Anpu (nomas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Anpu nomas
ὁ Κυνοπολίτης νομός
E15
III tūkst. pr. m. e. – 307
Nr. 17 žemėlapyje
Valstybė Senovės Egiptas
Dalis Aukštutinis Egiptas
Administracinis centras Hor-Di

Anpu (Anubio) nomas (egip.: jnpwt), Kinopolio nomas (gr. ὁ Κυνοπολίτης νομός, lot. Nomos Cynopolites) – Senovės Egipto (nuo III tūkst. pr. m. e.), 30 m. pr. m. e.307 m. ir Romos Egipto provincijos administracinis teritorinis vienetas, priklausęs Aukštutiniam Egiptui ir žymėtas numeriu 17. Jo pavadinimas užrašomas simboliu, interpretuojamu kaip „šuo“ ar „šakalas“, dėl to nomas dar vadinamas Šakalo nomu.

Sostinė (niwt) buvo Hor-Di (Ptolemėjų laikų Kinopolis) rytiniame Nilo krante. Pats nomas buvo abipus pagrindinės Nilo upės vagos, ir apėmė dalį dabartinės Minjos muchafazos. Pietuose buvo Machedž (16), o šiaurėje – Nemti (18) nomai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nomas minimas nuo Senosios karalystės. Jo ilgis siekė 4 iteru (apie 42 km), o plotas – apie 3 cha-ta (apie 7,5 ha). Nuo pat įkūrimo administracinis centras buvo Hor-Di miestas, kuriame garbintas mirusiųjų dievas Anubis ir jo žmona Anput, taip pat dievybės Bata ir Kebechetė. Pirmuoju suirutės laikotarpiu nomas pripažino šiauriau buvusio Herakleopolio valdžią. Antruoju tarpuvaldžiu jis pripažino Avario hiksų viešpatavimą.

Nomas panaikintas 307 m., įdiegiant Egipte ir visoje Romos imperijoje administracinių vienetų pagi sistemą.