Sanskritas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SieBot (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: ku:Sanskrît
TXiKiBoT (aptarimas | indėlis)
S robotas Pridedama: hy:Սանսկրիտ
Eilutė 102: Eilutė 102:
[[hr:Sanskrt]]
[[hr:Sanskrt]]
[[hu:Szanszkrit nyelv]]
[[hu:Szanszkrit nyelv]]
[[hy:Սանսկրիտ]]
[[ia:Sanscrito]]
[[ia:Sanscrito]]
[[id:Bahasa Sanskerta]]
[[id:Bahasa Sanskerta]]

02:51, 4 spalio 2010 versija

Sanskritas
(संस्कृत)
KalbamaIndijoje
Kalbančiųjų skaičius190 000 kaip antrąja kalba (kalbančiųjų kaip gimtąja nėra)
Vieta pagal kalbančiųjų skaičių-
KilmėIndoiranėnų
 Indoarijų
Rašto sistemosDevanagari, Granta (pietuose), kitos vietinės sistemos
Oficialus statusas
Oficiali kalba-
Kalbos kodai
ISO 639-1sa
ISO 639-2san
ISO 639-3san
SILsan

Sanskritas (skr. संस्कृत, saṁskṛtadirbtinis, apdorotas, sutvarkytas, puikus) – klasikinė Indijos kalba, priskiriama indoeuropiečių kalbų šeimai. Buvo ir dažnai tebėra naudojama kaip liturginė induizmo, budizmo ir džainizmo kalba. Vartojama iš brahmi kilusi devanagari rašto atmaina.

Tradiciškai išskiriami du sanskrito kalbos raidos etapai: Vedų sanskritas ir klasikinis sanskritas. Nors dabar vyksta diskusijos ar klasikinis sanskritas tikrai gimė Vedų kalbos pagrindu.

Sanskrito reikšmę Indijos kultūroje galima palyginti su lotynų kalba krikščioniškoje Europoje. Nors abi kalbos laikomos mirusiomis, tačiau religiniais, moksliniais tekstais bei grožine literatūra išsilaikė iki šių dienų.

Kilmė ir istorija

Sanskritas priklauso indoeuropiečių kalbų šeimos indoarijų šakai. Spėjama, kad indoeuropiečiai į Indiją atsikraustė 1500–500 metų pr. m. e. periodu, kartu atsinešdami ir besiformuojančią žodinę Vedų tradiciją. Jos užrašytos Vedų kalba tik II amžiuje pr. m. e.

Klasikinis sanskritas gimė maždaug V amžiuje pr. m. e. Tuo metu gyvenęs gramatikas Paninis suformulavo ir aprašė sanskrito gramatiką supaprastindamas ir išvalydamas nuo kai kurių archaiškų formų. Dėl jo reikšmės klasikinis sanskritas kartais dar vadinamas Paninio sanskritu.

Sanskritas ir lietuvių kalba

Kadangi tiek sanskritas, tiek lietuvių kalba yra labai archaiškos, yra nemažai giminingų ir panašių žodžių, turinčių vienodą ar artimą reikšmę. Pavyzdžiui: agnih - ugnis, vaju - vėjas, aśru - ašara, avis - avis, aśvā - ašva, kumelė, kūrmas - kurmis, devas - dievas, navyas - naujas, madhu - medus, vīras - vyras, svapnas - sapnas, sanas - senas, sravati - srovena, śvaśuras - šešuras ir daug kt. Be to, kalbos panašios ir savo morfologija: skr. asmi - asi - asti = liet. esu - esi - esti.

lietuviškai: Dievas davė dantis, Dievas duos duonos.

Sanskritu: Devas adadat datas, Devas dasyati dhanas.

Sanskritas ir tarptautinė komunikacija

Nemažai sanskrito žodžių buvo perimti kai kurių Europos kalbų ar netgi yra tapę tarptautiniais: avataras, arijas, ašramas, bagvanas, čakra, guru, mantra, svastika, joga.

Gramatika

Sanskritui būdingas redukuotas vokalizmas, sudėtingas konsonantizmas, kiekybinė balsių kaita. Yra 8 linksniai, 3 giminės, 3 skaičiai, sudėtinga veiksmažodžio laikų ir nuosakų sistema, 3 rūšys. Išplėtota sudurtinių žodžių daryba, daug sinonimų.

Taip pat skaitykite

Nuorodos

Wikipedia
Wikipedia
Vikipedija Sanskritas

Šablonas:Link FA Šablonas:Link GA