Afganistano vėliava

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Afganistano vėliava (pušt. د افغانستان بیرغ; dari پرچم افغانستان)[1] – oficialus Afganistano simbolis. Nuo pirmosios vėliavos, kai 1709 m. buvo sukurta Hotakų dinastija, šalis iš viso turėjo 25 vėliavas. Vien tik XX a. Afganistanas turėjo 19 nacionalinių vėliavų, kurių dauguma buvo juodos, raudonos ir žalios spalvos.

Po to, kai 2021 m. rugpjūčio 15 d. krito Kabulas, yra du subjektai, kurie teigia esą teisėta Afganistano vyriausybė, ir kiekvienas naudoja skirtingą vėliavą. Šalį valdantis, Talibano kontroliuojamas, Islamiškasis Afganistano Emyratas naudoja baltą lauką su jame esančia juoda Šahada.

Talibano vėliava, naudojama Islamiškojo Afganistano Emyrato
Afganistano vėliava, naudojama Islamiškosios Afganistano Respublikos

Tarptautiniu mastu pripažinta Islamiškoji Afganistano Respublika naudoja juodos, raudonos ir žalios spalvų trispalvę su baltos spalvos Afganistano herbu, esančiu centre. Islamiškosios Afganistano Respublikos vėliava sudaryta iš trijų vertikalių vienodo dydžio juostų: kairėje – juoda, viduryje raudona, dešinėje – žalia. Vėliavos viduryje yra istorinis Afganistano herbas: mečetė, kurios mihrabas rodo į Meką. Ši vėliava patvirtinta 2002 m. tuometinės pereinamosios vyriausybės. Ji paremta monarchijos laikų (19301970) Afganistano vėliava. Prie šios vėliavos buvo virš herbo dar pridėta Šahada (musulmonų tikėjimo išpažinimas) ir „Allahu akbar“. 2004 m. sausio 4 d. herbas buvo atnaujintas. Buvo pridėta tekanti saulė su devyniais ilgais ir aštuoniais trumpais spinduliais.

Istorinės vėliavos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Afganistanas turi turtingą vėliavų istoriją. Jokia kita tauta taip dažnai nekeitė savo vėliavos.

Naudojimo metai Vėliava Pločio ir ilgio santykis Valstybė Pastabos
1880-1901 nežinoma Afganistano Emyratai Vėliava atsirado Abdur Rahman Khan valdymo laikais.
1901-1919 3:5 Afganistano Emyratai Vėliava buvo naudota Habibullah Khan valdymo laikais. Habibullah pridėjo prie savo tėvo vėliavos ženklą – šiuolaikinio Afganistano herbo pirmtaką.
1919-1928 2:3 Afganistano Emyratai/Karalystė Vėliava buvo pradėta naudoti Amanullah Khan/Shah valdymo laikais. Jis praplėtė tėvo vėliavą, pridėdamas kylančius iš ženklo ir sudarančius oktogramą spindulius. Šis naujas ženklo stilius buvo įprastas Otomanų imperijoje. Afganistanas tapo karalyste 1926 metais.
1928 nežinoma Afganistano karalystė Antroji vėliava naudota Amanullah Shah valdymo laikais. Joje nebeliko oktogramos, nacionalinis ženklas buvo išdidintas ir nežymiai pakeistas.
1928-1929 2:3 Afganistano karalystė Trečioji vėliava naudota Amanullah Shah valdymo laikais. Juoda, raudona ir žalia trispalvė atitinkamai vaizduojanti praeitį (ankstesnes vėliavas), kraujo praliejimą dėl nepriklausomybės (trečiasis anglo-afganų karas) ir viltį dėl ateities. Tikėtina, kad vėliavos sukūrimui turėjo įtaką Khano vizitas į Europą 1927 metais. Naujasis ženklas vaizduoja tekančią saulę virš dviejų sniegu padengtų kalnų, reiškiančią naują karalystės pradžią.
1929 nežinoma Afganistano karalystė Vėliava buvo pradėta naudoti Habibullah Kalakani arba Habibullah Khan valdymo metais. Raudona, juoda ir balta trispalvė buvo tokia pati vėliava, kokia buvo naudota kai Afganistanas XIII amžijuje buvo okupuotas Mongolijos.
1929-1930 2:3 Afganistano karalystė Pirmoji vėliava naudota Mohammed Nadir Shah valdymo laikais. Buvo atstatyta juoda, raudona ir žalia trispalvė; iš pirmosios Amanullah Shah vėliavos pasiskolinta ženklo oktograma, pakeitusi saulės ir kalnų ženklą.
1930-1973 2:3 Afganistano karalystė Pirmoji vėliava naudota Mohammed Nadir Shah valdymo laikais, taip pat naudota ir jo sūnaus Mohammed Zahir Shah. Buvo išlaikyta juoda, raudona ir žalia trispalvė. Oktogramos spinduliai buvo pašalinti, ženklas padidintas. Tarp mečetės ir ženklo yra metai ١٣٤٨ (1348 pagal islamo saulės kalendorių arba 1929 metai po Kristaus pagal Grigaliaus kalendorių). Šiais metais prasidėjo Mohammed Nadir Shah dinastija.
1973-1974 2:3 Afganistano respublika Pirmoji Afganistano respublikos vėliava. Skiriasi nuo ankstesnės vėliavos tik tuo, kad buvo pašalinti metai ١٣٤٨.
1974-1978 2:3 Afganistano respublika Antroji Afganistano respublikos vėliava. Panaudotos tos pačios spalvos, bet jų reikšmių paaiškinimai pakeisti:

juoda reiškė neaiškią praeitį, raudona – pralietą kraują dėl nepriklausomybės, žalia žemės ūkio klestėjimą. Vėliavos viršutiniame kairiajame kampe yra naujas ženklas – erelis išskleistais sparnais, sakykla ant erelio krūtinės (simbolizuoja mečetę), kviečiai aplink erelį ir saulės spinduliai virš erelio (reiškia naują respubliką).

1978 2:3 Afganistano demokratinė respublika Kai respublikos vadovas buvo nužudytas, į valdžią atėjo komunistinė vyriausybė. Vėliava išliko ta pati, tik be ženklo.
1978-1980 1:2 Afganistano demokratinė respublika Šioje vėliavoje raudoname fone kairiame viršutiniame kampe yra geltonas ženklas. Tokios vėliavos įprastai buvo naudojamos visų komunistinių valstybių. Ženkle liko kviečių vainikas, bet viršuje buvo pridėta penkiakampė žvaigždė (reiškianti penkias tautos etnines grupes), o centre žodis 'Khalq' arabiškai, reiškiantis 'žmonės'. Ši vėliava taip pat buvo Afganistano Liaudies Demokratinės partijos vėliava.
1980-1987 1:2 Afganistano demokratinė respublika Po to kai Parcham frakcija, vadovaujama Babrak Karmal, nuvertė Khalq vyriausybę, vėliava buvo pakeista. Naujoji valdžia grąžino juodą, raudoną ir žalią trispalvę, atitinkamai vaizduojančią praeitį, kraujo praliejimą dėl nepriklausomybės ir Islamo tikėjimą. Naujasis ženklas vaizdavo tekančią saulę (priminimas senajam pavadinimui Khorasan, reiškiančiam „Tekančios saulės šalis“), sakyklą ir koraną, reiškiančius islamą, juostą su tautinėmis spalvomis, krumpliaratį, simbolizuojantį industriją ir raudoną žvaigždę, reiškiančią komunizmą.
1987-1989 1:2 Afganistano respublika Tokia pati, kaip ir ankstesnė vėliava, išskyrus nacionalinį ženklą. Krumpliaratis iš viršaus perkeltas į apačią, pašalinta raudona žvaigždė ir knyga, žalias laukas išlenktas kaip žemės pusrutulis.
1989-1990 1:2 Afganistano respublika Sovietų Sąjungos jėgos atsitraukė 1989 metais. Šios vėliavos detalės nežinomos.
1990-1991 1:2 Afganistano respublika Ši vėliava buvo naudota kaip laikinoji vėliava. Vėliavą sudaro trys horizontalios juostos i viršaus į apačią: juoda, balta ir žalia. Viršutinėje juostoje arabiškai įrašyta Allahu Akbar, (“Dievas yra didis); vidurinė juostos įrašyta šahada.
1991-1992 1:2 Afganistano respublika Atstatytas ženklas iš ankstesnės vėliavos. Taip pat baltoje juostoje atsirado įrašas „šahada“ abipus ženklo.
1992-1996 1:2 Islamiškoji Afganistano valstybė Juoda ir žalia juostos buvo sukeistos vietomis. Taip pat pašalintas „šahada“ įrašas.
1996-1997 nežinoma Islamiškasis Afganistano Emyratas Visiškai balta vėliava, naudota Talibano režimo metu.
1997-2001 2:3 Islamiškasis Afganistano Emyratas Ant baltos vėliavos – užrašas „šahada“.
2001 1:2 Islamiškoji Afganistano valstybė
20022004 1:2 Laikinoji Afganistano islamo valstybė Vėliavos versija su geltona emblema.
20042021 2:3 Islamiškoji Afganistano Respublika Vėliavos versija su balta emblema.
2021 1:2 Afganistano Islamo Emyratas Talibano vėliava.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Afghanistan Flag“. Flags Corner. 2016-06-09. Suarchyvuota iš originalo 2016-11-17. Nuoroda tikrinta 2019-08-28.{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]