Jungtinės Karalystės politinė sistema

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Jungtinė Karalystė yra unitarinė valstybė ir demokratinė konstitucinė monarchija. Pagal Jungtinės Karalystės modelį (Vestminsterio sistema) kūrėsi ir kitų šalių – Kanados, Indijos, Australijos, Jamaikos ir kitų šalių politinės sistemos.

Partinė sistema[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XVIII a. valdančioji partija buvo vigai, o 1783-1830 m. valdžioje buvo toriai. Esminių skirtumų tarp šių partijų tuo laikotarpiu nebuvo, nes abi atspindėjo Anglijos viršūnių interesus. Abu pavadinimai kilę iš įžeidimų - vigų iš „whiggamor“ (angliškai „arkliavagis“), torių iš „tory“ (airiškai „banditas“). Apibrėžtos struktūros šios partijos dar neturėjo, ji atsirado tik po rinkimų sistemos demokratizavimo XIX a. II-oje pusėje. Toriai apie save subūrė turtingiausią visuomenės dalį. 1832 m. įvykdyta parlamentinė reforma. Pramoninė revoliucija pakeitė klasinį jėgų santykį. Partijos pradėjo skirtis pagal požiūrį į ekonominių ir kitų problemų sprendimą. 1867 m. toriai pasiūlė įstatymą dėl rinkimų teisės praplėtimo, kurio reikalavo čartistai.

Iki XX a. pr. nebuvo darbininkų interesus atstovaujančios partijos ir darbininkai rėmė liberalus. Tuo tarpu toriai gavo nemažą paramą iš miestiečių, pagrindinę socialinę bazę sudarė vidutiniai žemvaldžiai ir anglikonai. Išaugus rinkėjų ratui, didesnę reikšmę įgavo partijos struktūra. Partinių organizacijų kūrimas vietose ir vieningos nacionalinės partinės organizacijos susidarymas užtruko ilgą laiką ir vyko per kelis etapus. 1831 m. toriai organizavo savo politinių šalininkų klubą – Čarltono klubą. 1836 m. panašų – Reformų klubą įsteigė ir vigai. Kandidatų iškėlimas dar nebuvo centralizuotas. Parlamento nariai patys kėlė savo kandidatūras, arba tai darė lyderiai.

Nuo 1834 m. Torių partiją imta vadinti Konservatorių partija. 1839 m. vigų partiją buvo pradėta vadinti Liberalų partija. Šios partijos dominavo Jungtinės Karalystės politikoje iki pat XX a. 1900 m. buvo įkurtas „Darbo atstovavimo komitetas“, kuris 1906 m. vasario 15 d. pasivadino Leiboristų partija. Po Pirmojo pasaulinio karo Jungtinės Karalystės politikoje sumažėjo liberalų vaidmuo ir dominavo konservatoriai ir leiboristai.

Parlamentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jungtinės Karalystės įstatymų leidžiamoji valdžia sutelkta Parlamente, kurį sudaro žemesnieji Bendruomenių rūmai ir aukštesnieji Lordų Rūmai.