Hampis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Koordinatės: 15°20′0″ š. pl. 76°27′0″ r. ilg. / 15.33333°š. pl. 76.45000°r. ilg. / 15.33333; 76.45000

Hampio paminklų grupė
Pasaulio paveldo sąrašas

Vieta Indijos vėliava Indija
Tipas Kultūrinis
Kriterijus i, iii, iv
Pasaulio paveldo emblema Nuoroda (angl.) (pranc.): 241
Regionas** Azija–Ramusis vandenynas
Įrašymo istorija
Įrašas 1986  (10 sesija)
Hampis šalies/regiono žemėlapyje
Vikiteka: Hampis
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Hampis (kan. ಹಂಪೆ  = Hampe, hind. हम्पी, IAST: Hampī) – šventyklų kompleksas ir maža gyvenvietė Indijoje, Karnatakos valstijoje, uolingoje vietovėje prie Tungabhadros upės, prie buvusios Vidžajanagaros imperijos sostinės Vidžajanagaros griuvėsių, 74 km į pietvakarius nuo Belario. 1986 m. Hampis buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Hampis pradėtas statydinti XIV a., kuomet susikūrė Vidžajanagaros imperija, nors jau iki tol čia būta džainų ir šaivų šventyklų. Tai tapo svarbiausias religinis, kultūrinis karalystės centras. Dėl savo geografinės padėties vietovė buvo sunkiai nukariaujama. Daugiausia šventyklų pastatyta valdant karaliui Krišnadevai. 1520 m. čia lankėsi portugalų keliautojas Domingas Paesas, kuris buvo sužavėtas Hampiu, jį vadino „Rytų Roma“ ir detaliai aprašė. 1565 m. šventyklos suniokotos ir apiplėštos po to, kai Dekano musulmonų konfederacija nugalėjo Vidžajanagaros valdovus[1].

Hampio architektūrinį kompleksą sudaro įvairūs religiniai, kariniai ir visuomeniniai statiniai. Svarbiausios šventyklos: Virupakšos (skirta Šivai, su 49 m aukščio bokštu), Vitalos (vaizduojanti Sūrjos vežimą), Tūkstančio Ramų (su gausa Ramajanos bareljefų), Krišnos (su ritualiniu tvenkiniu). Be dar keleto šventyklų yra Narasimhos skulptūra, akvedukų ir kanalų sistema, dramblių laikykla.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. भारत के विश्व धरोहर स्थल, पि.कि. डे, भारत संदर्श, मार्च 2005