Telangana

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Telangana
తెల౦గాణ
Valstybė Indijos vėliava Indija
Administracinis centras Haidarabadas
Rajonai 10
Oficialios kalbos telugu, urdu
Gyventojų (2020) 39 362 700[1]
Plotas 112 077 km²
Tankumas (2020) 351 žm./km²
Tinklalapis telangana.gov.in
Vikiteka TelanganaVikiteka

Telangana (telug. తెల౦గాణ , urd. تلنگانہ = Telangānā) – valstija pietinėje Indijoje. Ribojasi su Maharaštra šiaurėje, su Karnataka vakaruose, su Čhatisgarhu šiaurės rytuose, su Andhra Pradešu pietryčiuose. Administracinis centras – Haidarabadas.

Telangana buvo sudaryta 2014 m. birželio 2 d., atskiriant vakarinę Andhra Pradešo dalį. Ši valstija sukurta buvusios Haidarabado kunigaikštystės pagrindu.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Valstija yra Dekano plokščiakalnyje, kuriuo teka Godavario, Krišnos, Bhymos, Mandžaros, Mūsi upės. Klimatas musoninis, per metus vidutiniškai iškrenta nuo 700–900 mm kritulių pietuose, iki 900–1500 mm šiaurėje. Liūčių laikotarpis trunka nuo birželio iki rugsėjo. Veši tropiniai miškai, savanos.

Gyventojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžioji dauguma Telanganos gyventojų yra telugai (76 %), taip pat yra kalbančiųjų urdu (12 %) ir kitomis kalbomis (12 %). Dauguma tikinčiųjų (86 %) yra hinduistai, musulmonai sudaro 12,4 % gyventojų, krikščionys – 1,2 %. 2011 m. raštingumas Telanganoje buvo 67,22 %.

Miestai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžiausi miestai (2011 m.):

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Indijos valstijos ir teritorijos Flag of India
Valstijos: Andhra PradešasArunačal PradešasAsamasBiharasČhatisgarhasGoaGudžaratasDžharkhandasHarjanaHimačal PradešasKarnatakaKeralaMadhja PradešasMaharaštraManipurasMeghalajaMizoramasNagalandasOrisaPandžabasRadžasthanasSikimasTamil NaduTelanganaTripuraUtarakhandasUtar PradešasVakarų Bengalija
Teritorijos: Andamanų ir Nikobarų salosČandigarhasDadra ir Nagar Havelis bei Damanas ir DiuValstybės sostinės teritorijaDžamu ir KašmyrasLadakasLakšadvipasPudučeris