Kandidas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į šaltinius.
Kandidas, arba Optimizmas

„Kandido“ pirmojo leidimo antraštinis puslapis

Autorius Volteras
Žanras Filosofija, satyra, tragedija, šelmių romanas
Originalus leidimas
Pavadinimas Candide, ou l'Optimisme
Kalba Prancūzų
Išleista 1759

Kandidas, arba Optimizmas (pranc. Candide, ou l'Optimisme) – prancūzų filosofo ir rašytojo Voltero apsakymas, parašytas 1759 m. Knyga pasirašyta mesjė daktaro Ralfo (monsieur le docteur Ralph) pseudonimu.[1][2]

Pagrindinė „Kandido“ tema – teleologinės istorijos koncepcijos kritika ir su tuo susijusios blogio problemos nagrinėjimas. Aštriai kritikuojama Gotfrydo Leibnico optimizmo filosofija, apeliuojant į individualią laisvę. Požiūris į individą kaip į nieko nereiškiantį veikėją istorijos atžvilgiu Volterui atrodė per daug ciniškas. Tezė, kad esamas pasaulis yra „geriausias iš visų galimų pasaulių“ yra labiausiai kritikuojama ir pajuokiama visame kūrinyje.

Pagal Leibnico ir Paskalio kritiką „Kandide“ yra ir socialinės kritikos bei utopijos elementų. Nors utopija kaip žanras nebuvo būdingas Volterui, tačiau siekdamas stipriau išreikšti socialinę kritiką tam tikrus jos elementus Volteras pasitelkia.

Socialinė kritika apsakyme (dėl savo didelės apimties dažnai vadinamame romanu) išreikšta pakankamai aiškiai. Kritikuojami Europoje nuolat vykstantys žiaurūs karai, kūrinio herojaus kelyje dažnai sutinkami sukčiai, apgavikai, plėšikai, piratai, todėl susidaro įspūdis, kad kitokių žmonių net nėra. Ypatingos kritikos susilaukia netolerancija, ypač būdinga autoriaus nemėgtai Katalikų bažnyčiai, vienuoliams jėzuitams, tačiau nesvetima ir musulmonams.

Voltero išsakoma socialinė kritika nėra nihilistinė. Siekdamas parodyti, kad neigimas nėra atsakas viskam, Volteras įveda Prokuratės, kuriam nėra jokių įdomių ir vertingų dalykų, personažą. Tuo parodoma, kad jeigu norima, tai visur galima matyti tik blogį ir dekadansą, o tikrai tobuli dalykai neegzistuoja, tačiau tai tėra išankstinės nuostatos sąlygotas vaizdas.

Visuomeninio blogio nušvietimas „Kandide“ susijęs su Voltero požiūriu į religiją. Skelbdamas deizmą Volteras tikėjo, kad Dievas kaip pirminė priežastis egzistavo, tačiau vėliau į pasaulio raidą nesikišo. Gėrio ir blogio priežastys parodomos kaip žmonių žemiško veikimo pasaulyje išdava, tuo pačiu redukuojant Kūrėjo vaidmenį.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Candide, ou L'optimisme , traduit de l'allemand de M. le docteur Ralph (1 leid.). 1759. Nuoroda tikrinta 27 May 2015. via Gallica
  2. „Candide | Introduction & Summary | Britannica“. www.britannica.com (anglų). Nuoroda tikrinta 2022-08-01.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]