Goa

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Goa
गोंय
Valstybė Indijos vėliava Indija
Administracinis centras Panadžis
Rajonai 2
Oficialios kalbos konkanių
Gyventojų (2020) 1 586 300[1]
Plotas 3 702 km²
Tankumas (2020) 428 žm./km²
Tinklalapis goa.gov.in
Vikiteka GoaVikiteka

Goa (marath. गोवा  = Govā, konkanių: गोंय = Gonya) – mažiausia Indijos valstija. Ji išsidėsčiusi Vakarų Indijoje, Konkano regione. Šiaurėje Goa ribojasi su Maharaštros valstija, rytuose ir pietuose su Karnataka, vakaruose valstijos krantus skalauja Arabų jūra. Valstijos sostinė – Panaji. Oficiali kalba – konkanių.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Keralos istorija
Čera, Alupai
Viduramžių Čera, Silharai
Čola, Pandija
Svarupamai:
Venadas, Kočinas, Kožikodė, Kolathunadas
Portugalų Indija, Olandų Indija, Britų Indija
Maisoras, Travankoras
Kerala

Goa istorija artimai susijusi su viso Indijos vakarų kranto (Konkano regiono) istorija. Pirmosios čia valdžiusios imperijos buvo Maurjų imperija bei Satavahanų imperija. Pastarajai žlugus, III a. šioje Konkanio dalyje įsigalėjo Čutai.

Vėliau iki pat XIII a. čia valdė silharai ir kadambai.

Valstijos teritorija nuo XVI amžiaus buvo Portugalijos kolonija. Indijos užimta tik 1961 metais ir tik nuo 1987 m. įgijo valstijos statusą.

Turizmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Valstija labiausiai žinoma dėl savo paplūdimių ir turtingos gamtos ir yra vienas didžiausių turizmo taškų Indijoje. Septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje ji garsėjo kaip hipių Meka. Goa bažnyčios ir konventai įtraukti į UNESCO saugomo pasaulio kultūros paveldo sąrašą.

Portugalų laikų koplyčia Goa
Čaporos upė

Religijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžiausi miestai (2001 m., tūkst.)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Indijos valstijos ir teritorijos Flag of India
Valstijos: Andhra PradešasArunačal PradešasAsamasBiharasČhatisgarhasGoaGudžaratasDžharkhandasHarjanaHimačal PradešasKarnatakaKeralaMadhja PradešasMaharaštraManipurasMeghalajaMizoramasNagalandasOrisaPandžabasRadžasthanasSikimasTamil NaduTelanganaTripuraUtarakhandasUtar PradešasVakarų Bengalija
Teritorijos: Andamanų ir Nikobarų salosČandigarhasDadra ir Nagar Havelis bei Damanas ir DiuValstybės sostinės teritorijaDžamu ir KašmyrasLadakasLakšadvipasPudučeris