Blogis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į patikimus šaltinius.
Liuciferis (Guillaume Geefs)

Blogis – gėrio priešingybė, abstraktus apibūdinimas to, kas nepriimtina etikos požiūriu.

Blogiu laikomi žalos darymas, kančios sukėlimas, neteisingi veiksmai. Blogiu laikoma ne pats veiksmo rezultatas, o tokių rezultatų siekimas, todėl blogį daryti gali tik sąmoningos būtybės, kai tai jos padaro tyčia, tikslingai, bloga valia. Netyčinis žalos padarymas paprastai nepriskiriamas blogio kategorijai.

Daugelyje kultūrų blogiui priskiriama viskas, kas prieštarauja kultūroje vyraujančiai religijai. Pavyzdžiui, krikščioniškoje etikoje blogis siejamas su nuodėme.[1]

Dažnai manoma, kad blogis yra ne šiaip abstrakcija, o tam tikros daugiau mažiau vieningos pasaulyje egzistuojančios jėgos, valios pasireiškimas, o ši personifikuota jėga/valia ir yra Blogis, kuris dažnai vadinamas asmeniniu vardu (Šėtonas, Angra Mainjus ir kt.).

Krikščionybėje blogis kildinamas iš žmogaus laisvos valios, renkantis tarp blogio ir gėrio. Blogį skatina Velnias, kuris kaip laisvas angelas sukilo prieš visagalį Dievą. Gnostikai tikėjo, kad visas blogis atsiranda iš Demiurgo netobulumo, kuris, nebūdamas tikras Dievas, sukūrė netobulą materialųjį pasaulį.

Kai kuriose religinėse, mitologinėse pasaulėžiūrose, dalyje maginės fantastikos kūrinių pasaulis suvokiamas kaip Blogio ir Gėrio kova, o pasaulyje veikiančios jėgos ir būtybės skirstomos į gėrio ir blogio atstovus.

Taigi, blogis yra tiek etinė filosofinė, tiek religinė mitologinė kategorija.

Blogio problema nagrinėta religiniais, filosofiniais aspektais.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Blogis. Visuotinė lietuvių enciklopedija. Nuoroda tikrinta 2021-12-19.

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo
Puslapis Vikicitatose