Vokietijos politinė sistema

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vokietijos žemių ir VFR politinė sistema

Vokietija yra federacinė respublika. Jos politinę sistemą nustato Pagrindinis Įstatymas (Federacijos Konstitucija, vok. Grundgesetz). Sostinė – Berlynas, kuriame reziduoja Federalinė Vyriausybė.

Pagrindiniai principai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Vokietijos konstitucija.

Vokietijos politinė sistema remiasi Konstitucijoje įtvirtintais žmogaus orumo (1 str.), demokratijos, respublikos, federalizmo ir socialinės valstybės principais (20 str.). Kiti Konstitucijos 20 str. užfiksuoti principai yra valdžių atskyrimas ir parlamentinė demokratija. Pripažįstamos ir ginamos žmogaus teisės. Federaciją sudarančių žemių lygmenyje taip pat yra vykdomoji, įstatymų leidžiamoji ir teisminė valdžia. Pagal VFR Konstitucijos 79 str. 3 paragrafą šie pamatiniai principai negali būti keičiami.

Didelę reikšmę politinėje sistemoje turi partijos. Tiesioginės demokratijos instrumentų Vokietijos konstitucijoje nėra numatyta.

Prezidentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Vokietijos Federalinis Prezidentas.
Bellevue rūmai Vokietijos sostinėje Berlyne
Dabartinis vadovas
Postas Vadovas Partija Kadencijos pradžia
Prezidentas Frankas Valteris Šteinmajeris SPD Nuo 2017 m.

Valstybės galva – Federacijos prezidentas, renkamas bendrai Bundestago ir Bundesrato 5 metams. Paskutiniai rinkimai vyko 2010 m. birželio 30 d. Prezidentas tėra simbolinė figūra, atliekanti reprezentacines ir tarpininkavimo funkcijas. Įstatymų veto teisės prezidentas neturi, skiria ambasadorius ir konsulus. Prezidento rezidencija yra Bellevue rūmai Berlyne ir prezidento vila Villa Hammerschmidt Bonoje.

Vykdomoji valdžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Federalinio Kanclerio kanceliarija Berlyne
Dabartinis vadovas
Postas Vadovas Partija Kadencijos pradžia
Federalinis Kancleris Olaf Scholz SPD 2021 m. gruodžio 8 d.

Federalinių ministrų (Bundesministrų) kabinetui vadovauja Federalinis Kancleris. Vokietijos Federacinės Respublikos federalinis kancleris yra Vokietijos Vyriausybės vadovas. Tai yra svarbiausias politinis postas Vokietijoje. Kancleris renkamas ketveriems metams. Federalinio Kanclerio rezidencija yra Kanclerio kanceliarija Berlyne ir Palais Schaumburg kanceliarija Bonoje. Šiuo metu tai Olaf Scholz, poste pakeitęs Angelą Merkel. Paskutiniai rinkimai vyko 2021 m. rugsėjo 26 d.

Įstatymų leidžiamoji valdžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bundestagas
Pagrindiniai straipsniai – Vokietijos Bundestago prezidentas ir Bundestagas.
Dabartinis vadovas
Postas Vadovas Partija Kadencijos pradžia
Bundestago prezidentas Wolfgang Schäuble CDU 2017 m. spalio 24 d.

Nacionalinis parlamentas, kuris yra įsikūręs Berlyne, vadinasi Bundestagas. Tai yra vienintelis Konstitucinis organas, kuris piliečių yra renkamas tiesiogiai. Bundestago rezidencija yra Reichstago pastatas Berlyne. Įstatymiškas parlamentarų skaičius yra 598, bet deputatų skaičius dažnai būna didesnis. Dabartiniame, 17-tas Bundestagas susidaro 622 deputatų.

Bundesratas
Dabartinis vadovas
Postas Vadovas Partija Kadencijos pradžia
Bundesrato prezidentas Dietmar Woidke SPD 2019 m. lapkričio 1 d.

Konstitucinė Vokietijos institucija, atstovaujanti Vokietijos žemes yra Bundesratas. Rezidencija yra Preußisches Herrenhaus Berlyne. Bundesratas buvo įkurtas 1949 m. gegužės 23 d.

Didžiosios šalies partijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Portal
Vikisritis: Vokietija