2019 m. 1.2.1. čempinato turnyrai“ (PDF) (anglų). Suarchyvuotas originalas (PDF) 2019-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. Kovo 7 d.. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)
  15. „EU/C69/final, 69-asis Europos individualus čempionatas. Finalas“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 7 d..
  16. „EU/C67/final, 67-asis Europos individualus čempionatas. Finalas“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 7 d..
  17. „EU/C68/final, 68-asis Europos individualus čempionatas. Finalas“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 7 d..
  18. „EU/C65/final, EU/FSM/65 Finalas serveriu“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 7 d..
  19. „Europos čempionai“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-05-08. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 8 d..
  20. „1-asis Europos čempionatas 1963-65“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  21. „32-asis Europos čempionatas 1985-93“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2008-07-03. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  22. „2-asis Europos čempionatas 1964-67“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-06-24. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  23. „33-iasis Europos čempionatas 1986-94“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2008-08-20. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  24. „3-iasis Europos čempionatas 1963-65“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2022-08-28. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  25. „34-asis Europos čempionatas 1987-94“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2008-07-03. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  26. „4-asis Europos čempionatas 1966-70“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2022-08-28. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  27. „35-asis Europos čempionatas 1987-94“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2006-02-23. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  28. „5-asis Europos čempionatas 1967-72“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  29. „36-asis Europos čempionatas 1987-93“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-11-30. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  30. „6-asis Europos čempionatas 1968-72“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  31. „37-asis Europos čempionatas 1988-94“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  32. „7-asis Europos čempionatas 1970-74“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2022-08-24. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  33. „38-asis Europos čempionatas 1988-95“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2008-08-08. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  34. „8-asis Europos čempionatas 1971-75“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  35. 35,0 35,1 „39-asis Europos čempionatas 1988-94“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  36. „9-asis Europos čempionatas 1971-75“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  37. 37,0 37,1 „40-asis Europos čempionatas 1989-94“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2008-10-16. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  38. „10-asis Europos čempionatas 1972-77“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  39. „41-asis Europos čempionatas 1989-96“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-11-30. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  40. „11-asis Europos čempionatas 1973-78“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-06-30. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  41. „42-asis Europos čempionatas 1990-95“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-11-30. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  42. „43-iasis Europos čempionatas 1990-97“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  43. „44-asis Europos čempionatas 1991-97“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-11-30. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  44. „14-asis Europos čempionatas 1975-81“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  45. „45-asis Europos čempionatas 1991-95“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-11-30. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  46. „46-asis Europos čempionatas 1992-97“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-11-30. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  47. „16-asis Europos čempionatas 1976-82“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2017-01-11. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  48. „47-asis Europos čempionatas 1992-97“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-11-30. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  49. „48-asis Europos čempionatas 1993-99“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-04-14. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  50. „49-asis Europos čempionatas 1993-97“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-11-30. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  51. „50-asis Europos čempionatas 1994-98“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..[neveikianti nuoroda]
  52. „51-asis Europos čempionatas 1994-98“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2020-10-20. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  53. „52-asis Europos čempionatas 1994-98“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-11-30. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  54. „53-iasis Europos čempionatas 1994-2000“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-11-30. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  55. „54-asis Europos čempionatas 1995-99“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-06-28. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  56. „55-asis Europos čempionatas 1995-99“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  57. „25-asis Europos čempionatas 1982-88“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-05-11. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  58. „56-asis Europos čempionatas 1995-99“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-06-30. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  59. „26-asis Europos čempionatas 1983-89“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-05-11. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  60. „57-asis Europos čempionatas 1996-2000“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-11-30. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  61. 61,0 61,1 „27-asis Europos čempionatas 1983-90“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  62. „58-asis Europos čempionatas 1996-2000“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2020-10-20. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  63. „28-asis Europos čempionatas 1984-90“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  64. „59-asis Europos čempionatas 1996-02“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  65. „29-asis Europos čempionatas 1984-90“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2008-07-03. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  66. „60-asis Europos čempionatas 1997-99“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-06-28. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  67. „30-asis Europos čempionatas 1985-92“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-28. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  68. „61-asis Europos čempionatas 1997-01“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2008-10-13. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  69. „31-asis Europos čempionatas 1985-92“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2008-08-08. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 12 d..
  70. „62-asis Europos čempionatas 1997-01“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-06-30. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  71. „Lentelės ir rezultatai“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 7 d..
  72. „71-asis Europos čempionatas (serveriu)“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  73. „70-asis Europos čempionatas (laiškais paštu)“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  74. 74,0 74,1 „69-asis Europos čempionatas (serveriu)“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  75. „68-asis Europos čempionatas (žaistas serveriu)“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  76. „67-asis Europos čempionatas (žaistas serveriu)“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  77. „66-asis Europos čempionatas (žaistas serveriu)“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  78. „65-asis Europos čempionatas (žaistas serveriu)“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  79. „64-asis Europos čempionatas (žaistas laiškais paštu)“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  80. „63-iasis Europos čempionatas (žaistas E-laiškais)“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  81. „43-iasis Europos čempionatas (1990-1997)“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2016-03-29. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..
  82. „48-asis Europos čempionatas 1993-99“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-04-14. Nuoroda tikrinta 2019 m. kovo 13 d..

Išorinės nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]