Activision

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Activision
FormaActivision Blizzard dukterinė įmonė
PramonėVideo ir kompiuteriniai žaidimai
Įkurta1979 m.
Centrinė būstinėSanta Monika, Kalifornija, JAV
ProdukcijaCrash Bandicoot serija
Call of Duty serija
Guitar Hero serija
Spider-Man serija
Spyro the Dragon serija
Tony Hawk serija
James Bond serija
Prototype serija
Pajamos$2,9 milijardo USD (2008)[1]
Savininkas (-ai)Vivendi
Darbuotojų4000
HoldingasActivision Blizzard
TinklalapisActivision.com

Activision – amerikiečių įmonė, platinanti kompiuterinius žaidimus (praeityje užsiėmė ir jų kūrimu), priklausanti prancūzų konglomeratuiVivendi SA“. Įkurta 1979 m. spalio 1 d.[2] ir buvo pirmoji pasaulyje nepriklausoma kompiuterinių žaidimų, skirtų žaidimų konsolėms, gamintoja ir platintoja. Dabar „Activision“ yra viena didžiausių kompiuterinių žaidimų platintojų pasaulyje, 2007 m. JAV ji buvo pirmoje vietoje.[3]

2007 m. gruodžio 2 d. buvo pranešta, kad „Vivendi“ žada įsigyti „Activision“ įmonę. 2008 m. liepos 9 d. „Activision“ susijungė su „Vivendi Games“ ir suformavo naują bendrovę – „Activision Blizzard“.[4] „Activision“ ir toliau egzistuoja, tik kaip dukterinė „Activision Blizzard“ įmonė, ir toliau kuria ir leidžia tokius žaidimus, kaip „Call of Duty“, „Guitar Hero“ bei bendrovei „Vivendi“ priklausančias „Crash Bandicoot“ ir „Spyro the Dragon“ serijas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Activision“ būstinė Santa Monikoje, Kalifornijoje

Anksčiau žaidimų konsolių žaidimus platindavo patys kūrėjai, pvz., „Atari“ buvo vienintelė žaidimų, skirtų Atari 2600 konsolei platintoja. Dėl to nukentėdavo kūrėjai. Jie negaudavo honorarų bei kreditų už pelningai parduotus žaidimus.[5] Todėl programuotojai atsisakydavo savo projektų. „Activision“ tapo pirmąja 2600 konsolei skirtos programinės įrangos platintoja.[6] Kitaip nei „Atari“, kompanija rėmė žaidimų kūrėjus.

Įmonę įkūrė Džimas Levis, Ričardas Makmoras ir buvę „Atari“ programuotojai Deividas Kreinas, Laris Kaplanas, Alanas Mileris ir Bobas Vaithedas. Pastarųjų programuotojų, kurie buvo suprojektavę daugiau kaip pusę „Atari“ žaidimų, pasitraukimas iššaukė teismo procesus tarp abiejų kompanijų, kurie tęsėsi iki 1982 m. Konsolių žaidimų rinkai smunkant žemyn, „Activision“ pradėjo kurti žaidimus namų kompiuterių rinkai bei įsigyti mažesnius žaidimų leidėjus.

1982 m. „Activision“ išleido „Pitfall!“, kuris, manoma, buvo pirmasis platformer žanro žaidimas[reikalingas šaltinis] ir taip pat pelningiausias žaidimas, skirtas Atari 2600 konsolei. Žaidimo sėkmė kūrėjus paskatino sukurti daugelį klonų ir šis žanras tapo pagrindu 1980-ųjų metų žaidimams. Pasirodo ir šio žaidimo žaidimo automatų.

1986 m. birželio 13 d. „Activision“ susijungė su dialogais paremtų nuotykių žaidimų kūrimo pradininke „Infocom“. Džimas Levis labai mėgo šios kompanijos žaidimus. Maždaug po šešių mėnesių Briusas Deivisas perėmė vadovavimą įmonėje. Deivisas nuo pat pradžių buvo prieš susijungimą, jo vadovavimas buvo itin griežtas. Galop 1989 m. po kelių nuostolingų metų, „Activision“ uždarė „Infocom“ studiją, pakviečiant tik 11 iš 26 įmonės darbuotojų persikelti į „Activision“ būstinę Silicio slėnyje. Penki sutiko.[7]

1988 m. „Activision“ be video žaidimų kūrė ir kitokias programas, pavyzdžiui verslo taikomąsias programas. „Activision“ pakeitė pavadinimą į „Mediagenic“ tam, kad jos pavadinimas atspindėtų visą įmonės veiklą. Kontroliuojant „Mediagenic“ įmonei, „Activision“ tęsė žaidimų platinimus įvairioms platformoms, kaip kad Nintendo Entertainment System, Sega Master System, Atari 7800, Atari ST, Commodore 64 bei Amiga.

Naujoji era[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompanijai atėjo sunkus metas. Slegiamą milijoninių nuostolių, patirtų po patentų teisminių procesų, „Mediagenic“ įmonės vadovavimą perėmė Robertas Kotikas (Robert Kotick). Norint išvengti bankrutavimo, „Mediagenic“ susijungė su „The Disc“ kompanija.

1992 m. įmonė susigrąžino ankstesnįjį pavadinimą, persikėlė į Santa Moniką, Pietų Kalifornijoje ir nusprendė užsiimti tik žaidimų kūrimu bei platinimu.

1991 m. „Activision“ išleido 20-ties „Infocom“ žaidimų CD rinkinį pavadinimu „Prarastieji Infocom lobiai“ (angl. The Lost Treasures of Infocom). Rinkinio sėkmė, paskatino išleisti antrąjį 11 žaidimų rinkinį – „Prarastieji Infocom lobiai II“.

1989 m. įmonė išleido „MechWarrior“, paremtą bendrovės „FASA“ žaidimu – „BattleTech“. 1995 m., po dvejų metų atidėliojimo dėl vidinių nesutarimų, išleido „MechWarrior 2“. Dėl šitų atidėliojimų „FASA“ nepratęsė licencijos teikimo sąlygų. „Activision“ į tai atsakė išleisdama dar kelis „MechWarrior 2“ pavadinimo žaidimus, nepažeidžiant licencijos sąlygų. Tai buvo „NetMech“, „MechWarrior 2: Ghost Bears Legacy“ ir „MechWarrior 2: Mercenaries“. Visa „MechWarrior 2“ serija uždirbo per $70 mln. JAV dolerių.[8]

„Mechwarrior 2“ variklis buvo panaudotas „Interstate '76“ (1997) ir „Battlezone“ (1998) žaidimuose.[9]

Susijungimas su „Vivendi“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2007 m. gruodžio mėn. buvo pranešta, jog „Activision“ ketina susijungti su „Vivendi Games“, kuriai priklauso žaidimų kūrėjas ir platintojas „Blizzard“. 2008 m. buvo suformuota nauja bendrovė – „Activision Blizzard“, jos vadovu tapo buvęs „Activision“ vadovas Robertas Kotikas. „Vivendi“ yra didžiausia grupės akcininkė.[10] Įmonės vertė apytikriai yra $18,9 mlrd., daugiau už „Electronic Arts“, kurios vertė siekia $14,1 mlrd.[11]

2011 m. vasario 9 d. „Activision“ pranešė, jog nutraukia anksčiau buvusios pelningos „Guitar Hero“ frančizės gamybą, įvykių eigoje buvo atleista apie 500 darbuotojų. Vėliau buvo pranešta, kad serijos plėtojime daroma pertrauka.

Studijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Activision filialai

Dabartinės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Uždarytos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Parduotos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Activision 2008 Annual Report. Activision.com.
  2. Activision – Investor Relations: Historical Timeline Archyvuota kopija 2010-05-28 iš Wayback Machine projekto.. Activision.com.
  3. „Activision Beats EA As Top Third Party Publisher In U.S.“. Gamasutra. Nuoroda tikrinta 2007-07-24.
  4. Regarding Vivendi – Activision merger and expectations.
  5. Classic Gaming Expo (1999–2010). „Classic Gaming Expo Distinguished Guest: ALAN MILLER“. Classic Gaming Expo. CGE Services, Corp. Suarchyvuotas originalas 2012-02-08. Nuoroda tikrinta 2012-08-22.
  6. „Classic Gaming Expo Distinguished Guest: Alan Miller“. Classic Gaming Expo. Suarchyvuotas originalas 2012-02-08. Nuoroda tikrinta 2006-08-30.
  7. Down From the Top of Its Game: The Story of Infocom, Inc. Archyvuota kopija 2011-05-14 iš Wayback Machine projekto. praneša MIT.
  8. MechWarrior History.
  9. Mechwarrior History.
  10. „VIVENDI AND ACTIVISION TO CREATE ACTIVISION BLIZZARD – World’s Largest, Most Profitable Pure-Play Video Game Publisher“. activisionblizzard.com. Suarchyvuotas originalas 2016-06-04. Nuoroda tikrinta 2010-11-13.
  11. Activision-Vivendi to Shake Up Games Biz Archyvuota kopija 2008-12-06 iš Wayback Machine projekto..
  12. Activision Acquires U.K. Game Developer Bizarre Creations Archyvuota kopija 2014-08-06 iš Wayback Machine projekto.. Activision.com.
  13. „Activision lays off about 200 employees, shuts down Santa Monica studio Luxoflux“. Los Angeles Times. 2010-02-11. Nuoroda tikrinta 2010-05-02.
  14. Activision Lays Off Shaba’s Ranks, Closes Studio (Update).
  15. Activision confirms Shaba Studios closure | News.
  16. 16,0 16,1 Activision Shutters Guitar Hero Creators, GH: Van Halen Developers (Update).