Kanados ekonomika

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Kanada turi daug naudingųjų iškasenų, medienos, yra aukšto ekonominio išsivystymo valstybė. Kanados prerijos yra vienas iš svarbiausių kviečių gavybos regionų. Iš Kanados kviečiai eksportuojami į tuos kraštus, kur jų stinga, pavyzdžiui, į tropikų šalis. Eksportuojama laikraštinis popierius, pjauta miško medžiaga, celiuliozė, popieriaus masė, nikelis, aliuminis, nafta ir jos produktai, gamtinės dujos, geležies rūda, varis, asbestas, uranas, kalio druska, lėktuvai, automobiliai ir jų dalys. Svarbiausias prekybos partneris – JAV, be to, prekiaujama su Japonija, D. Britanija, Vokietija, Prancūzija, Belgija, Danija, Australija, Rusija.

Pagal bendrą kalnakasybos produkciją Kanada užima II vietą pasaulyje. Kanadoje mineralinių žaliavų ir pusfabrikačių vidutiniškai vienam gyventojui pagaminama daugiau negu kitose šalyse. Kanada užima labai aukštą vietą pasaulyje pagal nikelio, cinko rūdų, sidabro, kalio druskos, asbesto gavybą, šiek tiek žemesnę pagal aukso, platinos, niobio, molibdeno rūdų, gamtinių dujų, sieros gamybą. Miškas daugiausiai kertamas Britų Kolumbijos, Kvebeko, Ontarijo provincijose. Kanadai tenka apie 1/8 pasaulio medienos produkcijos ir 1/3 eksporto.

2005 m. Kanadoje sumontuotas rekordinis skaičius vėjo jėgainių, kurių bendra galia siekia 239 MW, kai 2004 m. instaliuoti tik 122 MW. Taigi Kanados augimo tempas šioje srityje padidėjęs iki 54 % ir 2005 metais pasiekė 683 MW bendrą metinę galią. Tai reiškia, kad šios energijos pakanka aprūpinti daugiau kaip 240 000 namų. 2006 metais turėtų būti pastatytas dar didesnis kiekis vėjo jėgainių, kurių bendra galia turėtų siekti 500 MW. Šiuo metu Kanada yra 14-oje vietoje pagal išgaunamą elektros energijos kiekį iš vėjo jėgainių.

Kanada yra viena iš pasaulio turtingiausių nacijų, su aukštomis įplaukomis vienam gyventojui bei Ekonominio Bendradarbiavimo ir Išsivystymo organizacijos (OECD) ir G7,G8, G20 narė. Tai yra viena iš pasaulio geriausių 10 prekybos nacijų. Kanada yra sumaišyta rinka, užimanti vietą žemiau negu JAV, bet aukščiau negu dauguma Vakarų Europos nacijų pagal ekonominės laisvės Paveldo Fondo indeksą. Nuo 1990-ųjų pradžios, Kanados ekonomika augo greitai su žemu bedarbystės lygiu ir dideliu vyriausybiniu pertekliumi federaliniame lygmenyje. Šiandien Kanada savo rinka artimai primena JAV, t. y. orientuota ekonomine sistema, gamybos struktūra ir aukštu pragyvenimo lygiu.2009 m. vasario mėn., Kanados nacionalinis bedarbystės lygis buvo 7,77 %. Provincialūs nedarbo rodikliai keičiasi nuo žemo – 3,6 % Albertos provincijoje iki aukšto – 14,6 % Niūfaundlendo ir Labradoro provincijose. Pagal pasaulio didžiausių kompanijų Forbes Global 2000 sąrašą, 2008 metais Kanada sąraše turėjo 69 kompanijas, taip užimdama 5-ąją vietą šalia Prancūzijos. Taip pat 2008 metais Kanados visa vyriausybės įsiskolinimo našta yra žemiausia tarp G8 valstybių.