Mianmaro vėliava

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vėliavos proporcijos 2:3
Vėliava, galiojusi iki 2010 m.

Mianmaro naujoji vėliava patvirtinta 2010 m. spalio 21 d.[1] ir pakeitė iki tol nuo 1974 m. galiojusią socialistinio palikimo vėliavą. 2008 m. Mianmare surengtas referendumas ir priimta nauja konstitucija, kuri įsigaliojo 2010 m. Konstitucijoje buvo aprašyta ir nauja vėliava.

Vėliava yra sudaryta iš trijų vienodo dydžio horizontalių geltonos, žalios ir raudonos spalvų juostų, su penkiakampe balta žvaigžde viduryje. Geltona spalva simbolizuoja solidarumą, žalia – taiką ir ramybę, raudona – drąsą ir ryžtą, o balta žvaigždė pažymi šalies vienybę.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvusi Mianmaro vėliava buvo priimta 1974 m. sausio 3 d., generolui Bo Ne Winui paskelbus Mianmarą socialistine respublika. Nuo senosios vėliavos ji skyrėsi tik tuo, kad mėlyname keturkampyje atsirado darbininkų ir valstiečių simboliai.

Vėliavos fonas raudonas, viršutiniame kairiajame (rišamame prie stiebo) kampe, mėlyname fone, krumpliaračio viduryje yra ryžių ryšulėlis, šiuos simbolius ratu supa 14 baltų žvaigždučių. Krumpliaratis simbolizuoja darbininkų sluoksnį, ryžių ryšulėlis – valstiečių sluoksnį, 14 žvaigždučių atitinka administracinį Mianmaro suskirstymą. Raudona spalva simbolizuoja drąsą, balta – tyrumą, mėlyna – taiką ir vienybę.

2006 m. lapkričio 10 d. buvo pasiūlytas naujos vėliavos, kuri būtų trispalvė (žalia, geltona, raudona) su balta žvaigžde kairiajame viršutiniame kampe, projektas. Tačiau šis pasiūlymas buvo atmestas.

2008 m. Mianmare surengtas referendumas ir priimta nauja konstitucija, kuri įsigaliojo 2010 m. Konstitucijoje aprašyta ir nauja vėliava.

Istorinių Mianmaro vėliavų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Prime Minister attends hoisting of State Flag of Republic of the Union of Myanmar“ (PDF). The Global New Light of Myanmar. News and Periodical Enterprise, Ministry of Information, Union of Myanmar. 22 October 2010.