Damanas ir Diu

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Damanas ir Diu
Damão e Diu
Valstybė Indijos vėliava Indija
Administracinis centras Damanas
Rajonai 2
Oficialios kalbos marathi, gudžaratų, hindi, anglų
Gyventojų (2011) 242 911
Plotas 102 km²
Tankumas (2011) 2 381 žm./km²
Tinklalapis daman.nic.in
Vikiteka Damanas ir DiuVikiteka

Damanas ir Diu (port. Damão e Diu, hind. दमन और दीव, IAST: Daman aur Dīv, gudž. દમણ અને દીવ = Damaṇ ane Dīv) – buvusi Indijos sąjunginė teritorija Arabijos jūros pakrantėje, apsupta Gudžarato. Administracinis centras – Damanas.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teritoriją sudarė du rajonai: Damanas ir Diu, kurie yra skirtingose Gudžarato vietose. Damanas yra į šiaurę nuo Mumbajaus, prie Daman Gangos estuarijos, tuo tarpu Diu yra Kathiavaro pusiasalyje, į pietus nuo Radžkoto.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Damanas ir Diu nuo XVI a. buvo valdomi portugalų, buvo Portugalijos Indijos dalimi. 1961 m. teritorija buvo užkariauta Indijos ir iki 1987 m. sudarė Goa, Damano ir Diu teritoriją. Vėliau Goa gavo valstijos statusą, o Damanas ir Diu išliko sąjungine teritorija.

2020 m. Damanas ir Diu sujungtas su Dadra ir Nagar Haveliu į bendrą sąjunginę teritoriją.[1]

Gyventojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Oficialios kalbos: marathi, gudžaratų, hindi ir anglų. Portugalų kalba ir jos kreolinės variacijos bebaigia išnykti. Tikinčiųjų dauguma hinduistai, tačiau nemažai musulmonų ir krikščionių.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. [1] Archyvuota kopija 2021-11-11 iš Wayback Machine projekto.


Indijos valstijos ir teritorijos Flag of India
Valstijos: Andhra PradešasArunačal PradešasAsamasBiharasČhatisgarhasGoaGudžaratasDžharkhandasHarjanaHimačal PradešasKarnatakaKeralaMadhja PradešasMaharaštraManipurasMeghalajaMizoramasNagalandasOrisaPandžabasRadžasthanasSikimasTamil NaduTelanganaTripuraUtarakhandasUtar PradešasVakarų Bengalija
Teritorijos: Andamanų ir Nikobarų salosČandigarhasDadra ir Nagar Havelis bei Damanas ir DiuValstybės sostinės teritorijaDžamu ir KašmyrasLadakasLakšadvipasPudučeris