Bat

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Aker nomas
ὁ Διοσπολίτης μικρὰ νομός
Y8
III tūkst. pr. m. e. – 307
Nr. 7 žemėlapyje
Valstybė Senovės Egiptas
Dalis Aukštutinis Egiptas
Administracinis centras Hut-Sechem

Bat nomas (egip.: bAt, neteisingas (pasenęs) skaitymo variantas – Sechem), Mažojo Diospolio nomas (gr. ὁ Διοσπολίτης μικρὰ νομός, lot. Nomos Diospolites Parva) – Senovės Egipto (nuo III tūkst. pr. m. e.), 30 m. pr. m. e.-307 m. ir Romos Egipto provincijos administracinis teritorinis vienetas, priklausęs Aukštutiniam Egiptui ir žymėtas numeriu 6. Jo pavadinimas buvo užrašomas sistro simboliu, dėl to jis dar vadinamas Sistro nomu. Sistras simbolizavo dievybę Batą, todėl jis dar vadinamas Batos nomu.

Sostinė (niwt) buvo Hut-Sechem (dab. Hu, Ptolemėjų laikų Mažasis Diospolis). Nomas buvo abipus pagrindinės Nilo upės vagos, ir apėmė šiauriausią dalį dabartinės Kenos muchafazos. Pietuose buvo Aker (6), o šiaurėje – Ta-Ver (8) nomai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nomas minimas nuo Senosios karalystės. Jo ilgis siekė 4 iteru (apie 42 km), o plotas – apie 3 cha-ta (apie 7,5 ha). Nuo pat įkūrimo administracinis centras buvo Hut-Sechem, kuriame garbinama Paukščių tako personifikacija deivė Bata. Kiti garbinti dievai buvo Izidė, Horas ir kt.

Nomas panaikintas 307 m., įdiegiant Egipte ir visoje Romos imperijoje administracinių vienetų pagi sistemą.