Indinis tamarindas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Indinis tamarindas
Indinis tamarindas
Tamarindus indica
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Šeima: Pupiniai
( Fabaceae)
Pošeimis: Caesalpinioideae
( Caesalpinioideae)
Gentis: Tamarindas
( Tamarindus)
Rūšis: Indinis tamarindas
( Tamarindus indica)
Mokslinis pavadinimas
Tamarindus indica
Carl von Linné, 1753 m.

Ininis tamarindas arba tamarindas (Tamarindus indica) – pupinių (Fabaceae) šeimos lapuotis, vienintelis šios rūšies medis. Šio tropinių miškų medžio gimtinė yra rytų Afrika ir Madagaskaro sausieji lapuočių miškai. Dabar tamarindas paplitęs Azijos, Lotynų Amerikos ir Karibų tropiniuose miškuose.

Augalo morfologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tamarindo medis gali užaugti iki 20 m aukščio ir regionuose, kur nėra sausojo periodo, yra visžalis augalas. Mediena yra tamsiai raudona, o jauna mediena – minkšta, gelsvos spalvos. Lapas sudėtinis – porinis plunksniškas su 10–40 lapelių. Žiedą sudaro žiedynas. Vaisius – ruda ankštis, kurioje minkšta masė su daug kietų sėklų

Vardai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tamarindas įvairiuose kraštuose turi labai daug pavadinimų. Arabų kalba – arab. تمر الهندي, تَمْر الهِنْدِي, صبا = Aradeib, Ardeib, Hhawmar (Homer, Hommor), Homr, Humar, Sbar, Tamar El Hindi, Tamar Hindi (Tammer Hendi), Tamr Al-Hindi, Tailande – taj. ขาม, มะขาม, เม็ดมะขาม = Kham, Ma Kham, Met Ma Kha, Bakham Somkham, Kham, Ma Khaam, Ma Kham, Ma Kham Wan, Mak Kham Peak, Met Ma Kham, Indijoje – hind. अनबली, आमली, ईमली, IAST: Amblī, Āmlī, Īmlī (pra-čat) ir pan.[1]

Tamarindo iliustracija. Köhler's Medizinal-Pflanzen žinynas, 1887 m.
Tamarindo daigas.
Tamarindo vaisius.

Panaudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tamarindo vaisius yra valgomas bei naudojamas kaip prieskonis azijiečių ir Lotynų Amerikos virtuvėse.

Mediena, dėl savo didelio tankio ir raudonos spalvos, plačiai naudojama baldų gamyboje ir grindims.

Tamarindo vaisiai, lapai ir žievė naudojami medicinoje. Iš lapų pagaminta arbata mažina maliarijos karščiavimą. Dėl savo gydomųjų savybių tamarindas naudojamas ajurvediniuose mišiniuose virškinimo ligoms gydyti.

Tamarindas turi daug naudingų medžiagų – kalcio, fosforo, geležies, tiamino, riboflavino ir niacino. Taip pat turi nemažai vitaminų, ypač daug vitamino C. Šis vaisius puikiai gali pagerinti virškinimo veiklą.

Iš tamarindų gaminami sirupai, ledai, uogienės, vynas. Minkštimas taip pat tinka prieskonių mišiniams, troškiniams. Tamarindai valgomi su sultimis, medumi, ledais ar kitais vaisiais (guava, papaja, bananais)[2].

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]