Sudimantai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Sudimantai (Sudimantaičiai) – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų giminė, žinoma nuo XV a. Giminystės saitais susiję su Radvilomis ir Astikais.

Giminė kildinama iš 1409 m. minimo Vytauto dvaro taurininko, 14331434 m. Krėvos seniūno Sudimanto, kurio tėvas Dargis buvo Kristino Astiko brolis. Šios giminės sąsaja su kunigaikščiu Sudimantu iš Eišiškių nežinoma.

Sudimantas tėvoninių valdų turėjo Kernavės apylinkėse iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Kęstutaičio gavo Chožuvo valdą. Žinomi šie Sudimanto sūnūs: Jonas, Mykolas Kmita ir Alekna (m. ~1490–1491 m.). Pastarasis buvo vienas įtakingiausių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų Kazimiero Jogailaičio valdymo (1440–1492 m.) pabaigoje.[1]

Asmenvardis Sud(i)mantas dviskiemenis: sando sud- kilmė neaiški, o mant- siejamas su manýti, manùs, mantùs, miñti.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Rimvydas PetrauskasSudimantai. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXII (Sko–Šala). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2012
  2. Lietuvių pavardžių žodynas, (ats. red. A. Vanagas, autoriai A. Vanagas, V. Maciejauskienė, M. Razmukaitė). Vilnius: Mokslas, 1985, T. 1; 1989, T. 2.