Valka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Valka
latv. Valka
            
Gatvė Valkoje
Laiko juosta: (UTC+2)
------ vasaros: (UTC+3)
Valstybė Latvijos vėliava Latvija
Istorinis regionas Vidžemė Vidžemė
Savivaldybė Valkos savivaldybė
Įkūrimo data 1286
Meras Unda Ozoliņa
Gyventojų (2016) 5 489
Plotas 14,36 km²
Tankumas (2016) 382 žm./km²
Altitudė 63 m
Pašto kodas 4701; LV-4702
Tinklalapis www.valka.lv
Vikiteka Valka

Valka – miestas Latvijos šiaurėje, per kurį eina Latvijos ir Estijos valstybės siena, skirianti miestą nuo Estijos Valgos miesto. 2012 m. Valkoje buvo 5891 gyventojas.

Pavadinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Valkos pavadinimas susijęs su žodžiais „vilkt“ (vilkti, traukti), „valkāt“ (nešioti). Iš pradžių jis galėjo reikšti valčių pernešimo vietą, kai valtis ar krovinį pervilkdavo į Pedelės upelį, kuriuo galėjo pakliūti į Emajogio upę ir Estijos ežerus. Tačiau „valks“ reiškia ir upokšnį, liūną, pelkę, klampynę, kurių netrūksta šalia Valkos.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmųjų žinių apie Valką (tuo metu Pedelę) randama 1286 m. Rygos skolų knygose. Viduramžiais Valka buvo šalia patogių susisiekimo kelių, kas skatino jos vystymąsi. 1582 m. ji perėjo Lenkijos valdžiai, o 1584 m. jai suteiktos miesto teisės.

1627 m. Švedijos – Lenkijos karo metu Valką taip suniokojo, kad gyvi liko tik keturi gyventojai. Valkos mieste matoma plati ir lėkšta kalva, ant kurios pastatytas vandens bokštas, kažkada buvęs Kartuvių kalnas. Pavadinimas išlikęs nuo švedų laikų, kai kalnelyje stovėjo kartuvės.

1919 m. bolševikų perimtą Valką užėmė suomių ir estų nacionalinė kariuomenė, todėl estai pareikalavo sau visos Valkos. Deryboms tarpininkavo anglų pulkininkas Talentas. Valstybės sieną nubrėžė per Varžupytę. Estų Valgai liko geležinkelio stotis, istorinis ir ekonominis centras su visuomeniniais pastatais, Latvijos pusei – daugiausia Lugažų valsčiaus smėlio plotas. Po padalijimo Valkoje liko 142 daugiausia vienaaukščiai namai, tačiau iš Estijos persikėlė 2500 latvių, kurie statėsi sau būstus.

1922 m. Valka atgavo miesto teises.

Miestai partneriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestai, su kuriais Valka yra užmezgusi partnerystės ryšius:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Valka – Vietas. lv
  • Walk- Valgos ir Valkos laikraštis (rusų kalba)