Antonis Benediktas Liubomirskis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Antonis Benediktas Liubomirskis
Liubomirskiai
Herbas „Družina“
Herbas „Družina“
Gimė ? m.
Mirė 1761 m.
Tėvas Jurgis Dominykas Liubomirskis
Motina Magdalena Tarlo
Sutuoktinis (-ė) Ana Sofija Ožarovska
Vaikai Jurgis Martynas Liubomirskis,
Magdalena Agnieška Liubomirska
Žymūs apdovanojimai
Baltojo erelio ordinas
Baltojo erelio ordinas
Vikiteka Antonis Benediktas Liubomirskis

Kunigaikštis Antonis Benediktas Liubomirskis (Antoni Benedykt Lubomirski; m. 1761) – ATR valstybinis ir karinis veikėjas, Karūnos didysis ginklininkas (17541761 m.), Karūnos kariuomenės generolas-majoras, po to generolas-leitenantas (1753 m.), Kazimiežo seniūnas. Polono, Mendzyžeco, Miropolio valdytojas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antonio Benedikto Liubomirskio žmona Ana Sofija Ožarovska

Lenkijos kunigaikščių Liubomirskių giminės atstovas, herbo „Šreniava“ savininkas. Krokuvos vaivados, kunigaikščio Jurgio Dominyko Liubomirskio (apie 16641727) vyresnysis sūnus nuo antros santuokos su Magdalena Tarlo (m. 1732). Karūnos didžiojo vėliavininko Pranciškaus Ferdinando Liubomirskio (m. 1771) jaunesnysis brolis.

Vienas iš proprancūziškos respublikonų partijos šalininkų. 1733 metais renkamajame seime palaikė Stanislovo Leščinskio kandidatūrą į Lenkijos karaliaus sostą. 1734 metais prisijungė prie Dzikovo konfederacijos kaip konsuliaras (patarėjas) nuo Podolsko vaivadijos. Vėliau perėjo į Augusto III, Stanislovo Leščinskio konkurento, pusę.

Ne kartą buvo renkamas pasiuntiniu į seimą. Seime 1738 metais primygtinai reikalavo, kad rusai išvestu savo karius iš ATR teritorijos. 1746 metais buvo išrinktas seimo maršalka. 1748 metais buvo išrinktas pasiuntiniu nuo Čersko žemės į seimą, kur pasisakė, kad būtu pravestos ekonominės ir karinės reformos ATR, taip pat prieš liberum veto. 1753 gavo Karūnos kariuomenės generolo-leitenanto laipsnį, o 1754 metais buvo paskirtas Karūnos didžiuoju ginklininku.

1742 metais tapo Švento Aleksandro Neviškio ordino kavalieriumi. 1757 m. rugpjūčio 3 d. kunigaikštis Antonis Benediktas Liubomirskis buvo apdovanotas Varšuvoje Baltojo erelio ordinu.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1737 metais vedė Aną Sofiją Ožarovską (m. 1759), nuo vedybų turėjo sūnų ir dukrą:

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]